W tym artykule:

  1. Jak zrobić kremowy pudding z serka wiejskiego?
  2. Przepis na domowy pudding wysokobiałkowy
  3. Pieczony pudding z serka wiejskiego
Reklama

Poskromienie ochoty na słodycze to jedno z największych wyzwań, kiedy narzucamy sobie nową dietę. Niezależnie od tego, czy po prostu walczymy ze złymi przyzwyczajeniami, czy dążymy do wymarzonej sylwetki, warto mieć zawsze pod ręką przepis na słodką przekąskę, która nie wywoła natychmiastowych wyrzutów sumienia. Na ratunek przybywa pudding keto pudding z serka wiejskiego. Zresztą polubią go nie tylko osoby na diecie.

Jak zrobić kremowy pudding z serka wiejskiego?

Po serek wiejski często sięgamy na diecie, bo dostarcza sporo białka, które ma wysoki indeks sytości, ogranicza podjadanie między posiłkami i wspiera działania dążące do spalania tkanki tłuszczowej. Można go jeść na słono i na słodko. W tej drugiej wersji najczęściej występuje w towarzystwie świeżych owoców. Dużą popularnością cieszą się też placki z serka wiejskiego na fit śniadanie. Jednak nie każdemu przyjdzie do głowy, że ten popularny produkt nabiałowy, który zalega z tyłu lodówki, można zmiksować i ukręcić na gęsty puszysty krem. Jest dobry sam w sobie, wystarczy dodać wybrany słodzik do smaku. Osobom, które skrupulatnie wyliczają dzienną podaż protein, polecamy też dorzucić odżywkę białkową.

Przepis na domowy pudding wysokobiałkowy

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g pełnotłustego serka wiejskiego
  • 30 g odżywki białkowej (można pominąć, ale jeśli wybrany przez nas produkt zawiera guar, ulepszy konsystencję puddingu)
  • Łyżeczka niskokalorycznego słodzika, na przykład ksylitolu
  • Ekstrakt z wanilii
  • 2 łyżeczki masła orzechowego (bez cukru i soli)
  • opcjonalnie: owoce, prażone orzechy, mielony len, czarnuszka

Przygotowanie:

  1. Umieszczamy serek wiejski w blenderze. Miksujemy go, aż znikną wszystkie grudki.
  2. Dodajemy do serka odżywkę białkową, wybrany słodzik i ekstrakt. Można też wykorzystać esencję waniliową domowej roboty. Ubijamy przez około 5 minut, aż będzie kremowy i puszysty.
  3. Krótkimi pulsami urządzenia łączymy kremowy serek wiejski z masłem orzechowym. Możemy też dodać niesłodzone kakao, które jest między innymi dobrym źródłem magnezu.
  4. Wykładamy keto pudding z serka wiejskiego do szklanek, pucharków lub zamykanych pojemniczków na wynos, jeśli zamierzamy zabrać go następnego dnia do pracy. Chłodzimy w lodówce.
  5. Dekorujemy lekki deser bez cukru owocami. Najlepiej wykorzystać produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak borówki, agrest, pomarańcze, granat lub śliwki. Pudding można też posypać ulubionymi orzechami lub nasionami. Świetnie pasują tu na przykład prażone płatki migdałów.

Pieczony pudding z serka wiejskiego

Innym sposobem na słodkie śniadanie lub niskokaloryczny, wysokobiałkowy deser jest zapiekany pudding z serka wiejskiego. Do przyrządzenia 2 porcji potrzebne są:

  • 2 jajko
  • 3 łyżki otrębów orkiszowych,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • 300 g serka wiejskiego (można go zmiksować, jeśli przeszkadzają nam grudki)
Reklama

Żeby zrobić pieczony deser z serka wiejskiego, wystarczy ubić jajka, aż będą puszyste, a następnie wmieszać resztę składników. Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego lub 2 mniejszych kokilek. Pieczemy przez około 30 minut w 180°C. Pudding można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawać na przykład z borówkami, liofilizowanymi owocami lub keto granolą (czyli złożoną głównie z prażonych orzechów i nasion oraz przypraw korzennych, może być urozmaicona kawałkami czekolady bez cukru).

Reklama
Reklama
Reklama