W tym artykule:

  1. Dżem ze świdośliwy
  2. Dżem ze świdośliwy z dodatkiem jabłek
  3. Dlaczego przetwory ze świdośliwy i świeże owoce są takie zdrowe?
Reklama

Świdośliwa to stosunkowo mało znany w Polsce owoc. Popularności nabiera dopiero od kilku lat, a i tak wiele osób słysząc jej nazwę, kręci ze zdziwieniem głową. Pod względem smaku i wyglądu świdośliwa raczej nie przypomina jednak śliwki. Kojarzyć ją można z borówką amerykańską lub jagodą kamczacką, chociaż od tej drugiej jest o wiele słodsza. Roślina pochodzi z terenu Kanady, ale polski klimat również sprzyja jej uprawie. Nadal bardzo trudno kupić ją na bazarku czy w sklepie, ale coraz więcej posiadaczy ogrodów i zapalonych działkowców, decyduje się na posadzenie świdośliwy. Jej owoce można oczywiście zjadać na surowo, ale przetwory ze świdośliwy warto mieć w swojej spiżarni, aby móc z nich skorzystać podczas zimowych miesięcy.

Dżem ze świdośliwy

Dżem ze świdośliwy świetnie pasuje do kanapek, naleśników, gofrów i placków serwowanych na słodko.

Składniki:

  • 1 kg owoców świdośliwy
  • 1 spora cytryna
  • 750 g cukru (w wersji mniej zdrowej) lub 1 szklanka ksylitolu (w wersji zdrowszej, koniecznie dla diabetyków)
  • 2 łyżeczki agaru (jako substancja żelująca)

Przygotowanie:

  1. Owoce świdośliwy pozbawiamy szypułek i przebieramy - wyrzucamy te niedojrzałe lub nadpsute. Następnie dokładnie myjemy.
  2. Wsypujemy do dużego garnka z grubym dnem.
  3. Podgrzewamy na małym ogniu, do momentu gdy owoce zaczną powoli puszczać sok.
  4. Dolewamy do garnka dosłownie odrobinę wody, aby przetwory ze świdośliwy nie przywarły do dna.
  5. Cytrynę myjemy, następnie przygotowujemy z niej sok i skórkę - wyciskamy sok, a skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  6. Startą skórkę i sok z cytryny dodajemy do podduszonych w garnku owoców. Mieszamy.
  7. Zasypujemy cukrem albo ksylitolem i ponownie mieszamy.
  8. Podgrzewamy na małym ogniu przez około 25-30 minut, co jakiś czas całość dokładnie mieszając. Na koniec ściągamy z ognia, dodajemy agar i porządnie mieszamy.
  9. Wrzący dżem ze świdośliwy przekładamy do czystych, wyparzonych słoików.
  10. Przetwory ze świdośliwy pasteryzujemy przez około 10-12 minut.

Dżem ze świdośliwy z dodatkiem jabłek

Owoce świdośliwy świetnie komponują się ze smakiem jabłek, co warto wykorzystać przy przygotowywaniu przetworów ze świdośliwy. Możecie spożytkować właściwie dowolną odmianę jabłek - sprawdzą się i te słodsze, i te bardziej kwaśne. Wszystko zależy od waszych preferencji smakowych i od tego, jakie owoce posiadacie akurat w domowej spiżarni.

Składniki:

  • 1 kg owoców świdośliwy
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg cukru (w wersji mniej zdrowej) lub 1,5 szklanki ksylitolu (w wersji zdrowszej, koniecznie dla cukrzyków)
  • 2 łyżki agaru

Przygotowanie:

  1. Owoce świdośliwy uważnie sortujemy - trzeba je pozbawić szypułek, wyrzucić nadgnite albo niedojrzałe owoce. Potem dokładnie myjemy.
  2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Na sam koniec kroimy je na ósemki (albo nawet jeszcze mniejsze cząstki).
  3. Owoce świdośliwy umieszczamy w szerokim garnku z grubym dnem. Gotujemy na niewielkim ogniu, by puściła sok. Jeśli zacznie przywierać do dna garnka, można dolać odrobinę wody.
  4. Po upływie mniej więcej 20 minut, do garnka dodajemy cząstki jabłek oraz cukier (albo ksylitol). Mieszamy.
  5. Gotujemy, aż cała masa zacznie wrzeć - pamiętajmy o tym, żeby co jakiś czas ją zamieszać.
  6. Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 40 minut.
  7. Wrzący dżem mieszamy z agarem.
  8. Na koniec dżem ze świdośliwy i jabłek przelewamy do umytych, wyparzonych słoików.
  9. Pasteryzujemy przez 10 minut.

Dlaczego przetwory ze świdośliwy i świeże owoce są takie zdrowe?

Już w tytule artykułu widzicie wzmiankę o tym, jak świdośliwa sprzyja diabetykom (a właściwie to wszystkim). Napiszmy o tym nieco więcej, aby nie były to tylko puste slogany.

  • Świdośliwa obniża poziom glukozy we krwi.
  • Wykazuje zdolność obniżania stanów zapalnych, które są związane z wysokim poziomem cukru.
  • Reguluje wydzielanie glikogenu wątrobowego.
  • Poprawia wrażliwość na insulinę.
  • Zawiera mnóstwo zdrowych antocyjanów, polifenoli i innych przeciwutleniaczy.
  • Może przeciwdziałać miażdżycy.
  • Wykazuje dużą aktywność antyoksydacyjną, co chroni komórki przed uszkodzeniami.

Warto zauważyć jednak na marginesie, że obróbka termiczna zwykle pozbawia warzywa i owoce ich cennych właściwości (przynajmniej w pewnym stopniu). Aby w pełni cieszyć się zbawiennym wpływem świdośliwy na organizm, należy więc zjadać jak najwięcej surowych owoców. Można je również zamrozić, aby móc jeść ją poza sezonem - np. dodawać garść do owsianki. Przetwory ze świdośliwy również są zdrowe, ale trudno dokładnie zbadać, ile jej dobroczynnych właściwości tracimy podczas ich przygotowywania.

Reklama

Uwaga - pamiętajmy o tym, że świdośliwa zawiera cukry proste, cukrzycy nie mogą więc jeść jej bez ograniczeń. Zalecana porcja to 1-2 garście owoców na jeden raz, należy więc zachować czujność i obserwować swój organizm. Wszelkie wątpliwości trzeba też zawsze skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.

Reklama
Reklama
Reklama