Ten niedoceniany owoc to sprzymierzeniec cukrzyków i hit wśród działkowców. Przetwory ze świdośliwy musisz mieć w spiżarni

W tym artykule:
- Dżem ze świdośliwy
- Dżem ze świdośliwy z dodatkiem jabłek
- Dlaczego przetwory ze świdośliwy i świeże owoce są takie zdrowe?
Świdośliwa to stosunkowo mało znany w Polsce owoc. Popularności nabiera dopiero od kilku lat, a i tak wiele osób słysząc jej nazwę, kręci ze zdziwieniem głową. Pod względem smaku i wyglądu świdośliwa raczej nie przypomina jednak śliwki. Kojarzyć ją można z borówką amerykańską lub jagodą kamczacką, chociaż od tej drugiej jest o wiele słodsza. Roślina pochodzi z terenu Kanady, ale polski klimat również sprzyja jej uprawie. Nadal bardzo trudno kupić ją na bazarku czy w sklepie, ale coraz więcej posiadaczy ogrodów i zapalonych działkowców, decyduje się na posadzenie świdośliwy. Jej owoce można oczywiście zjadać na surowo, ale przetwory ze świdośliwy warto mieć w swojej spiżarni, aby móc z nich skorzystać podczas zimowych miesięcy.
Dżem ze świdośliwy
Dżem ze świdośliwy świetnie pasuje do kanapek, naleśników, gofrów i placków serwowanych na słodko.
Składniki:
- 1 kg owoców świdośliwy
- 1 spora cytryna
- 750 g cukru (w wersji mniej zdrowej) lub 1 szklanka ksylitolu (w wersji zdrowszej, koniecznie dla diabetyków)
- 2 łyżeczki agaru (jako substancja żelująca)
Przygotowanie:
- Owoce świdośliwy pozbawiamy szypułek i przebieramy - wyrzucamy te niedojrzałe lub nadpsute. Następnie dokładnie myjemy.
- Wsypujemy do dużego garnka z grubym dnem.
- Podgrzewamy na małym ogniu, do momentu gdy owoce zaczną powoli puszczać sok.
- Dolewamy do garnka dosłownie odrobinę wody, aby przetwory ze świdośliwy nie przywarły do dna.
- Cytrynę myjemy, następnie przygotowujemy z niej sok i skórkę - wyciskamy sok, a skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Startą skórkę i sok z cytryny dodajemy do podduszonych w garnku owoców. Mieszamy.
- Zasypujemy cukrem albo ksylitolem i ponownie mieszamy.
- Podgrzewamy na małym ogniu przez około 25-30 minut, co jakiś czas całość dokładnie mieszając. Na koniec ściągamy z ognia, dodajemy agar i porządnie mieszamy.
- Wrzący dżem ze świdośliwy przekładamy do czystych, wyparzonych słoików.
- Przetwory ze świdośliwy pasteryzujemy przez około 10-12 minut.
Dżem ze świdośliwy z dodatkiem jabłek
Owoce świdośliwy świetnie komponują się ze smakiem jabłek, co warto wykorzystać przy przygotowywaniu przetworów ze świdośliwy. Możecie spożytkować właściwie dowolną odmianę jabłek - sprawdzą się i te słodsze, i te bardziej kwaśne. Wszystko zależy od waszych preferencji smakowych i od tego, jakie owoce posiadacie akurat w domowej spiżarni.
Składniki:
- 1 kg owoców świdośliwy
- 1 kg jabłek
- 1 kg cukru (w wersji mniej zdrowej) lub 1,5 szklanki ksylitolu (w wersji zdrowszej, koniecznie dla cukrzyków)
- 2 łyżki agaru
Przygotowanie:
- Owoce świdośliwy uważnie sortujemy - trzeba je pozbawić szypułek, wyrzucić nadgnite albo niedojrzałe owoce. Potem dokładnie myjemy.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Na sam koniec kroimy je na ósemki (albo nawet jeszcze mniejsze cząstki).
- Owoce świdośliwy umieszczamy w szerokim garnku z grubym dnem. Gotujemy na niewielkim ogniu, by puściła sok. Jeśli zacznie przywierać do dna garnka, można dolać odrobinę wody.
- Po upływie mniej więcej 20 minut, do garnka dodajemy cząstki jabłek oraz cukier (albo ksylitol). Mieszamy.
- Gotujemy, aż cała masa zacznie wrzeć - pamiętajmy o tym, żeby co jakiś czas ją zamieszać.
- Zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 40 minut.
- Wrzący dżem mieszamy z agarem.
- Na koniec dżem ze świdośliwy i jabłek przelewamy do umytych, wyparzonych słoików.
- Pasteryzujemy przez 10 minut.
Dlaczego przetwory ze świdośliwy i świeże owoce są takie zdrowe?
Już w tytule artykułu widzicie wzmiankę o tym, jak świdośliwa sprzyja diabetykom (a właściwie to wszystkim). Napiszmy o tym nieco więcej, aby nie były to tylko puste slogany.
- Świdośliwa obniża poziom glukozy we krwi.
- Wykazuje zdolność obniżania stanów zapalnych, które są związane z wysokim poziomem cukru.
- Reguluje wydzielanie glikogenu wątrobowego.
- Poprawia wrażliwość na insulinę.
- Zawiera mnóstwo zdrowych antocyjanów, polifenoli i innych przeciwutleniaczy.
- Może przeciwdziałać miażdżycy.
- Wykazuje dużą aktywność antyoksydacyjną, co chroni komórki przed uszkodzeniami.
Warto zauważyć jednak na marginesie, że obróbka termiczna zwykle pozbawia warzywa i owoce ich cennych właściwości (przynajmniej w pewnym stopniu). Aby w pełni cieszyć się zbawiennym wpływem świdośliwy na organizm, należy więc zjadać jak najwięcej surowych owoców. Można je również zamrozić, aby móc jeść ją poza sezonem - np. dodawać garść do owsianki. Przetwory ze świdośliwy również są zdrowe, ale trudno dokładnie zbadać, ile jej dobroczynnych właściwości tracimy podczas ich przygotowywania.
Uwaga - pamiętajmy o tym, że świdośliwa zawiera cukry proste, cukrzycy nie mogą więc jeść jej bez ograniczeń. Zalecana porcja to 1-2 garście owoców na jeden raz, należy więc zachować czujność i obserwować swój organizm. Wszelkie wątpliwości trzeba też zawsze skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.

