W tym artykule:

  1. Polska tradycyjna szarlotka
  2. Czym jest serwis Serwis Taste Atlas?
Reklama

W Polsce ciasta pieczemy cały rok. Zimą sięgamy po cięższe masy, kręcimy ser do serników, robimy makowce i nastawiamy ciasto na dojrzewające pierniki. Latem natomiast przestawiamy się na lekkie ciasta z owocami, albo serniki i pianki bez pieczenia. Kiedy tylko pojawiają się pierwsze rodzime jabłka, na stołach zaczynają królować szarlotki. I właśnie to ciasto zostało docenione w plebiscycie na najlepsze ciasto z jabłkami na świecie.

Portal Taste Atlas to internetowy serwis publikujący najsmaczniejsze dania z całego świata. Raz na jakiś czas robi rankingi na najlepsza dania z całego świata. Każdy zarejestrowany użytkownik może oddać głos na swoje ulubione danie w danej kategorii. Wcześniej również doceniono polskie specjały, m.in. sernik, pierogi, czy mizeria.
Niedawno serwis ogłosił ranking na najlepsze ciasto z jabłkami. W głosowaniu wzięło udział 78 słodkich ciast z całego świata. Po zweryfikowaniu ponad 2 tys. opinii użytkowników, zwyciężyło polskie ciasto, nasza ukochana szarlotka. A konkurencja była ogromna. W plebiscycie brały udział takie słodkości jak Appeltaart z Holandii, czy American Apple Pie z USA.

Polska tradycyjna szarlotka

Istnieje niezliczona ilość sposobów jej przygotowania, ale zazwyczaj robi się ją z ciasta kruchego lub półkruchego i duszonych lub surowych jabłek. Na górę jabłek kładzie się drugą warstwę ciasta, najczęściej startą na tarce, albo pokruszoną. W rozbudowanych przepisach szarlotka wzbogacona jest warstwa bezy, a oprócz jabłek dodawane są do musu brzoskwinie, gruszki, a nawet rodzynki.

Przepis na tradycyjną polską szarlotkę zna większość, ale chętnie go wam przypomnimy:

  • 450 g mąki tortowa
  • 1.5 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
  • 250 g masła
  • 195 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 10 g cynamon
  • 10 g cukier waniliowy

W misce. lub na stolnicy zagniećcie ciasto łącząc zimne masło, mąkę tortową, 150 g cukru, proszek do pieczenia, żółtka i szczyptę soli. Wyrabiajcie do połączenia się składników w jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielcie na 2 części. Jedną owińcie folią i schowajcie do lodówki, a drugą wylepcie blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak powstały spód do szarlotki nakłójcie widelcem w kilku miejscach i podpieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Przesmażcie na patelni z odrobiną wody, przesypując cukrem waniliowym, 3 łyżkami cukru i cynamonem. Jabłka nie powinny się rozpaść, bo mogą rozmiękczyć za bardzo kruche ciasto. Tak przygotowane jabłka przełóżcie na podpieczony spód i wyrównajcie. Drugą część ciasta wyjmijcie z lodówki i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach na warstwę jabłek. Szarlotkę włóżcie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45-50 minut. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypcie wierzch szarlotki cukrem pudrem.

Jabłka pod kruszonką

Czym jest serwis Serwis Taste Atlas?

Serwis Taste Atlas, jak sam o sobie mówi, przeszukuje setki starych książek kucharskich i skontaktuje się z oficjalnymi organami chroniącymi regionalne kuchnie i potrawy, aby stworzyć zbiór autentycznych przepisów. Na swojej stronie przedstawiają najlepsze tradycyjne przepisy, które przetrwały próbę czasu.

To encyklopedia smaków, światowy atlas tradycyjnych potraw, lokalnych składników i autentycznych restauracji. Na stronie znajduje się ponad 10 000 produktów spożywczych i napojów. Te popularne, a także zapomniane smaki i aromaty każdego miasta, regionu i wsi na świecie.

Każdy miłośnik kulinarny może podzielić się przepisami i swoimi wrażeniami na temat danej potrawy. Portal zachęca, by dbać o tradycję swojego regionu i chronić przepisy swoich babć przed zapomnieniem.

Reklama

Taste Atlas zaznacza, że proponowane rankingi i ich wyniki są jedynie orientacyjne i powstają na podstawie subiektywnych opinii użytkowników. Ich celem jest rozpowszechnianie tradycyjnych potraw z różnych zakątków świata, a co za tym idzie inspirację do poznawania nowych kuchni oraz podróży do krajów, by osobiście skosztować polecanych przysmaków.

Reklama
Reklama
Reklama