3 przepisy na pyszne świąteczne ciasta, które zachwycają nie tylko smakiem!

W święta częściej dajemy sobie przyzwolenie na łakomstwo i bez większych wyrzutów sumienia sięgamy po ulubione ciasta i desery, zwłaszcza te, które przywołują smaki dzieciństwa i świątecznych łakoci przygotowanych przez babcię czy mamę. Samo przygotowywanie ich staje się także pewnego rodzaju celebracją. Z utęsknieniem czekamy na wykrawanie pierników i ich dekorowanie, a bożonarodzeniowy sernik bez wątpienia króluje od lat na naszych stołach. W ostatnich latach sięgamy niekiedy także po pewne modyfikacje, które nasze tradycyjne menu nieco unowocześniają.
Spotkania z rodziną i bliskimi w grudniowe wieczory mają w sobie sporo magii i uroku, ale czas ten najczęściej spędzamy przy wspólnym kosztowaniu ulubionych potraw, przekąsek i wypieków. To wyjątkowe chwile, dlatego warto do ich przygotowań odpowiednio podejść, by nie zmącić sobie spokoju i radości. Jak to zrobić? I jak sprawić, by te święta były udane, bez stresu w kuchni? A ciasta cieszyły wszystkich niepowtarzalnością smaków i długą świeżością? Poznaj kilka tipów a także 3 przepisy na ciasta, które zachwycą nie tylko smakiem!
Dobierz odpowiednie produkty
Nie od dziś wiadomo, że nie ma dobrego jedzenia bez dobrych składników. To one tworzą całość, która – albo stanie się kompilacją atrakcyjnych smaków i konsystencji, albo stanie się smutnym daniem, do którego nikt nie będzie chciał wracać. Ze świątecznymi wypiekami jest dokładnie tak samo. Zwłaszcza, że rządzą się one swoimi prawami i często są kompozycją wielu przypraw, np. goździków, cynamonu, czy nawet gałki muszkatołowej. To one nierzadko królują w naszych ulubionych wypiekach.
Smaczne i świeże ciasta muszą mieć także świeżą podstawę. Składniki o wątpliwej już dacie ważności mogą nie tylko zepsuć smak, wpłynąć na jakość całego deseru, ale także zaszkodzić naszemu zdrowiu. Kompletując listę zakupów niezbędnych do naszych kuchennych wyzwań w święta, możemy przy okazji zrobić przegląd zalegających w szafkach składników. Będzie to podwójna korzyść!
Święta to zdecydowanie czas wydawania pieniędzy – na prezenty, ozdoby, przygotowania… Koszty mnożą się z dnia na dzień. Dlatego czasami kusi nas, by zaoszczędzić, np. na składnikach do wypieków. Wybieranie kiepskiej jakości produktów nie jest dobrym rozwiązaniem. Bywa, że te mają marny skład albo smak, który może źle wpłynąć na smak ciasta. Warto rozsądnie i skrupulatnie podejść do tematu, by ostatecznie cieszyć się pięknymi i smacznymi wypiekami podczas spotkań z rodziną.
Sięgnij po sprawdzone receptury
A skoro już jesteśmy przy składnikach i produktach dobrej jakości… Owszem, te są niezwykle ważne. Ale nawet najlepsze dodatki nie stworzą ciasta doskonałego, jeśli nie będzie na nie odpowiedniego przepisu. W dobie internetu mamy dostęp do całej masy receptur, wskazówek, porad czy to w formie pisanej czy wideo. Nawet ktoś, kto ma dwie lewe ręce do pieczenia, z takim wsparciem jest w stanie przygotować choćby prosty tort. Jednak czasami zdarza się, że mimo iż krok za krokiem wypełniamy polecenia z przepisu, z piekarnika wyjmujemy zakalec. Albo krem, który miał być idealnie delikatny, zamienia się morze grudek... Warto zatem w sieci szukać sprawdzonych miejsc z kulinarnymi poradami. Takich, które są popularne i z których być może korzystają twoje przyjaciółki czy sąsiadka. Sprawdzaj, czy pod przepisem, na który chcesz się zdecydować, pojawiły się jakieś recenzje lub oceniające gwiazdki. Takie elementy mogą być pomocne!
A może zapytaj swojej mamy, babci, ciotki, czy w jej szufladzie wciąż leży zeszyt z przepisami, które kolekcjonowała całe życie? Przecież jeszcze kilkanaście lat temu to właśnie tam, w notesach i brulionach skryte były smaki naszego dzieciństwa – także te świąteczne, za którymi tak tęsknimy… To czas, by je odgrzebać i dać im drugie życie!
Zaproś do swojej kuchni olej rzepakowy!
Co najczęściej stanowi bazę dla tworzonych przez ciebie ciast i ciasteczek? Z pewnością jest to mąka, jajka i… masło? Ten trzeci element układanki pojawia się w masach, kremach, ale także w ciastach kruchych czy innych wypiekach. Dziś, kiedy kostka masła to koszt ok. 7-8 złotych, warto pomyśleć o zwróceniu się w kierunku naszego narodowego dobra – oleju rzepakowego. I akurat w tym przypadku będzie to naprawdę dobra i sensowna oszczędność!
Olej rzepakowy możesz z czystym sumieniem (w kontekście dobrego samopoczucia) i bez lęku (w kontekście ewentualnego zakalca) wykorzystać jako składnik twoich ulubionych świątecznych ciast.
Aby twoje kulinarne trudy nie poszły na marne, musisz zachować bardzo skrupulatnie odpowiednie miary. Wynika to z konsystencji oraz zawartości tłuszczu. Masło zawiera 82% lipidów, olej oczywiście 100%, więc należy dać go trochę mniej. Przyjmuje się, że 100 g masła to 3-4 łyżki oleju rzepakowego. Również zamiast kostki margaryny możemy dać do ciasta 1 szklankę oleju. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta, a z pewnością sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne i lekkie.
Co ważne, olej rzepakowy jest zdecydowanie zdrowym zamiennikiem dla masła. Tłuszcze roślinne bowiem, w tym olej rzepakowy, zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym i chroniącym nasze serce. Są także świetnym rozwiązaniem dla wegan!
Celebruj święta z tymi ciastami i ciasteczkami!
Aby nieco ułatwić ci zadanie, przygotowaliśmy dla ciebie propozycje trzech przepisów na ciasta i ciasteczka, które śmiało możesz upiec właśnie na świąteczne spotkania z bliskimi. Każdy z nich zawiera jeden podstawowy składnik – olej rzepakowy. A zatem możesz mieć pewność, że wypieki będą smaczne, łatwe w przygotowaniu i na długo pozostaną świeże. Do dzieła!

CIASTKA BROWNIE
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 75 g cukru drobnego
- 30 ml oleju rzepakowego
- 35 g mąki pszennej
- szczypta soli
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odłożyć do ostudzenia.
- Jajko ubić z cukrem na puszystą masę i wlać olej. Krótko zmiksować i wlać czekoladą, dodać sól i znów zmiksować do połączenia składników.
- Do masy przesiać mąkę, wymieszać i nakładać w odstępach porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 8 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika poczekać kilka minut i przenieść ciastka na kratkę do studzenia.
Gotowe. Smacznego!
Autor przepisu: Joanna Brykarz, IG: @chocololopl

CIASTO MARCHEWKOWE na oleju z kremem cappuccino
Tortownica 18 cm lub kreskówka 24x10
Składniki:
- 3 jajka
- 120 ml oleju rzepakowego
- 1 średnie jabłko starte na tarce
- 160 g marchewki startej na tarce
- 140 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
KREM:
- 350 g śmietanki 30%
- 1 opakowanie fix do śmietanki
- 2 łyżki cukru
- 7 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody
- 100 g serka wanilinowego
- 1 czubata łyżka cappuccino
Sposób przygotowania:
- Śmietankę, fix i cukier ubić.
- Do ubitej śmietanki dodać żelatynę rozrobioną z łyżką masy. Zmiksować. 100 g odłożyć do dekoracji.
- Do reszty dodać serek i proszek cappuccino. Zmiksować tylko do połączenia i przełożyć ciasto. Przykryć blatem i od razu udekorować bitą śmietaną. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i pokruszonymi liofilizowanymi wiśniami.
- Wszystkie składniki wymieszać. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 175 C.
- Piec do SUCHEGO PATYCZKA. U mnie około 60-65 minut.
- Gdy ciasto ostygnie przekroić na dwa blaty. Śmietankę, fix i cukier ubić. Do ubitej śmietanki dodać żelatynę rozrobioną z łyżką masy. Zmiksować.
- 100 g odłożyć do dekoracji. Do reszty dodać serek i proszek cappuccino.
- Zmiksować tylko do połączenia i przełożyć ciasto. Przykryć blatem i od razu udekorować bitą śmietaną.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i pokruszonymi liofilizowanymi wiśniami.
Autor przepisu: Natalia Kęblińska, IG: @przepis_na_slodko

KRYSZTAŁEK NA BISZKOPCIE
Składniki: (forma 20x30 cm, szklanka 250 ml)
Biszkopt:
- Jajka 4 (w temperaturze pokojowej)
- Cukier 3/4 szklanki
- Mąka pszenna szklanka
- Proszek do pieczenia łyżeczka
- Olej rzepakowy 4 łyżki
Krem:
- Śmietanka 30 % 800 ml
- Galaretka krystaliczna
- Galaretki 3 kolory: zielona, pomarańczowa i czerwona
Sposób przygotowania:
- 3 kolorowe galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku, zostawić w pojemnikach do całkowitego stężenia.
- Białka ubijamy z cukrem, dodajmy cukier partiami łyżka po łyżce. Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy partiami żółtka cały czas miksując. Następnie wlewamy wolnym strumieniem olej rzepakowy. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta.
- To doskonała alternatywa do masła. Zwykle każdy posiada w domu olej do przygotowywania potraw, więc nie ma ryzyka, że akurat nie ma odpowiedniej ilości masła w lodówce. jest wygodny w zastosowaniu, ponieważ nie trzeba go rozpuszczać.
- Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia partiami i mieszamy delikatnie szpatułką.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Biszkopt pieczemy ok.20 minut. Przestudzić i przekroić na pół. Krystaliczną galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie wlewamy przestudzoną, ale płynna galaretkę krystaliczną i całość krótko miksujemy. 6-7 łyżek masy odkładamy do osobnej miseczki. Do pozostałej części dodajemy 2/3 pokrojonych w kostkę galaretek i całość mieszamy szpatułką.
- Do blaszki wkładamy biszkopt. Można go dodatkowo nasączyć. Wykładamy masę z galaretkami i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy i wykładamy odłożony wcześniej krem i rozsmarowujemy. Na wierzch dodajemy pozostałe galaretki. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Autor przepisu: Monika Kośka, IG:@kulinarneprzygody_
A jeśli chcesz poznać jeszcze więcej korzyści płynących z oleju rzepakowego i jego wykorzystywania, nie tylko podczas kulinarnych podbojów, zajrzyj na strony: https://www.facebook.com/olejrzepakowy oraz https://www.instagram.com/rzepakowy.olej/
#Fundusze Promocji
Materiał promocyjny PSPO

