Czym tak naprawdę jest błonnik?

Każdy z nas o nim coś słyszał, ale czy wiemy, czym tak naprawdę jest i jak ważną rolę odgrywa? Zacznijmy od początku. Błonnik pokarmowy to niemożliwe do strawienia części roślin (takie jak liście, skórki owoców i warzyw lub łodygi), które nie dostarczają energii organizmowi. Są jednocześnie trudnymi elementami podczas obróbki technologicznej, dlatego od kilkudziesięciu lat usuwa się je podczas produkcji żywności.

Reklama

Tymczasem od lat mówi się o tym, że niedobór błonnika może być jedną z przyczyn wielu chorób cywilizacyjnych1. Ale oprócz tego, że błonnik może nam pomóc chronić się przed chorobami, ma również inną zaletę: dzięki temu, że pęcznieje w żołądku, wywołuje uczucie sytości. Dzięki bogatej zawartości błonnika w diecie o wiele łatwiej będzie nam zmniejszyć ilości spożywanego jedzenia i skontrolować wagę.

Kolejną, być może nawet ważniejszą zaletą błonnika jest fakt, że wchłania on toksyny zawarte w żywności, takie jak pestycydy, metale ciężkie czy mykotoksyny. Ponieważ błonnik nie jest trawiony, po wchłonięciu toksyn zostaje wydalony wraz z nimi z organizmu.2 Ważne jest, aby błonnik był obecny w każdej naszej potrawie, by regularnie mógł działać. Trudno przecenić korzystne znaczenie błonnika dla naszego organizmu, ale wiemy, gdzie go szukać?

Gdzie znaleźć błonnik?

Błonnik występuje w zbożach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych, a także w owocach, warzywach i orzechach. Nie znajdziemy go w mięsie, rybach czy nabiale. Jeśli spojrzymy na piramidę zdrowego żywienia, to właśnie wszystkie pokarmy zalecane obecnie do najczęstszego spożywania (poza tłuszczami) zawierają błonnik. Co zrobić, jeśli chcemy „nadrobić” niedobory błonnika i potrzebujemy go nieco więcej niż w produktach, które jemy?

Na rynku możemy znaleźć również błonnik „w czystej postaci”. Warto wypróbować takie produkty jak błonnik z czarnego bzu, jabłkowy, gryczany lub aroniowy bioQlinar. To zdecydowanie produkty nadzwyczajne. Dzięki unikalnej technologii produkcji błonniki te są mocno rozdrobione i dzięki temu uzyskują niesamowite właściwości kulinarne.

Co ważne, taki błonnik BIO możemy wykorzystywać w naszej kuchni na wiele sposobów, np. jako niskokaloryczny zagęstnik do dżemów, sosów, kremów, zacierek, jako dodatek do panierek, czy też środek nadający puszystość wybranych potraw.

Czasem próbujemy najbardziej skomplikowanych sposobów i metod na rozwiązanie naszych problemów, w czasie, gdy najprostsze rozwiązania okazują się najskuteczniejszą odpowiedzią. Warto pamiętać o błonniku w naszej codziennej diecie – wystarczy zacząć zwracać uwagę, czy w naszych potrawach znajdują się produkty o jego wysokiej zawartości. Warto także sięgać po błonnik z czarnego bzu, jabłkowy, gryczany lub aroniowy bioQlinar, by pokonać niedobór tego składnika w organizmie, urozmaicić swoją dietę oraz odkryć korzystny wpływ na cały organizm. To jedna, na pierwszy rzut oka niepozorna, zmiana w naszej diecie, która z czasem może stać się dla nas zbawiennym nawykiem żywieniowym.

Więcej o błonnikach dowiedzieć się można na stronie www.bioqlinar.pl/biowarto. Znajdziesz tam inspirujące filmy z przepisami kulinarnymi na proste i pełne błonnika dania, które specjalnie dla ciebie przygotował znany kucharz i ambasador marki – Sebastian Gołębiewski.

Spróbuj już dziś – BIO warto!

1. https://dietetycy.org.pl/blonnik-pokarmowy-a-choroby-cywilizacyjne/

Reklama

2. EFSA Journal 2010;8(10):1735, EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy, str. 16

Reklama
Reklama
Reklama