Lato to czas odpoczynku, słońca, wakacji i smaków, które łączy jeden wspólny mianownik – wakacyjna beztroska. Dla wielu osób to też moment przygotowywania domowych przetworów, które jesienią i zimą przypominają o ciepłych miesiącach.

Reklama

Jeśli brakuje ci czasu na godziny spędzone w kuchni z owocami i słoikami w roli głównej, to mamy rozwiązanie, które zrewolucjonizuje twoje myślenie o domowych wekach.

Jak szybko przygotować przetwory?

Materiały prasowe

Wiele osób myśli, że robienie dżemów czy powideł to coś skomplikowanego, pracochłonnego i trudnego. Nic bardziej mylnego. Jeśli dobrze się przygotujesz, to samo gotowanie będzie wielką frajdą. Oto kilka kroków, które ułatwią ci działanie.

1. Przygotuj owoce
Wybierz te z pewnego źródła: z własnego sadu lub ogrodu, od zaprzyjaźnionego ogrodnika, z pobliskiego targu lub dobrego sklepu. Owoce powinny być dokładnie umyte.

2. Wybierz dobry cukier
Nie tylko doda słodyczy twoim przetworom, lecz także wpłynie na ich konsystencję, kolor, jakość, smak i to, jak długo będą mogły stać w spiżarni. Gdzie szukać odpowiedniego cukru? Ten klasyczny, do ciast czy dosładzania napojów, nie sprawdzi się w przypadku przetworów. Wybierz taki, który jest przeznaczony właśnie do dżemów i weków. Idealnym rozwiązaniem będzie cukier żelujący marki Diamant, który ułatwi przygotowanie konfitur, skracając ten czas do… kilku minut! Który wybrać?

  • Konfitur-Fix do konfitur i dżemów to wybór uniwersalny. Do jednego kilograma przygotowanych owoców można dodawać od 350 do 500 g cukru, uzyskując bardziej lub mniej słodkie konfitury.
  • Cukier żelujący 2:1 do średnio słodkich przetworów. Na jeden kilogram owoców używamy 0,5 kg cukru żelującego Diamant 2:1.
  • Cukier żelujący 3:1 do wytrawnych przetworów. Na półtora kilograma owoców używamy 500 g cukru żelującego Diamant 3:1.
  • Cukier żelujący 1:1 do słodkich przetworów. Na jeden kilogram owoców używamy 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1.

3. Postępuj zgodnie z przepisem
W kuchni często jest jak w laboratorium. Warto trzymać się konkretnych proporcji, by efekt był taki, jak sobie wymarzymy. Jeśli szukasz inspiracji z przepisami, wejdź na konto marki Diamant na Instagramie. Znajdziesz tam mnóstwo pomysłów i przepisów. Zastosuj się też do zaleceń dotyczących proporcji cukru i owoców.

4. Przygotuj słoiki
Umyj je, wyparz i po nałożeniu dżemu odpowiednio oznacz za pomocą etykiety. Napisz na niej datę przygotowania konfitury i jej skład.

Bajecznie prosty dżem agrestowy? Sprawdź przepis

Materiały prasowe

Marka Diamant udowadnia, że z jej cukrem żelującym przygotowywanie dżemów to nic trudnego. Wręcz przeciwnie – robienie konfitur może być szybkie, proste i odprężające. Oto przepis na dżem agrestowy. Z cukrem żelującym Diamant zażelujesz jego słodko-kwaśny smak w kilka minut! Oto przepis.

  • 1 kg agrestu obierz i pokrój na połówki.
  • Zasyp całość 1 kg cukru żelującego 1:1 Diamant.
  • Wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
  • Gotowe! Można napełniać słoiczki.

Wytrawny dżem z pomidorów? Oto przepis!

Materiały prasowe

Chociaż dżemy kojarzą się nam głównie z owocami, to możemy pozwolić tu sobie na więcej fantazji. Co powiesz na dżem z pomidorów? Wytrawne przetwory doskonale komponują się z pieczywem, serami, oraz stanowi dodatek do gril-lowanych potraw. Pomidory w połączeniu m.in. z chili i cukrem żelującym 2:1 Diamant, tworzą wyjątkową mieszankę smaków, która zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 500 g cukru żelującego 2:1 Diamant
  • 1/2 łyżeczki kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Zasyp cukrem żelującym 2:1 Diamant, dodaj pozostałe składniki, zamieszaj.
  3. Doprowadź do wrzenia.
  4. Gotuj przez 3 minuty, często mieszając.

Jak widzisz, przygotowanie dżemów i konfitur to nic trudnego. Wystarczą dobre owoce, odpowiedni cukier, słoiki i... odrobina chęci. To doskonały czas, by się odprężyć lub spotkać z przyjaciółką i wspólnie gotując, spędzić miło czas. Tak przygotowane dżemy będą najpyszniejszym wspomnieniem wakacji.

Reklama

Materiał promocyjny marki Diamant.

Reklama
Reklama
Reklama