Jak szybko przygotować przetwory? Ten jeden składnik sprawi, że dżemy będą pyszne i przetrwają całą zimę

Lato to czas odpoczynku, słońca, wakacji i smaków, które łączy jeden wspólny mianownik – wakacyjna beztroska. Dla wielu osób to też moment przygotowywania domowych przetworów, które jesienią i zimą przypominają o ciepłych miesiącach.
Jeśli brakuje ci czasu na godziny spędzone w kuchni z owocami i słoikami w roli głównej, to mamy rozwiązanie, które zrewolucjonizuje twoje myślenie o domowych wekach.
Jak szybko przygotować przetwory?

Wiele osób myśli, że robienie dżemów czy powideł to coś skomplikowanego, pracochłonnego i trudnego. Nic bardziej mylnego. Jeśli dobrze się przygotujesz, to samo gotowanie będzie wielką frajdą. Oto kilka kroków, które ułatwią ci działanie.
1. Przygotuj owoce
Wybierz te z pewnego źródła: z własnego sadu lub ogrodu, od zaprzyjaźnionego ogrodnika, z pobliskiego targu lub dobrego sklepu. Owoce powinny być dokładnie umyte.
2. Wybierz dobry cukier
Nie tylko doda słodyczy twoim przetworom, lecz także wpłynie na ich konsystencję, kolor, jakość, smak i to, jak długo będą mogły stać w spiżarni. Gdzie szukać odpowiedniego cukru? Ten klasyczny, do ciast czy dosładzania napojów, nie sprawdzi się w przypadku przetworów. Wybierz taki, który jest przeznaczony właśnie do dżemów i weków. Idealnym rozwiązaniem będzie cukier żelujący marki Diamant, który ułatwi przygotowanie konfitur, skracając ten czas do… kilku minut! Który wybrać?
- Konfitur-Fix do konfitur i dżemów to wybór uniwersalny. Do jednego kilograma przygotowanych owoców można dodawać od 350 do 500 g cukru, uzyskując bardziej lub mniej słodkie konfitury.
- Cukier żelujący 2:1 do średnio słodkich przetworów. Na jeden kilogram owoców używamy 0,5 kg cukru żelującego Diamant 2:1.
- Cukier żelujący 3:1 do wytrawnych przetworów. Na półtora kilograma owoców używamy 500 g cukru żelującego Diamant 3:1.
- Cukier żelujący 1:1 do słodkich przetworów. Na jeden kilogram owoców używamy 1 kg cukru żelującego Diamant 1:1.
3. Postępuj zgodnie z przepisem
W kuchni często jest jak w laboratorium. Warto trzymać się konkretnych proporcji, by efekt był taki, jak sobie wymarzymy. Jeśli szukasz inspiracji z przepisami, wejdź na konto marki Diamant na Instagramie. Znajdziesz tam mnóstwo pomysłów i przepisów. Zastosuj się też do zaleceń dotyczących proporcji cukru i owoców.
4. Przygotuj słoiki
Umyj je, wyparz i po nałożeniu dżemu odpowiednio oznacz za pomocą etykiety. Napisz na niej datę przygotowania konfitury i jej skład.
Bajecznie prosty dżem agrestowy? Sprawdź przepis

Marka Diamant udowadnia, że z jej cukrem żelującym przygotowywanie dżemów to nic trudnego. Wręcz przeciwnie – robienie konfitur może być szybkie, proste i odprężające. Oto przepis na dżem agrestowy. Z cukrem żelującym Diamant zażelujesz jego słodko-kwaśny smak w kilka minut! Oto przepis.
- 1 kg agrestu obierz i pokrój na połówki.
- Zasyp całość 1 kg cukru żelującego 1:1 Diamant.
- Wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
- Gotowe! Można napełniać słoiczki.
Wytrawny dżem z pomidorów? Oto przepis!

Chociaż dżemy kojarzą się nam głównie z owocami, to możemy pozwolić tu sobie na więcej fantazji. Co powiesz na dżem z pomidorów? Wytrawne przetwory doskonale komponują się z pieczywem, serami, oraz stanowi dodatek do gril-lowanych potraw. Pomidory w połączeniu m.in. z chili i cukrem żelującym 2:1 Diamant, tworzą wyjątkową mieszankę smaków, która zachwyci niejedno podniebienie.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 500 g cukru żelującego 2:1 Diamant
- 1/2 łyżeczki kawy mielonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
- Zasyp cukrem żelującym 2:1 Diamant, dodaj pozostałe składniki, zamieszaj.
- Doprowadź do wrzenia.
- Gotuj przez 3 minuty, często mieszając.
Jak widzisz, przygotowanie dżemów i konfitur to nic trudnego. Wystarczą dobre owoce, odpowiedni cukier, słoiki i... odrobina chęci. To doskonały czas, by się odprężyć lub spotkać z przyjaciółką i wspólnie gotując, spędzić miło czas. Tak przygotowane dżemy będą najpyszniejszym wspomnieniem wakacji.
Materiał promocyjny marki Diamant.

