Jej wysokość kapusta kiszona – superfood znany od pokoleń

Jest niedroga, łatwo dostępna i ma w sobie moc witamin! Kiszona kapusta na stałe zapisała się w tradycji kulinarnej. Jada się ją niemal przez cały rok: wiosną i latem chętniej w postaci surówki na zimno, a jesienią i zimą – w rozgrzewającym bigosie lub kapuśniaku. Równie wartościowy pod względem właściwości prozdrowotnych jest sok z kiszonej kapusty – działa zbawiennie na układ pokarmowy, wspiera trawienie i przemianę materii oraz poprawia metabolizm1. Kiszonki to superfood, który warto włączyć na stałe do jadłospisu!
Planujesz rodzinny obiad, chcesz zaskoczyć gości, ale brakuje Ci pomysłów? Wypróbuj nasze propozycje na dania z ekologiczną kapustą kiszoną i ekologicznym sokiem z kiszonej kapusty. Zachowaj przepisy na później – mogą posłużyć jako inspiracje na wigilijny stół!
Supermoc kiszonek
Zawarte w kiszonych produktach bakterie mlekowe kolonizują jelita i wspierają trawienie, przyczyniając się do poprawy pracy układu pokarmowego oraz redukcji stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym2. Kiszonki pomagają również utrzymać prawidłową mikrobiotę jelitową, zmniejszają zaparcia, wzmacniają wchłanianie składników odżywczych i pozytywnie wpływają na ogólną poprawę całego układu pokarmowego. Zawierają ponadto probiotyki, czyli korzystne bakterie, które wspierają prawidłową pracę jelit oraz wspomagają pracę układu odpornościowego, a także przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie3.
Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty?
Najlepszy sok z kiszonej kapusty to ten, który wyprodukowano z naturalnych składników, bez konserwantów i innych polepszaczy. Zalecany jest osobom pragnącym wzmocnić odporność organizmu i wesprzeć pracę układu pokarmowego. Sok z kiszonej kapusty jest bogatym źródłem antyoksydantów oraz witamin i minerałów4. Zawiera także beta-karoten, błonnik, jod, żelazo, wapń, magnez i siarkę. Co więcej, zawiera luteinę i zeoksantynę, które poprawiają wzrok i chronią soczewkę oka, dzięki temu opóźniają rozwój zaćmy. Ze względu na zawartość fitoncydów, sok z kiszonej kapusty wykazuje dodatkowo właściwości grzybo- i bakteriobójcze5.
Aby mieć pewność, że do naszego koszyka trafia dobrej jakości kiszona kapusta lub sok z kiszonej kapusty, warto wybierać te, na etykiecie których widnieje Euroliść, czyli logo europejskiego systemu rolnictwa ekologicznego – to gwarancja, że produkt został wytworzony wyłącznie z ekologicznych, naturalnych składników i tradycyjnymi metodami produkcji, a same warzywa pochodzą wyłącznie z certyfikowanych, ekologicznych upraw.
Kiszona kapusta i sok z kiszonej kapusty doskonale smakują samodzielnie. Dla niektórych osób ich smak może się okazać jednak zbyt intensywny. Warto wówczas wykorzystywać je w potrawach zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przetestuj przepis na zupę grzybową z sokiem z kiszonej kapusty i krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą kiszoną i mięsem.

Aromatyczna zupa grzybowa z sokiem z kiszonej kapusty i kładzionymi kluseczkami
Świeżo zebrane z lasu szlachetne borowiki lub prawdziwki pachną obłędnie. W naszej propozycji przepisu na aromatyczną zupę grzybową będą motywem przewodnim, ale ich smak wzmocnimy ekologicznym sokiem z kiszonej kapusty.
Składniki:
- 300 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 cebule
- sól, cukier drobny (do smaku)
Przygotowanie:
Oczyszczone grzyby pokrój w paski. Podobnie pokrój cebulę i ją jako pierwszą umieść na patelni, na rozgrzanym maśle. Cebulę posyp solą i drobnym cukrem, by przyspieszyć jej delikatne karmelizowanie. Do miękkiej cebuli dodaj grzyby i smaż je jeszcze przez chwilę. W tym czasie przygotuj wege rosół.
Wege rosół:
- 4 średnie marchewki
- 1 duża pietruszka
- pół średniego selera
- pół jasnej części pora
- 1 pęczek natki pietruszki
- 500 ml soku z ekologicznej kiszonej kapusty
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku
Marchew, seler i pietruszkę obierz. Pokrój w duże kawałki, włóż do garnka. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i pora, zalej zimną wodą (ma być jej niewiele ponad poziom warzyw). Dodaj sos sojowy i gotuj pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie. Dodaj sok z ekologicznej kapusty i całość zagotuj. Wszystkie przyprawy wrzuć do młynka lub moździerza i zmiażdż, po czym sowicie dopraw rosół do smaku, a następnie dodaj do niego warzywa z patelni.
W tym przepisie kminek jest po to, by „podbić” smak grzybów, a przy okazji ułatwić ich trawienie.
- 120 g mąki pszennej
- 1 jako
- 80 ml bulionu warzywnego
- łyżeczka roztopionego masła
- szczypta soli
Do miski wlej bulion warzywny, dodaj żółtko (białko oddziel do odrębnego naczynia) i wymieszaj do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę pszenną i zmiksuj całość tak, by nie było grudek. Białko lekko ubij ze szczyptą soli (nie na sztywną pianę). Delikatnie połącz z ciastem.
W szerokim garnku zagotuj wodę. Jak będzie wrząca, zanurz w niej na kilka sekund łyżkę. Gorącą łyżką nakładaj do gotującej się wody porcje klusek (ok.1/3 łyżki ciasta na jedną porcję). Po wypłynięciu na powierzchnię kluski powinny się gotować jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij je przy użyciu cedzaka i delikatnie polej oliwą z oliwek, by się nie posklejały.
Kluski poukładaj na dnie głębokiego talerza, a następnie zalej je zupą. Na wierzch jeszcze odrobina posiekanej natki pietruszki i gotowe! Smacznego!

Krucho-drożdżowe paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i mięsa (opcja wege: z wege mięsem lub bez mięsa)
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki (240 g) gęstej śmietany
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
- 600 g ugotowanego mięsa, np. ćwiartek z kurczaka lub innego wybranego
- 600 g ekologicznej kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przydadzą się dodatkowo:
- jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- sezam
Przygotowanie farszu:
Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na oleju. Kapustę ugotuj i odcedź. Kiedy wszystko wystygnie, zmiel podsmażoną cebulę, kapustę i ugotowane uprzednio mięso w maszynce do mielenia. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuść i przestudź. Drożdże połącz ze śmietaną, dodaj żółtka i jajka oraz przestudzone masło, dosyp mąkę, cukier i sól. Wyrób elastyczne ciasto, a następnie podziel je na 4 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o krótszym boku ok. 10 cm. Na każdy kawałek ciasta, wzdłuż dłuższego boku, układaj farsz, tak żeby utworzył wałek. Owiń farsz ciastem. Powstałe w ten sposób wałki przekrajaj pod kątem, jak kopytka, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz w 180 º C przez ok. 30 minut, do zarumienienia – i gotowe. Smacznego!
- https://kukbuk.pl/artykuly/wlasciwosci-kiszonej-kapusty-i-soku-z-kiszonej-kap/
- https://www.wapteka.pl/blog/artykul/sok-z-kiszonej-kapusty-wlasciwosci-dzialanie-zastosowanie
- https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/co-zrobic-z-kapusty-kiszonej-10-przepisow-na-potrawy-z-kiszona-kapusta-aa-r2xe-QhFg-mdXn.html
- https://wylecz.to/zywnosc/sok-z-kiszonej-kapusty/
- https://www.wapteka.pl/blog/artykul/sok-z-kiszonej-kapusty-wlasciwosci-dzialanie-zastosowanie

Materiał promocyjny Charsznickie Pola Natury

