Jest niedroga, łatwo dostępna i ma w sobie moc witamin! Kiszona kapusta na stałe zapisała się w tradycji kulinarnej. Jada się ją niemal przez cały rok: wiosną i latem chętniej w postaci surówki na zimno, a jesienią i zimą – w rozgrzewającym bigosie lub kapuśniaku. Równie wartościowy pod względem właściwości prozdrowotnych jest sok z kiszonej kapusty – działa zbawiennie na układ pokarmowy, wspiera trawienie i przemianę materii oraz poprawia metabolizm1. Kiszonki to superfood, który warto włączyć na stałe do jadłospisu!

Reklama

Planujesz rodzinny obiad, chcesz zaskoczyć gości, ale brakuje Ci pomysłów? Wypróbuj nasze propozycje na dania z ekologiczną kapustą kiszoną i ekologicznym sokiem z kiszonej kapusty. Zachowaj przepisy na później – mogą posłużyć jako inspiracje na wigilijny stół!

Supermoc kiszonek

Zawarte w kiszonych produktach bakterie mlekowe kolonizują jelita i wspierają trawienie, przyczyniając się do poprawy pracy układu pokarmowego oraz redukcji stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym2. Kiszonki pomagają również utrzymać prawidłową mikrobiotę jelitową, zmniejszają zaparcia, wzmacniają wchłanianie składników odżywczych i pozytywnie wpływają na ogólną poprawę całego układu pokarmowego. Zawierają ponadto probiotyki, czyli korzystne bakterie, które wspierają prawidłową pracę jelit oraz wspomagają pracę układu odpornościowego, a także przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie3.

Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty?

Najlepszy sok z kiszonej kapusty to ten, który wyprodukowano z naturalnych składników, bez konserwantów i innych polepszaczy. Zalecany jest osobom pragnącym wzmocnić odporność organizmu i wesprzeć pracę układu pokarmowego. Sok z kiszonej kapusty jest bogatym źródłem antyoksydantów oraz witamin i minerałów4. Zawiera także beta-karoten, błonnik, jod, żelazo, wapń, magnez i siarkę. Co więcej, zawiera luteinę i zeoksantynę, które poprawiają wzrok i chronią soczewkę oka, dzięki temu opóźniają rozwój zaćmy. Ze względu na zawartość fitoncydów, sok z kiszonej kapusty wykazuje dodatkowo właściwości grzybo- i bakteriobójcze5.

Aby mieć pewność, że do naszego koszyka trafia dobrej jakości kiszona kapusta lub sok z kiszonej kapusty, warto wybierać te, na etykiecie których widnieje Euroliść, czyli logo europejskiego systemu rolnictwa ekologicznego – to gwarancja, że produkt został wytworzony wyłącznie z ekologicznych, naturalnych składników i tradycyjnymi metodami produkcji, a same warzywa pochodzą wyłącznie z certyfikowanych, ekologicznych upraw.

Kiszona kapusta i sok z kiszonej kapusty doskonale smakują samodzielnie. Dla niektórych osób ich smak może się okazać jednak zbyt intensywny. Warto wówczas wykorzystywać je w potrawach zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przetestuj przepis na zupę grzybową z sokiem z kiszonej kapusty i krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą kiszoną i mięsem.

Mat. prasowe

Aromatyczna zupa grzybowa z sokiem z kiszonej kapusty i kładzionymi kluseczkami

Świeżo zebrane z lasu szlachetne borowiki lub prawdziwki pachną obłędnie. W naszej propozycji przepisu na aromatyczną zupę grzybową będą motywem przewodnim, ale ich smak wzmocnimy ekologicznym sokiem z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 cebule
  • sól, cukier drobny (do smaku)

Przygotowanie:
Oczyszczone grzyby pokrój w paski. Podobnie pokrój cebulę i ją jako pierwszą umieść na patelni, na rozgrzanym maśle. Cebulę posyp solą i drobnym cukrem, by przyspieszyć jej delikatne karmelizowanie. Do miękkiej cebuli dodaj grzyby i smaż je jeszcze przez chwilę. W tym czasie przygotuj wege rosół.

Wege rosół:

  • 4 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • pół średniego selera
  • pół jasnej części pora
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 500 ml soku z ekologicznej kiszonej kapusty
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku

Marchew, seler i pietruszkę obierz. Pokrój w duże kawałki, włóż do garnka. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i pora, zalej zimną wodą (ma być jej niewiele ponad poziom warzyw). Dodaj sos sojowy i gotuj pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie. Dodaj sok z ekologicznej kapusty i całość zagotuj. Wszystkie przyprawy wrzuć do młynka lub moździerza i zmiażdż, po czym sowicie dopraw rosół do smaku, a następnie dodaj do niego warzywa z patelni.

W tym przepisie kminek jest po to, by „podbić” smak grzybów, a przy okazji ułatwić ich trawienie.

  • 120 g mąki pszennej
  • 1 jako
  • 80 ml bulionu warzywnego
  • łyżeczka roztopionego masła
  • szczypta soli

Do miski wlej bulion warzywny, dodaj żółtko (białko oddziel do odrębnego naczynia) i wymieszaj do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę pszenną i zmiksuj całość tak, by nie było grudek. Białko lekko ubij ze szczyptą soli (nie na sztywną pianę). Delikatnie połącz z ciastem.

W szerokim garnku zagotuj wodę. Jak będzie wrząca, zanurz w niej na kilka sekund łyżkę. Gorącą łyżką nakładaj do gotującej się wody porcje klusek (ok.1/3 łyżki ciasta na jedną porcję). Po wypłynięciu na powierzchnię kluski powinny się gotować jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij je przy użyciu cedzaka i delikatnie polej oliwą z oliwek, by się nie posklejały.

Kluski poukładaj na dnie głębokiego talerza, a następnie zalej je zupą. Na wierzch jeszcze odrobina posiekanej natki pietruszki i gotowe! Smacznego!

Mat. prasowe

Krucho-drożdżowe paszteciki z farszem z kapusty kiszonej i mięsa (opcja wege: z wege mięsem lub bez mięsa)

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki (240 g) gęstej śmietany
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 600 g ugotowanego mięsa, np. ćwiartek z kurczaka lub innego wybranego
  • 600 g ekologicznej kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przydadzą się dodatkowo:

  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • sezam

Przygotowanie farszu:
Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na oleju. Kapustę ugotuj i odcedź. Kiedy wszystko wystygnie, zmiel podsmażoną cebulę, kapustę i ugotowane uprzednio mięso w maszynce do mielenia. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuść i przestudź. Drożdże połącz ze śmietaną, dodaj żółtka i jajka oraz przestudzone masło, dosyp mąkę, cukier i sól. Wyrób elastyczne ciasto, a następnie podziel je na 4 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o krótszym boku ok. 10 cm. Na każdy kawałek ciasta, wzdłuż dłuższego boku, układaj farsz, tak żeby utworzył wałek. Owiń farsz ciastem. Powstałe w ten sposób wałki przekrajaj pod kątem, jak kopytka, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posyp sezamem. Piecz w 180 º C przez ok. 30 minut, do zarumienienia – i gotowe. Smacznego!

  1. https://kukbuk.pl/artykuly/wlasciwosci-kiszonej-kapusty-i-soku-z-kiszonej-kap/
  2. https://www.wapteka.pl/blog/artykul/sok-z-kiszonej-kapusty-wlasciwosci-dzialanie-zastosowanie
  3. https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/co-zrobic-z-kapusty-kiszonej-10-przepisow-na-potrawy-z-kiszona-kapusta-aa-r2xe-QhFg-mdXn.html
  4. https://wylecz.to/zywnosc/sok-z-kiszonej-kapusty/
  5. https://www.wapteka.pl/blog/artykul/sok-z-kiszonej-kapusty-wlasciwosci-dzialanie-zastosowanie
Reklama

Materiał promocyjny Charsznickie Pola Natury

Reklama
Reklama
Reklama