Mąka łubinowa bioQlinar

Mąka łubinowa powstaje przez bardzo drobne zmielenie prażonych nasion słodkiego i ekologicznego łubinu pochodzącego z polskich pól. Taka mąka wyróżnia się wysoką zawartością błonnika (34,6%) i białka (ok. 30%), a także słodkim smakiem.

Reklama

Możemy ją wykorzystać przy pieczeniu chleba (zastąpi wtedy 15% mąk zbożowych), pieczywa i słodkich ciast. Taka mąka świetnie sprawdzi się, gdy przygotowujemy ciastka, desery czy gofry. Warto również zauważyć, że mąka łubinowa jest doskonałą niskowęglowodanową alternatywą dla mąki pszennej. To produkt, który sprawdzi się u osób na diecie low carb lub KETO.(1)

Mat. prasowe

Mąka lniana pełnotłusta brązowa bioQlinar

Mąka lniana pełnotłusta brązowa zawiera bardzo dużo niezbędnego dla zdrowia błonnika (25%), ma wysoką zawartość tłuszczu (46%) przy jednoczesnym niskim poziomie węglowodanów przyswajalnych (poniżej 1%). Jest też doskonałym źródłem kwasów Omega 3 (56,7% tłuszczu całkowitego) i Omega 6 (16,8% tłuszczu całkowitego), które są nie do przecenienia w naszej diecie. (2) Jest wiele sposobów na wykorzystanie tego niezwykłego produktu w naszej kuchni – możemy użyć jej jako dodatku do pieczenia chleba, ciast, ciastek czy naleśników. Możemy ją wykorzystać do przygotowania zdrowszej panierki do ryb, drobiu czy warzyw. Możliwości jest naprawdę wiele – warto sprawdzić je wszystkie.

Aby początek naszej przygody z alternatywą dla tradycyjnej mąki był jeszcze łatwiejszy, warto wejść na stronę www.bioqlinar.pl/bio, która zawiera filmiki z przepisami na proste do przygotowania dania z mąkami BIO stworzone przez znanego kucharza i ambasadora – Sebastiana Gołębiewskiego.

Mat. prasowe

Odkryj nowy świat mąk BIO już dziś!

Mat. prasowe

1. https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/view/47683/37349 (dostęp: 20.07.2024)

2. M. Dąbrowska-Bender, D. Mirowska-Guzel (2015), Żywienie chorych na stwardnienie rozsiane—przegląd piśmiennictwa, Polski Przegląd Neurologiczny, 11(3), s. 138.

Reklama

Współpraca reklamowa

Reklama
Reklama
Reklama