Tym samym prawdziwe tradycyjne produkty doskonale wpisują się w coraz popularniejszą ideę slow food i są poszukiwane przez świadomych, zwłaszcza młodszych konsumentów ceniących sobie unikalną, autentyczną regionalną żywność. Dzięki temu coraz więcej osób odkrywa je na nowo oraz są niekończącą się inspiracją do kulinarnych poszukiwań, w których to, co tradycyjne zyskuje nową odsłonę.

Reklama

Jak znaleźć prawdziwe tradycyjne produkty? Najlepiej kierować się uznanym certyfikatem „Jakość Tradycja”. To prestiżowe oznaczenie wyróżnia produkty charakteryzujące się tradycyjnym składem i sposobem wytwarzania, zachowujące swój wyjątkowy, lokalny charakter i odznaczające się wysoką jakością. Tym wyjątkowym oznaczeniem mogą poszczycić się Twarogi Klinek: chudy, półtłusty i tłusty, powstające według tradycyjnych receptur z wysokiej jakości mleka.

Każdy z nich może być bazą do wielu tradycyjnych potraw: naleśników, pierogów, placuszków, ale też mogą stanowić ciekawą inspirację do tworzenia popularnych ostatnio dań – quiche’ów lub tart na słodko i słono, babeczek czy różnego typu bezmięsnych kotlecików. Warto również uzupełnić codzienne menu o zdrowe i w 100% naturalne EKOmleko z certyfikatem rolnictwa ekologicznego, które będzie znakomitym dodatkiem do wielu potraw i napojów.

Wypróbuj nasz przepis i odkrywaj tradycyjne smaki na nowo!

Mat. prasowe

TARTA ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI NA CIEŚCIE TWAROGOWYM

Składniki na ciasto:

150 g twarogu Klinek: chudego lub półtłustego
150 g masła
150 g mąki pszennej
sól, papryka słodka
Składniki na nadzienie:
200 g szpinaku
100 g twarogu Klinek: chudego lub półtłustego
pół słoiczka suszonych pomidorów
około 120 g tartego sera
ząbek czosnku
pieprz i sól
chili w proszku lub świeże
garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż do lodówki na około 30 minut. Następnie schłodzonym ciastem wylep formę do tarty uprzednio wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą lub mąką.
Tak przygotowany spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika, gdzie powinien być podpiekany w temperaturze 200°C przez 10-15 minut, aż nabierze złotej barwy.
Nadzienie:
Podsmaż szpinak z czosnkiem i przyprawami. Następnie wyłóż go na podpieczony spód tarty, połóż na wierzch pokruszone orzechy, pokruszone kawałki twarogu i pokrojone suszone pomidory, a następnie równomiernie obsyp startym serem. Piecz w 180°C przez 20-25 minut.

Reklama

Materiał promocyjny marki Polmlek Raciąż Sp. z o.o.

Reklama
Reklama
Reklama