Drożdże w racuchach psują smak. Wystarczy 1 składnik i już nigdy nie będziecie musieli ich używać

Kochacie racuchy, tak, jak my? Mogą być przygotowywane na bazie maślanki, kefiru czy zsiadłego mleka. Każda gospodyni domowa ma swój sekretny przepis, który skrzętnie chowa. Ciasto na racuchy nie powinno być ani zbyt zwarte, ani zbyt lejące. Dzięki temu będzie mogło pomieścić odpowiednia ilość kawałków jabłek. Co zrobić, jeżeli przeszkadza wam zapach drożdży? Dzięki temu trikowi już nigdy nie będziecie musieli ich używać. Wcale nie chodzi o proszek do pieczenia.
Co dodać do racuchów zamiast drożdży, aby wyrosły?
Ciasto na racuchy powinno nieco odleżeć w lodówce, aby mogło przejść smakiem owoców. Dodając jogurt czy kefir trzeba pamiętać, aby odpowiednio dobrać odmianę jabłek, aby racuchy nie były zbyt kwaśne i wytrawne. Charakterystyczny posmak drożdży można zniwelować, używając zakwasu. Może być to ten sam zakwas na chleb pszenny, którego używacie do wypieku chleba. Świetnie komponuje się z każdą użytą mąką oraz owocami.
Jak zrobić zakwas od podstaw? Możecie kupić gotowy suszony zakwas w torebkach, podobnie jak suszone drożdże. Żywy zakwas sprawdzi się znacznie lepiej. Wystarczy wsypać mąkę do słoiczka i zalać wodą. Codziennie dokarmiajcie łyżką mąki, aby zaczęły "pracować" kultury bakterii. Przechowujcie go w lodówce, a gdy chcecie, by zaczął "pracować", wystarczy pozostawić go w temperaturze pokojowej.

Co dodać zamiast jabłka do racuchów, aby były wilgotne?
Dodatek jabłek do racuchów to jeden z najpopularniejszych. Możecie pokroić je w kosteczkę lub zetrzeć na tarce, jeżeli chcecie, aby ciasto było wilgotniejsze i pulchniejsze. Dobrym zamiennikiem jest słodka gruszka czy brzoskwinia z puszki. W sezonie letnim każde owoce będą pasowały pod warunkiem, że nie będą miały zbyt dużej ilości wody.
Racuchy można zrobić również na słono. Ciekawym dodatkiem jest prażony boczek, tarty ser żółty lub mozzarella. Wystarczy połączyć z suszonymi pomidorami i ziołami, aby przygotować smaczny obiad.

