W tym artykule:

  1. Jak ugotować buraki? O tym trzeba pamiętać
  2. Co dodać do gotowania buraków?
  3. Co można zrobić z ugotowanych buraczków?
Reklama

Gotujecie buraczki do sałatek, surówek i innych różnego rodzaju przysmaków? Zanim wrzucicie je di garna i zalejecie wodą, pamiętajcie o dodaniu 1 łyżeczki czegoś ekstra. Mało kto zna ten patent, a okazuje się, że pozwala on zaoszczędzić czas i pieniądze, bo takie buraczki gotują się znacznie krócej. Dodatkowo mają też głębszy smak i nie tracą koloru, więc zyskujemy kilka korzyści dzięki zaledwie odrobinie taniego produktu. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie sami.

Jak ugotować buraki? O tym trzeba pamiętać

Zanim jednak zabierzecie się za gotowanie buraków, powinniście pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Pierwszym i najważniejszym etapem jest oczywiście dokładne wyczyszczenie warzyw z wszelkich resztek piachu i różnego rodzaju zabrudzeń, a co ciekawe, potem wcale nie musimy ich obierać. Takie buraki gotowane w skórkach zachowają znacznie więcej cennych składników odżywczych, a do tego po ugotowaniu łupinki odejdą od nich znacznie łatwiej. Warto jednak zaopatrzyć się wcześniej w rękawiczki, bo jak wszyscy wiemy, buraki mocno barwią dłonie i potem trudno jest dokładnie domyć skórę z czerwonych plam.

A gdy macie już dokładnie umyte buraczki, włóżcie je do garnka i zalejcie wodą. Zwróćcie jednak uwagę, aby nie gotować buraków w zbyt dużej ilości wody, bo to nie tylko przedłuży proces obróbki termicznej, ale dodatkowo też pozbawi je wielu cennych wartości. A jeśli chcecie jeszcze bardziej skrócić czas gotowania, dodajcie do wody odrobinę pewnego popularnego kuchennego składnika. Mało kto wie, że ten produkt ma takie właściwości i fantastycznie sprawdza się do gotowania warzyw.

Co dodać do gotowania buraków?

Niektórzy solą wodę do gotowania buraków, ale zamiast tego, znacznie lepiej jest użyć cukru. Mało kto wie, że dodanie do wody 1 łyżeczki cukru sprawi, że warzywa zmiękną znacznie szybciej, a do tego zachowają intensywny kolor. Cukier to jedna z tych rzeczy, które zawsze mamy pod ręką, więc zdecydowanie warto wypróbować tę metodę. Nie macie nic do stracenia, a możecie dużo zyskać, a to wszystko za dosłownie grosze.

A jeśli chcecie, aby ugotowane warzywa stały się łatwiejsze do obrania, możecie je tuż po ugotowaniu odcedzić i przerzucić do bardzo zimnej wody. W ten sposób zaserwujecie im szok termiczny, a skórka szybko i łatwo odejdzie bez mozolnego skubania.

buraki

Co można zrobić z ugotowanych buraczków?

A gdy macie już ugotowane i obrane buraczki, to otwiera się przed wami całe mnóstwo smakowitych możliwości, bo ten produkt pasuje do dziesiątek wspaniałych dań i przystawek. Ugotowane buraki świetnie sprawdzają się bowiem zarówno do mięs, jak i sałatek czy różnego rodzaju farszy.

Możecie zrobić z nich na przykład nadzienie do pierogów, naleśników, czy kruchej tarty, a także zblendować je z podsmażoną cebulką i czosnkiem na przepyszne puree. Jeśli natomiast dorzucicie do tego ser feta, oliwę z oliwek i ulubione orzechy, otrzymacie doskonałe domowe pesto do makaronu czy smarowania kanapek oraz grzanek. A kiedy najdzie was ochota na treściwą, rozgrzewającą zupę, zamiast klasycznego barszczu wypróbujcie aksamitny krem z buraków.

Reklama

Mało kto wie, że gotowane czy pieczone buraki po zblendowaniu stanowią doskonałą bazę do przygotowania wilgotnego ciasta. Zobaczcie więc przepis na brownie z buraka i koniecznie skosztujcie tego mięciutkiego czekoladowego ciasta. Wszyscy zakochają się w nim od pierwszego kęsa, a goście nawet nie wyczują, co jest w środku.

pieczenie buraków
Reklama
Reklama
Reklama