Chcesz upiec chleb? Te książki powinny znaleźć się na twojej półce

Nic nie pachnie tak jak piekący się chleb. To właśnie ten zapach sprawia, że chcemy jak najszybciej dobrać się do chrupiącej skórki i pachnącego środka. Dzięki tym książkom dowiecie się, jak sprawić, by wasze pieczywo zawsze było wyrośnięte i pyszne.
#1 Jeffrey Hamelman "Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki"
Ta gruba (prawie 500 stron!) książka nie bez powodu nazywana jest "biblią chleba". Jeffrey Hamelman stał się chlebowym guru na niemal całym świecie. W jego dziele znajdziecie wszystkie informacje, jakich potrzebujecie, żeby zacząć wypiekać swój chleb. Hamelman szczegółowo wyjaśnia, jakie błędy możemy popełnić i w jaki sposób ich uniknąć. Oprócz przepisów na chleb, w książce są też receptury na inne rodzaje pieczywa, np. bagietki czy focaccię.
#2 Piotr Kucharski "Chleb. Domowa piekarnia"
Zanim Piotr Kucharski został miejskim farmerem, piekł chleb. Możecie kojarzyć go z telewizji śniadaniowej, gdzie do wspólnego pieczenia próbował przekonywać widzów. Z sukcesami. To on był człowiekiem, który zainspirował nas do upieczenia pierwszego, jeszcze niezbyt ładnego bochenka. W książce "Chleb. Domowa piekarnia" autor szczegółowo opisuje, jak przygotowywać bułki i chleby, a nawet jak zawijać i nacinać ciasto, by otrzymać piękne wypieki.
O sposobach Piotra na idealne pieczywo przeczytacie tu: Domowy chleb – Piotr Kucharski podpowiada patenty na pieczywo
#3 Eliza Mórawska "O chlebie"
Książki Elizy Mórawskiej możecie kupować w ciemno - zawsze są świetne! Znana z bloga White Plate, autorka podaje w nich tylko sprawdzone przepisy na dania, które często kojarzą się z dzieciństwem. Jeśli lubicie klimat bloga Elizy, w jej książkach też go docenicie. Oprócz przepisów i porad do książki trafiły także opowieści z życia blogerki, pełne ciepła i poczucia humoru. Książkę trudno zdobyć - w większości miejsc jest wyprzedana, więc szukajcie jej w wersji z drugiej ręki.
#4 Tomasz Deker "Chleb"
Kolejna mocna pozycja na naszej liście. Tomasz Deker jest mistrzem cukiernictwa i specjalizuje się w wypiekach różnego rodzaju. Ze względu na swoją profesję dobrze zna wartość dokładnych przepisów - w tej książce każda receptura jest dopracowana co do grama. Dzięki temu macie gwarancję, że uzyskacie podobne co autor rezultaty. Znajdziecie tu m.in. przepisy na chleb piwny czy bułeczki jogurtowe, ale i sporo patentów na słodkie wypieki.
1 z 4

Jeffrey Hamelman Chleb
2 z 4

Piotr Kucharski Chleb
3 z 4

Eliza Mórawska O chlebie
4 z 4

Tomasz Deker Chleb

