W tym artykule:

  1. Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyrosło? Ważny jest 1 szczegół
  2. Jak przyspieszyć wyrastanie ciasta drożdżowego?
  3. Jak piec ciasto drożdżowe?
Reklama

Wiele razy szykowaliście ciasto drożdżowe według różnych receptur, ale nie zawsze wychodziło tak, jak byście tego chcieli? Być może problem tkwi w pewnym popularnym błędzie, który psuje wszystko już na samym początku. Zobaczcie, na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania zaczynu, a ciasto drożdżowe wyrośnie lepiej niż kiedykolwiek. Może się okazać, że to właśnie ta jedna drobna czynność odmieni wszystko.

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyrosło? Ważny jest 1 szczegół

Każdy przepis na ciasto drożdżowe zaczyna się od przygotowania rozczynu, czyli wymieszania pokruszonych drożdży z cukrem i odrobiną mąki. Zawsze mówiło się, że to właśnie cukier gra tu pierwsze skrzypce, bo bez niego drożdże "nie ruszą" i całe ciasto nie wyrośnie, jednak okazuje się, że jego zbyt duża ilość wcale nie jest dobra. Wbrew pozorom zbyt dużo słodzidła w zaczynie utrudnia pracę drożdżom, dlatego trzeba uważać, aby nie dodawać na początku zbyt dużo cukru - wystarczy dosłownie pół łyżeczki. Co ciekawe, rozczyn zacznie pracować nawet w ogóle bez słodzidła, bo cukrem jest też skrobia zawarta w mące.

Zwykle przygotowujemy też zaczyn na bazie ciepłego (ale nie gorącego) mleka, a jest jeszcze lepszy jego zamiennik. Świeże drożdże warto wymieszać z żółtkami, a następnie klasycznie dodać do tego odrobinę mąki i wspomniane powyżej pół łyżeczki cukru. W ten sposób powstanie genialny drożdżowy "starter", na którego bazie zrobicie puszyste i wspaniale wyrośnięte ciasto drożdżowe.

ciasto drożdżowe przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak przyspieszyć wyrastanie ciasta drożdżowego?

Jeśli będziecie pamiętali o oszczędnym używaniu cukru do rozczynu drożdżowego, ciasto powinno wyrosnąć ponad miskę, jednak proces ten można podkręcić jeszcze bardziej, stosując jeden z kilku prostych tirków.

Pierwszą metodą jest włożenie miski z ciastem do piekarnika. Najpierw musimy go jednak rozgrzać do 30-40 stopni i zostawić tak na 5 minut, a potem od razu wyłączyć i dopiero wtedy wsadzić tam naczynie z drożdżową masą. Dodatkowo miskę można przykryć czystą, wilgotną ściereczką, aby mieć pewność, że ciasto nie wyschnie podczas wyrastania.

Inny patent wymaga użycie reklamówki. Chodzi o to, aby zamiast przykrywać zagniecione ciasto drożdżowe ściereczką i odstawiać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, włożyć je do torebki foliowej. Choć może to brzmieć dziwnie, cienka foliówka działa jak termos, więc ciasto zawinięte w reklamówce rośnie aż 3 razy szybciej niż zwykle.

Reklama

Jak piec ciasto drożdżowe?

Gotowe ciasto drożdżowe zwykle pieczemy w 180 stopniach. W zależności od konkretnego rodzaju wypieku zajmuje to od 20 do 50 minut. Najszybciej gotowe będą niewielkie bułeczki drożdżowe, za to na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką musimy już poczekać nieco dłużej.

Reklama
Reklama
Reklama