Kruche ciasto i półkruche różni 1 szczegół. Polacy ciągle je mylą, a potem nie wychodzi

W tym artykule:
- Do czego ciasto półkruche, a do czego kruche?
- Czym się różni ciasto kruche od półkruchego?
- Jakie są proporcje ciasta kruchego i półkruchego?
Ciasto kruche i półkruche robi się w bardzo podobny sposób, ale jest tu jednak kilka istotnych różnic. Mimo to wiele osób wciąż myli obie te masy co kończy się tym, że nasze wypieki nie mają takiej konsystencji, jakbyśmy chcieli. Wyjaśnijmy więc raz na zawsze tę kwestię i poznajmy, czym różnią się oba te ciasta. Gdy poznacie szczegóły, które je rozróżniają, od razu inaczej będziecie podchodzili do obu tych wypieków i w końcu uzyskacie w przepisach dokładnie taką strukturę i chrupkość, jakie się wam marzą.
Do czego ciasto półkruche, a do czego kruche?
Zarówno ciasto kruche, jak i półkruche sprawdzają się w kuchni na dziesiątki sposobów. Można je używać zarówno na słodko, jak i na słono i wypełniać przeróżnymi nadzieniami. Najlepiej jednak ciasto półkruche nadaje się do ciasteczek z nadzieniem, rogalików i spodów na takie ciasta jak szarlotka czy sernik. Jeśli chodzi o serniki, to półkruche ciasto można wykorzystać zarówno na sernik tradycyjny, jak i sernik z rosą, brzoskwiniami, czy sernik królewski.
Z kolei ciasto kruche idealnie sprawdza się jako spód do tartaletek i tart na słodko i słono, choć prawda jest taka, że można je wykorzystywać również do wszelkich spodów i kruszonek, bo zawsze świetnie tam pasuje. Robiąc kruche ciasto z kruszonką pamiętajcie jednak, aby wcześniej podpiec sam spód, a dopiero potem wykładać na niego wszelkie dodatki i wysypywać drobinki kruszonki. Inaczej podstawa ciasta zmięknie pod wpływem nadzienia i nie będzie już tak chrupiąca, jakbyście tego chcieli.
Niektórzy wciąż jednak nie wiedzą, czym różni się ciasto kruche od półkruchego, a okazuje się, że te wypieki wcale nie są aż tak podobne, jak mogłoby się wydawać. Poznajcie kilka istotnych czynników, dzięki którym z łatwością je rozróżnicie i już nigdy się nie rozczarujecie po upieczeniu.

Czym się różni ciasto kruche od półkruchego?
Choć wiele osób wciąż nie zna różnicy, to te dwie bazy do wypieków mają kilka istotnych kontrastów. Po pierwsze różni je to, że do ciasta kruchego dodaje się samo żółtko, a do półkruchego całe jajko. Już samo to sprawia, że po upieczeniu są nieco inne w konsystencji i chrupkości, ale to jeszcze nie koniec, bo dzięki dodatkowi białka jaja, ciasta półkruchego nie trzeba już chłodzić. Jest to dużą oszczędnością czasu, bo klasyczne ciasto kruche przed pieczeniem powinno spędzić w lodówce co najmniej 30 minut, a najlepiej nawet kilka godzin.
Drugą zasadą, o której wiele osób zapomina jest to, że do ciasta półkruchego dodatkowo dodajemy odrobinę śmietany, aby masa była nieco bardziej wilgotna. Dodatkowo często sypie się tam też proszek do pieczenia dla dodatkowego spulchnienia ciasta. Z kolei kruche ciasto nie wymaga już żadnych dodatków poza mąką, cukrem i masłem.
Jakie są proporcje ciasta kruchego i półkruchego?
Powyższe różnice to jednak nie wszystko, bo należy też wspomnieć, że te ciasta różnią się jeszcze proporcją mąki do masła. Na półkruche ciasto jest to150 g tłuszczu na każdy kilogram mąki, natomiast w kruchym masła jest już zdecydowanie więcej. Tu obowiązuje prosta zasada, którą od lat stosowały nasze mamy i babcie, gdyż na kruche ciasto używa się żelaznych proporcji 3:2, czyli 300 g mąki na 200 g masła.
Co ciekawe w obu przypadkach można zamienić część masła na smalec, a wtedy gotowe ciasto będzie jeszcze bardziej chrupiące. Nie musicie obawiać się, że charakterystyczny zapach smalcu będzie wyczuwalny w gotowym wypieku, bo takie półkruche czy kruche ciasto na smalcu świetnie sprawdza się także do wypieków na słodko.


