W tym artykule:

  1. Czy dorsza po grecku można mrozić?
  2. Jak długo można przechowywać rybę po grecku w zamrażarce?
  3. Ile może stać ryba po grecku w lodówce?
  4. Czy można podgrzać rybę po grecku?
  5. Co jeszcze można zrobić z resztkami ryby po grecku?
  6. Inne odsłony ryby po grecku – czy można je mrozić?
Reklama

Przechowywanie żywności po świętach to nie lada wyzwanie, chociaż ta swoista klęska urodzaju nigdy nie jest dla nikogo zaskoczeniem. Nadwyżkę możemy przerobić, trzymać przez kilka dni w lodówce, rozdać rodzinie lub przekazać potrzebującym. Z powodzeniem można ją też zamrozić. W ten sam sposób da się przechowywać rybę po grecku, żeby zachowała świeżość i maksimum smaku.

Czy dorsza po grecku można mrozić?

Przepis na rybę po grecku składa się z dwóch elementów, które wspólnie tworzą klasyczną wigilijną kompozycję, a są to:

  • filety z białej ryby, na przykład z dorsza, mintaja, tilapii, miruny lub morszczuka. Można wykorzystać też mniej popularne w świątecznym repertuarze płaskie gatunki, takie jak sola, halibut lub turbot. Filet obtacza się w mące i smaży na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
  • warzywa – najczęściej marchewka, pietruszka i por lub cebula, starte i duszone z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub przecieru oraz przypraw, takich jak ziele angielskie i liść laurowy.

Żeby ryba po grecku zachowała swoją strukturę, najlepiej rozdzielić te elementy przed mrożeniem i umieścić je w indywidualnych, szczelnie zamykanych pojemniczkach lub woreczkach. Należy przechowywać je w temperaturze poniżej -18°C. Pamiętajmy, że produktów spożywczych nie można powtórnie zamrażać, więc jeśli do zrobienia ryby po grecku wykorzystaliśmy smażone filety z wcześniejszych zapasów, powinniśmy ją przechowywać wyłącznie w lodówce.

Jak długo można przechowywać rybę po grecku w zamrażarce?

Zarówno klasyczna ryba po grecku, jak i jej różne warianty, a także po prostu smażone lub pieczone filety można trzymać w zamrażarce przez maksymalnie 6 miesięcy. Ponieważ to świąteczne danie przyrządza się zazwyczaj na bazie chudej ryby, czas jego przechowywania jest dosyć długi. Inaczej jest w przypadku tłustych gatunków, takich jak śledzie, makrela lub łosoś – nie powinny spędzić one w zamrażarce dłużej niż 3 miesiące. Pamiętajmy, żeby opatrzyć pojemniczek z rybą po grecku datą pakowania. Dzięki temu łatwiej nam będzie ustalić, do kiedy zachowa świeżość.

Ile może stać ryba po grecku w lodówce?

Nawet najlepsza ryba po grecku może trafić do pojemnika z resztkami ze stołu, zwłaszcza jeśli przygotowaliśmy mnóstwo innych pysznych świątecznych potraw. Na szczęście można ją przechowywać w lodówce. Pamiętajmy, żeby ją szczelnie zapakować, ponieważ ma intensywny zapach, który może rozejść się po innych produktach spożywczych. Najlepiej przełożyć ją do plastikowego lub szklanego pojemnika do przechowywania żywności – dzięki temu łatwiej jest organizować przestrzeń w przepełnionej lodówce. Jeśli jednak chcemy, żeby była gotowa do podania, wystarczy szczelnie przykryć półmisek folią spożywczą. Potrawa wytrzyma w lodówce przez około 3–4 dni. Zdecydowanie dłużej – około 2 tygodni – jeśli włożymy ją do umytego i wyparzonego słoika, kiedy jest jeszcze gorąca, i zawekujemy. To także podpowiedź dla osób, które zastanawiają się, ile wcześniej można zrobić rybę po grecku, żeby ułatwić sobie świąteczne przygotowania.

Czy można podgrzać rybę po grecku?

Tradycyjną rybę po grecku można podawać na ciepło, chociaż w większości domów występuje raczej w roli przekąski na zimno. Na dwa sposoby da się ją także serwować, jeśli zdecydowaliśmy się na zamrożenie jej przed świętami lub już po bożonarodzeniowej celebracji. Pamiętajmy, że powinna stopniowo odtajać. Najpierw przekładamy ją do lodówki, najlepiej na noc, a potem decydujemy, czy chcemy podać ją na zimno czy na ciepło. Jak zrobić rybę po grecku z piekarnika? Wkładamy filety do naczynia żaroodpornego razem z duszonymi warzywami odsączonymi z nadmiaru wody i przykrywamy je folią aluminiową. Podgrzewamy w 180°C przez kilkanaście minut.

Co jeszcze można zrobić z resztkami ryby po grecku?

Mrożenie ryby po grecku to tylko jeden ze sposobów na poradzenie sobie z nadmiarem jedzenia ze świąt. Zanim całkowicie zbrzydnie nam dojadanie resztek, możemy zamienić je w zupełnie nowe danie. Żeby odciąć się od tradycji bożonarodzeniowej, przyrządźmy na przykład rybne thai curry. Okazuje się, że marchewka, cebula i przecier pomidorowy, które przykrywają dorsza lub mintaja, świetnie sprawdzą się w aromatycznej zupie lub gulaszu. Wystarczy podsmażyć je z pikantną czerwoną pastą i dodać mleko kokosowe. Rybę dzielimy na kawałki i dorzucamy do bazy. Danie dekorujemy świeżą kolendrą i serwujemy z limonką.

Inne odsłony ryby po grecku – czy można je mrozić?

Klasyczny przepis na rybę po grecku z upływem lat uległ wielu modyfikacjom. W wielu domach ma nieco inną formę. Może różnić się wykorzystanymi dodatkami i sposobem przyrządzenia. Coraz częściej na świątecznych stołach pojawia się też jego wegańska wersja. Sprawdźcie, który z wariantów dania można mrozić:

Reklama
  • ryba po grecku w panierce – niektórzy obtaczają dorsza lub mintaja przed smażeniem w jajku i bułce tartej, a nawet w cieście naleśnikowym (podobnie jak rybę po japońsku). Dzięki temu filet pozostaje w środku soczysty, ale za to początkowo chrupiąca otoczka szybko nasiąka wilgocią. Smażonej ryby w panierce zazwyczaj się nie zamraża, ponieważ zmienia się jej struktura.
  • ryba po grecku w cieście francuskim – to ciekawy pomysł na prezentację dania na świątecznym stole. Filet razem z warzywami zawija się w płat maślanego ciasta (można uformować je w kształt ryby) i zapieka. Jeśli planujemy przygotować to danie z wyprzedzeniem, możemy zamrozić oddzielnie jego składniki, a skomponować je i włożyć do piekarnika tuż przed podaniem.
  • wegańska ryba po grecku z selera – filet z dorsza lub tilapii zastępuje w tej wersji warzywo korzeniowe obtoczone w panierce z glonów. Gotową potrawę można zamrozić bez żadnych przeszkód. Lepiej wytrzyma niską temperaturę niż oryginalne danie – to właściwie nic innego jak pomidorowy gulasz warzywny o morskim aromacie.
Reklama
Reklama
Reklama