Dzięki prostemu trikowi kroję cały koszyk grzybów w 3 minuty. Zapomnijcie o siekaniu nożem

Lubicie chodzić na grzybobrania, ale męczy was późniejsze obrabianie przyniesionych leśnych skarbów? Oto banalnie prosty sposób na ułatwienie życia każdego zapalonego grzybiarza. Gdy poznacie tę sprytną technikę, posiekacie kilogramy grzybów w kilka chwil, a to wszystko bez mycia deski i noża. Koniecznie spróbujcie, a będziecie zachwyceni.
Jak oczyścić grzyby?
Co zrobić z grzybami po powrocie do domu? Po pierwsze, trzeba je bardzo skrupulatnie przejrzeć, a potem oczyścić. Zamiast robić to jednak pod bieżącą wodą, lepiej użyć do tego pędzelka kuchennego lub małej szczoteczki, którymi delikatnie zmieciemy z powierzchni grzybów wszelkie pozostałości piasku czy innych zabrudzeń. Kiedy grzyby są już dokładnie oczyszczone, bierzemy się za krojenie, które przy dobrych zbiorach potrafi trwać godzinami. Jest jednak prosty patent na to, aby skrócić ten proces do minimum i to beż użycia deski i noża.
Jak kroić grzyby dużo szybciej?
Aby w mgnieniu oka pokroić grzyby w równe plasterki, wystarczy wykorzystać krajalnicę do jajek, której często używamy też do rozdrabniania warzyw na sałatkę jarzynową. Takim sposobem siekanie grzybów pójdzie gładko, więc w kilka minut będziemy w stanie przygotować nawet cały wielki kosz. Ten genialny w swojej prostocie trik krąży po internecie i można go zobaczyć między innymi na TikToku. Możemy go zobaczyć między innymi na profilu @livingwithsienna.

Co zrobić z grzybów? Pyszne pomysły
Tak przygotowane posiekane grzyby aż proszą się o przyrządzanie ich na wiele przepysznych sposobów. Oczywiście można je smażyć, mrozić lub suszyć i w każdej z tych wersji wykorzystywać do:
- sosów,
- zup i kremów,
- jajecznicy,
- makaronów,
- jako farsz do pierogów i naleśników,
- zapiekanek,
- mięs i ryb,
- risotto lub kaszotto.

