Farsz wypada z krokietów podczas smażenia? Wszystko przez ten popularny błąd

Wszyscy kochamy krokiety w rumianej panierce, ale smażenie ich potrafi być prawdziwą udręką. Wszystko dlatego, że często pękają lub rozwijają się na patelni. Są jednak proste sposoby, które pozwolą uniknąć takiej kulinarnej wpadki. Zobaczcie, na co zwrócić uwagę, aby paszteciki zawsze wychodziły idealnie.
Dlaczego naleśniki na krokiety pękają?
Aby krokiety wyszły idealnie, musimy skupić się już na etapie smażenia naleśników, gdyż to właśnie one są głównym winowajcą nieudanych krokietów. Im placki są grubsze, tym mniejsza jest ich elastyczność, dlatego warto zadbać o to, aby był jak najcieńsze. Wobec tego ciasto naleśnikowe nie może być zbyt gęste, gdyż wtedy ciężko się je rozprowadza po całej patelni. Po czym poznać, że ciasto ma idealną gęstość? Najprostszą metodą jest zanurzenie w nim łyżki i obserwowanie jak masa z niej spływa. Po zanurzeniu sztućca i podniesieniu go do góry masa powinna swobodnie ściekać po łyżce. Taka konsystencja będzie idealna, aby stworzyć cienkie i elastyczne naleśniki.
Jak zawijać krokiety, żeby nie pękały?
Kiedy mamy już przygotowane idealnie cienkie naleśniki, musimy też pamiętać o odpowiedniej technice zawijania, gdyż nawet najlepiej usmażony placek nie pomoże, jeśli niedbale go uformujemy. Do wyboru mamy kilka możliwości, począwszy od najpopularniejszego kształtu wąskiego prostokąta, po formę kwadratów, aż po niewielkie "kopytka" cięte z długiego rulonu. Wszystkie te kształty pięknie prezentują się na talerzu, jednak, aby uniknąć ryzyka rozpadania się podczas smażenia, najlepiej zawijać naleśniki "na kopertę". To właśnie ta technika najlepiej zabezpiecza boki, przez co utrzymuje nadzienie w ryzach. Jak zawinąć naleśnika w kopertę? Oto prosta instrukcja krok po kroku:
1. Rozkładamy naleśnik na płasko, smarujemy (niezbyt grubo) farszem, zostawiając wolne brzegi.
2. Boki koła zawijamy do środka, tak, aby lekko zakryły nadzienie.
3. Dół zaginamy na około 1/4 jego długości, a następnie zaczynamy ciasno zwijać go ku górze.

Co zrobić, gdy naleśniki się rozpadają?
Czasem zdarza się jednak, że pomimo pieczołowitego zwijania, krokiety rozwijają się na patelni. Jak je ratować w takiej sytuacji? Rozwiązanie jest proste. Wystarczy wbić w nie wykałaczki i wyjąć je dopiero po usmażeniu. Drewniane patyczki pozwolą skutecznie utrzymać farsz w cieście, a tym samym ocalić krokiety przed rozpadnięciem się na części pierwsze.

