Jak zrobić dobre frytki? Obranie, pokrojenie i wrzucenie ziemniaków na głęboki olej nie wystarczy. Liczy się odpowiedni typ kartofli i właściwa technika smażenia, a do tego warto zastosować jeszcze 1 sprytny myk. To właśnie dzięki niemu domowe frytki smakują obłędnie, chrupią jak trzeba i mają apetycznie złoty kolor. Wszystko, czego potrzebujecie to pewien popularny gazowany napój.

Reklama

Domowe frytki jak z najlepszej restauracji

Mówi się, że wyznacznikiem idealnie usmażonych ziemniaków są frytki belgijskie, ale równie smaczną ziemniaczaną przekąskę możemy zrobić w domowym zaciszu. Aby osiągnąć taki efekt, przed smażeniem, musicie jednak dodać jeszcze jeden prosty krok, czyli moczenie w zalewie z coli. Choć początkowo brzmi to bardzo dziwnie, to okazuje się, że taka gazowana marynata fantastycznie wpływa na strukturę ziemniaków i dodaje im znacznie więcej smaku. Spróbujcie sami i wrzućcie pokrojone w słupki ziemniaki do dużego naczynia z coca-colą na 10 minut, a dopiero potem bierzcie się za smażenie. Od razu poczujecie różnicę w smaku.

Kolejnym sprytnym trikiem, który doda ziemniaczanej przekąsce jeszcze więcej chrupkości jest obtoczenie frytek w cienkiej warstwie skrobi ziemniaczanej. Jeśli więc połączycie oba te patenty i przygotujecie ziemniaki do smażenia, dodając te 2 kroki przygotowania, otrzymacie najlepsze domowe frytki pod słońcem. Spróbujcie sami.

chipsy z makaronu

Sprytny przepis na domowe frytki

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 l coli
  • 7 g skrobi
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na frytki, a następnie przekładamy do dużego naczynia i zalewamy colą. Tak przygotowane słupki kartofli odstawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy i osuszały na ręczniku papierowym. Teraz obtaczamy wszystkie frytki w cienkiej warstwie skrobi i wrzucamy na rozgrzany olej. Domowe frytki smażymy, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i solimy.

Reklama
Reklama
Reklama