Frytki robię tylko w domu i zawsze wychodzą chrupiące. Przed smażeniem zalewam je napojem

Jak zrobić dobre frytki? Obranie, pokrojenie i wrzucenie ziemniaków na głęboki olej nie wystarczy. Liczy się odpowiedni typ kartofli i właściwa technika smażenia, a do tego warto zastosować jeszcze 1 sprytny myk. To właśnie dzięki niemu domowe frytki smakują obłędnie, chrupią jak trzeba i mają apetycznie złoty kolor. Wszystko, czego potrzebujecie to pewien popularny gazowany napój.
Domowe frytki jak z najlepszej restauracji
Mówi się, że wyznacznikiem idealnie usmażonych ziemniaków są frytki belgijskie, ale równie smaczną ziemniaczaną przekąskę możemy zrobić w domowym zaciszu. Aby osiągnąć taki efekt, przed smażeniem, musicie jednak dodać jeszcze jeden prosty krok, czyli moczenie w zalewie z coli. Choć początkowo brzmi to bardzo dziwnie, to okazuje się, że taka gazowana marynata fantastycznie wpływa na strukturę ziemniaków i dodaje im znacznie więcej smaku. Spróbujcie sami i wrzućcie pokrojone w słupki ziemniaki do dużego naczynia z coca-colą na 10 minut, a dopiero potem bierzcie się za smażenie. Od razu poczujecie różnicę w smaku.
Kolejnym sprytnym trikiem, który doda ziemniaczanej przekąsce jeszcze więcej chrupkości jest obtoczenie frytek w cienkiej warstwie skrobi ziemniaczanej. Jeśli więc połączycie oba te patenty i przygotujecie ziemniaki do smażenia, dodając te 2 kroki przygotowania, otrzymacie najlepsze domowe frytki pod słońcem. Spróbujcie sami.
Zobacz też: Frytki poszły w odstawkę, od kiedy robię chipsy z makaronu. Chrupią i smakują 10x lepiej

Sprytny przepis na domowe frytki
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 l coli
- 7 g skrobi
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na frytki, a następnie przekładamy do dużego naczynia i zalewamy colą. Tak przygotowane słupki kartofli odstawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy i osuszały na ręczniku papierowym. Teraz obtaczamy wszystkie frytki w cienkiej warstwie skrobi i wrzucamy na rozgrzany olej. Domowe frytki smażymy, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i solimy.

