Gdy mięso mielone podchodzi wodą na patelni, robię 1 rzecz. Oszczędzam czas i wydobywam smak

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Dlaczego podczas smażenia mięsa wydziela się woda?
- Jak pozbyć się nadmiaru wody z mielonego mięsa?
- Mięso mielone z sodą?
- Co zrobić z mięsa mielonego?
Po mielone mięso sięgamy, żeby zrobić sos do spaghetti, zapiekankę (na przykład pasterską, z ziemniakami), faszerowaną paprykę lub cukinię i wiele innych potraw. To dosyć szybki sposób na białkowy dodatek do obiadu. Mięso jest już rozdrobnione, więc smaży się szybko i łatwo wchłania przyprawy. Nie trzeba go specjalnie przygotowywać i marynować. Jednak równie często jak gości na naszych stołach, wywołuje niesmak, kiedy podchodzi wodą na patelni. Trzeba ją wtedy odparować, a to sprawia, że mięso się wysusza. Da się temu zaradzić, a sposób jest śmiesznie prosty.
Dlaczego podczas smażenia mięsa wydziela się woda?
Żeby pozbyć się problemu, warto najpierw poznać jego źródło. Mięso mielone nie zawsze wydziela dużo wody na patelni i niektórzy mogą uznać, że to zależy od rodzaju wołowiny lub wieprzowiny albo podejrzanych praktyk producentów. Problem tkwi jednak najczęściej w nieprawidłowej technice smażenia. Mięso na 100% podejdzie wodą, jeśli:
- wrzucicie je na zimny tłuszcz – kluczowe dla uzyskania soczystego mięsa, niezależnie, czy mówimy o steku, filecie z piersi kurczaka czy mięsie mielonym, jest tzw. zamknięcie w nim soków. Dlatego między innymi najpierw obsmaża się wieprzowinę lub wołowinę przed gotowaniem gulaszu. Taka sama zasada dotyczy mięsa mielonego. Jeśli nie wrzucicie go na gorący tłuszcz, uwolni swoje soki.
- jest go za dużo na patelni – to da podobny skutek, co powyżej. Jeśli mięso będzie piętrzyć się warstwami, temperatura na patelni gwałtownie spadnie.
- posolicie je obficie tuż po włożeniu na patelnię – sól ma tę właściwość, że pomaga wydobyć wilgoć z mięsa. Jeśli nie smażycie w bardzo wysokiej temperaturze, na przykład w woku, posolenie mięsa od razu może nie być dobrym pomysłem.
- nie rozmrozicie go do końca przed wrzuceniem na patelnię – to dosyć oczywiste, ale warte uwagi. Nie tylko podejdzie wodą, ale też straci dużo smaku.
Jak pozbyć się nadmiaru wody z mielonego mięsa?
Kiedy mięso mielone zmieniło kolor, wydzieliło aromat i jesteście przekonani, że można je już ściągać z patelni lub dodawać kolejne składniki, a na patelni ciągle jest dużo wody, wykonajcie następujące kroki:
- Odsuńcie usmażone mięso mielone na jedną połowę patelni za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki, tak żeby na wolnej przestrzeni zgromadziła się woda.
- Przygotujcie szczypce kuchenne i złożony kilkukrotnie kawałek ręcznika papierowego (powinien dobrze wchłaniać wodę).
- Przechylcie lekko patelnię, tak żeby woda oddzieliła się od mięsa.
- Chwyćcie ręcznik papierowy szczypcami i przyłóżcie go do patelni. Zaczekajcie chwilę, aż wchłonie wilgoć, po czym go wyrzućcie.
- Powtarzajcie czynność, aż pozbędziecie się całej wody (to także dobry sposób na usunięcie nadmiaru tłuszczu).
Mięso mielone z sodą?
Ciekawą techniką kulinarną, choć na początku może wydawać się dziwaczna, jest dodanie do mielonej wieprzowiny lub wołowiny składnika, który zazwyczaj ląduje w wypiekach. Okazuje się, że soda oczyszczona pomaga zatrzymać soki w kawałkach mięsa, ponieważ zmienia odczynnik pH na jego wierzchu. I to jeszcze nie wszystko, bo wspiera też proces karmelizacji. Dzięki niej otrzymacie więc apetyczne, rumiane, soczyste kąski. Do pół kilograma surowego mięsa należy wsypać pół łyżeczki sody. Następnie trzeba je dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Ile smażyć mięso mielone potraktowane sodą? Tylko tyle, ile potrzeba, żeby zmieniło kolor i lekko zbrązowiało z wierzchu. Raczej nie zajmie wam to dłużej niż 7 minut, ale długość smażenia zależy od tego, jak mocno rozdrobnione są kawałki.
Co zrobić z mięsa mielonego?
Smażone mięso mielone to półprodukt, który z można wstawić do lodówki i przechować na następny dzień, a potem dodać do sałatki, położyć na pizzę, lub udusić w sosie pomidorowym. Zastosowań jest mnóstwo. Poza tym można dosypać do niego przeróżne przyprawy. Jeśli przyrządzacie je do kanapki na ciepło z chleba pita lub pierogów empanadas, dorzućcie kumin, ziele angielskie, cynamon i płatki chili. Gdy inspirujecie się kuchnią włoską, użyjcie suszonych ziół takich jak oregano i tymianek. Spróbujcie wykorzystać mięso mielone do takich dań jak:
- faszerowane bakłażany,
- zapiekanka pasterska,
- lasagne bolognese,
- samosy z mięsem,
- makaron stir fry,
- naleśniki zapiekane z mięsem mielonym.

