Gdy smażę kotlety mielone, tłuszcz nigdy nie pryska na całą kuchnię. Patent podpatrzyłam w barze mlecznym

W tym artykule:
- Jak zrobić kotlety mielone? Kilka podstawowych zasad
- Jak smażyć mięso, żeby nie pryskało i nie przywierało do patelni?
- Co zrobić, aby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia? Inny sposób
Przepis na kotlety mielone to jedna z najpopularniejszych polskich receptur. To danie często pojawia się na naszych stołach i chętnie je pałaszujemy, choć nie do końca lubimy stać nad patelnią, przewracać kotleciki i uciekać od pryskającego dookoła tłuszczu. Okazuje się jednak, że wcale nie musi to tak wyglądać. Wystarczy zastosować prosty trik, a smażenie stanie się prawdziwą przyjemnością.
Jak zrobić kotlety mielone? Kilka podstawowych zasad
Zanim przejdziemy jednak do smażenia, zacznijmy od początku, czyli przygotowania samego mięsa na kotlety. Nawet najlepsza technika obróbki nie pomoże bowiem, jeśli masa nie będzie odpowiednio przyrządzona, a tu trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach, bez których kotlety mielone wychodzą twarde i suche. Zawsze dopilnujcie więc tego by:
- nie wybierać na kotlety zbyt chudego mięsa, gdyż przez to nie będą one odpowiednio soczyste i wilgotne. Najlepiej sprawdzi się tu klasyczna wieprzowina, a dokładniej karkówka lub mięso łopatki, choć nieco chudsza szynka też będzie dobra. Drób w tym przypadku nie jest pierwszym wyborem, choć oczywiście kotlety mielone z kurczaka czy indyka również będą bardzo smaczne, ale z pewnością już dużo bardziej suche.
- ważne też, aby odpowiednio zmielić mięso na kotlety. Oczywiście najlepiej dobrać odpowiednią wielkość oczek na sitku maszynki, jednak prawda jest taka, że większość z nas nie robi tego samodzielnie w domu i kupuje gotowe mięso mielone w sklepie. W wielu marketach można jednak poprosić o zmielenie dowolnego kawałka mięsa na miejscu, a wtedy warto skorzystać z takiej opcji i poprosić o to, aby zmielić mięso na średnich oczkach o średnicy około 4 mm.
- gdy macie już mięso na kotlety mielone, należy też zadbać o jego odpowiednie dodatki, jednak jajko, bułka tarta i cebulka to nie wszystko. Do masy na kotlety, podczas wyrabiania, warto dolać odrobinę zimnej wody, a wtedy zyska ona znacznie lepszą konsystencję.
- trzeba też pamiętać, aby nie formować kotletów od razu, tylko najpierw odstawić wyrobioną masę do lodówki na około 30 minut. Dzięki temu kotlety mielone będą nie tylko smaczniejsze, ale i zyskają lepszą konsystencję.

Jak smażyć mięso, żeby nie pryskało i nie przywierało do patelni?
Gdy mięso mielone jest już odpowiednio przyprawione, wyrobione i schłodzone w lodówce, pozostaje już tylko formowanie kotletów i smażenie ich na patelni. Tu jednak pojawia się problem, gdyż podczas obróbki często dochodzi do pryskania tłuszczu i przypalania się mięsa do dna. Obu tych sytuacji da się jednak uniknąć, a wszystko dzięki 1 prostemu trikowi. Chodzi o to, aby wyłożyć dno patelni kawałkiem papieru do pieczenia i dopiero na niego wylać olej i smażyć kotlety. Choć początkowo może się to wydawać dość dziwne, to ten patent działa doskonale i pozwala idealnie przysmażyć kotlety mielone bez ryzyka przywierania.
Co więcej, po takiej obróbce nie musimy szorować tłustej patelni, tylko delikatnie podnosimy arkusz papieru wraz ze zgromadzonym w nim tłuszczem i wszystko wyrzucamy, a naczynie tylko delikatnie myjemy bez skrobania dna.
Co zrobić, aby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia? Inny sposób
Jeśli jednak akurat nie macie pod ręką papieru do pieczenia, możecie też zastosować inny sprytny trik, który pomoże uporać się z uporczywym pryskającym tłuszczem. Otóż przed wlaniem oleju na patelnię, warto posypać jej dno odrobiną zwykłej soli. Potem można ją też dosypać podczas samego smażenia, jednak warto zrobić to na samym początku dla lepszego efektu.


