W tym artykule:

  1. Co zrobić, żeby dobrze ubić śmietanę. Złote zasady
  2. Co dodać do śmietany, żeby się ubiła na sztywno?
  3. Bita śmietana - pomysły na desery
Reklama

Upiekliście biszkopt i został już tylko krem do przełożenia? Ubijanie śmietany wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Czasem wystarczy jeden błąd i wszystko na nic. Na szczęście jest proste rozwiązanie takiego problemu. Zapamiętajcie ten trik, aby bita śmietana już zawsze wychodziła perfekcyjnie.

Co zrobić, żeby dobrze ubić śmietanę. Złote zasady

Zanim przejdziemy do myku cukierników na ubijanie śmietany, najpierw pomówmy o podstawach. Istnieje bowiem kilka złotych zasadach, bez których ubijanie nie uda się nawet z najlepszymi trikami. Po pierwsze trzeba pamiętać o tym, że im tłustsza będzie śmietanka, tym lepiej się ubije, Używajmy więc tej 36% i zwróćmy uwagę na to, aby śmietanka była dobrze schłodzona, bo taka w temperaturze pokojowej nie ubije się tak dobrze.

Drugą ważną kwestią jest wybór naczynia. Musimy pamiętać, że bita śmietana znacznie zwiększa swoją objętość, więc wybierzmy duże naczynie i zwróćmy uwagę, aby najpierw porządnie wymyć miskę, a potem dokładnie ją wytrzeć do sucha. Do ubijania śmietany najlepiej sprawdzi się miska metalowa lub szklana, którą najpierw schłodzimy w lodówce.

Trzecią złotą zasadą jest wybór dobrego słodzidła. Wielu z nas używa zwykłego cukru, a do ubijania śmietany powinno się stosować cukier puder, który nie zostawia grudek i pięknie się rozpuszcza.

Ostatnie, o czym powinniście pamiętać jest to, aby nie ubijać śmietany zbyt długo, bo wtedy efekt może być odwrotny i zamiast gęstego, puszystego kremu otrzymamy coś, co bardziej przypomina masło.

bita śmietana

Źródło: Getty/iStock

Co dodać do śmietany, żeby się ubiła na sztywno?

Gdy dopilnujecie już wszystkich powyższych zasad, możecie też zastosować sprytny trik, a wtedy śmietana już z pewnością ubije się idealnie. Chodzi o to, aby podczas ubijania, wlać do śmietany kilka kropli soku z cytryny. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi, śmietana nie tylko zyska idealnie gęstą i kremową konsystencję, ale dodatkowo nabierze też znacznie lepszego smaku i aromatu. Jeśli natomiast chcecie jeszcze bardziej podkręcić cytrusową nutę, możecie też zetrzeć do ubijania śmietany odrobinę skórki z tego owocu.

bita śmietana

Bita śmietana - pomysły na desery

Gdy macie już idealnie ubitą śmietanę, możecie po prostu pałaszować ją ze świeżymi owocami lub wykorzystać taki krem do jakiegoś pysznego deseru:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama