Genialny sposób na wyczyszczenie przypalonej patelni. Potrzebne wam będzie do tego 1 warzywo

Nawet najlepszym kucharzom zdarzają się wpadki przy gotowaniu. Wystarczy się zagapić, ustawić zbyt dużą moc palnika i nieszczęście gotowe! Gdy przypali się wam danie na patelni, powstałe zabrudzenia są bardzo trudne do usunięcia. Niektórzy polecają moczyć takie naczynie przez wiele godzin w wodzie lub polewać je miksturami z płynu do naczyń i innych środków. My mamy na to inny sposób, który jest bardzo tani, szybki i przede wszystkim - skuteczny.
Jak wyczyścić patelnię za pomocą ziemniaka?
Metoda, którą chcemy wam przedstawić fantastycznie sprawdzi się w przypadku żeliwnych patelni. Wystarczy, że weźmiecie dużego ziemniaka przekrojonego na pół, sól gruboziarnistą oraz łyżeczkę oliwy z oliwek. Wsypcie na patelnię 1 łyżkę soli (lub więcej, jeśli patelnia jest bardzo duża), wlejcie oliwę, a następnie szorujcie naczynie ziemniakiem tak, jak robilibyście to gąbką. Sól ściągnie zabrudzenia, a ziemniak zadziała jak nabłyszczacz i sprawi, że patelnia będzie wyglądać jak nowa.
Gdy już pozbędziecie się spalenizny, wystarczy wypłukać patelnię i umyć ją z pomocą płynu do mycia naczyń. I gotowe!
Sposoby na brudną patelnię
Innym sprawdzonym trikiem na przypaloną patelnię jest szorowanie jej przy użyciu folii aluminiowej. Zwińcie kawałek folii w kulkę, posypcie patelnię solą i wytrzyjcie folią zabrudzenia.
W przypadku patelni z delikatnego tworzywa, np. teflonowych, trzeba działać inaczej. Wlejcie na patelnię wodę, 4 łyżki octu, wymieszajcie i zagotujcie. Odstawcie naczynie na 4 godziny i po tym czasie delikatnie umyjcie je gąbką z płynem do mycia naczyń. Ocet pomoże rozpuścić zabrudzenia, dzięki czemu będą łatwiejsze do usunięcia bez szorowania, które mogłoby zniszczyć teflonową powłokę. Pamiętajcie, że w przypadku takich patelni nie wolno używać druciaków czy noży do zeskrobania spalenizny.


