W tym artykule:

  1. Jak mrozić krokiety w panierce czy bez?
  2. Jak podgrzać mrożone krokiety?
  3. Jak długo można przechowywać mrożone krokiety?
  4. Co zrobić, żeby krokiety nie pękały po odmrożeniu?
Reklama

Krokiety to naleśniki nadziane, farszem np. z mięsa lub kapusty. Najczęściej obtaczamy je w jajku i bułce tartej, a potem smażymy na patelni. Są chrupiące, sycące i niezwykle pyszne. Krokiety, które najczęściej królują na polskich stołach to:

Co jednak zrobić, kiedy zrobimy ich nadmiar, a przepełnione brzuchy nie zmieszczą kolejnej porcji? Najlepiej je wtedy zamrozić.

Jak mrozić krokiety w panierce czy bez?

Czy smażone krokiety można mrozić? Oczywiście. Jeśli mamy już usmażone krokiety, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wsadzić je do zamrażarki. Trzeba jednak liczyć się z tym, że panierka po odmrożeniu nie będzie tak chrupiąca jak świeża. Z tego też względu, jeśli planujemy z wyprzedzeniem zamrożenie krokietów, zróbmy to w momencie, gdy jeszcze nie mają panierki.

Krokiety warto mrozić nie tylko wtedy, gdy mamy ich nadmiar. Możemy też celowo zrobić ich więcej i zamrozić przed świętami lub inna uroczystością. Odpada nam wtedy ogrom pracy, a krokiety po odmrożeniu nadal są smaczne i wyglądają efektownie na stole.

Jak najlepiej mrozić krokiety? Na początku dobrze rozłożyć je na tacce, żeby każdy z nich mógł się zamrozić osobno. Po kilku godzinach wyjmujemy je i przekładamy do woreczków, przeznaczonych do mrożenia. Na opakowaniu mają znak śnieżynki, która oznacza, że folia jest odpowiednia do niskich temperatur.

Jak podgrzać mrożone krokiety?

Mrożone krokiety w panierce można od razu położyć na patelni lub włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec. Kiedy smażymy zamrożone jeszcze krokiety, pamiętajmy o tym, żeby odpowiednio długo trzymać je na patelni, ok. 3 minuty z każdej strony. Z kolei, gdy pieczemy je w naczyniu żaroodpornym, istotne jest przykrycie ich pokrywką lub folią aluminiową, dzięki temu naleśniki nie wyschną. Czas pieczenia to około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Krokiety bez panierki powinny się wcześniej odmrozić w lodówce. Dopiero wtedy, po kilku godzinach, obtaczamy je w jajku, bułce i dopiero smażymy. Ten sposób przygotowania naleśników z farszem zapewnia chrupkość panierki.

Jak długo można przechowywać mrożone krokiety?

W zależności od tego, czy krokiety są z mięsem, czy np. z grzybami, czas mrożenia będzie różny:

  • z mięsem - do 2 miesięcy,
  • z pieczarkami – do 3 miesięcy,
  • z dodatkiem sera – do 2 miesięcy.

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały po odmrożeniu?

Wpływ na to mają przede wszystkim 2 czynniki:

Reklama
  • sposób zawijania ciasta - będą pękały, jeśli zrolujemy je za ciasno, wtedy farsz może uciekać z naleśnika,
  • konsystencja ciasta- jeśli naleśnik był zbyt długo smażony przed zamrożeniem, będzie sztywniejszy, a co za tym idzie, może pękać.
Reklama
Reklama
Reklama