W tym artykule:

  1. Jak przyprawić kurczaka do pieczenia?
  2. Domowa przyprawa do kurczaka
  3. Jak przyprawić kurczaka do smażenia?
  4. Jak przyprawić kurczaka na grilla?
Reklama

Niezależni od tego, czy decydujemy się na przygotowanie kurczaka w całości, czy poszczególnych jego części, warto mieć w głowie zestaw pasujących do tego mięsa dodatków. Przyprawy, które urozmaicą smak polędwiczek, skrzydełek czy udek mogą wpisać się w różne kuchnie świata. Od polskich klasyków po orientalne smaki. Szczegóły poniżej, jak przyprawić kurczaka w różnych daniach.

Jak przyprawić kurczaka do pieczenia?

Kurczak pieczony niesie ze sobą mnóstwo możliwości kulinarnych. W zależności od tego, które partie kurczaka mamy zamiar upiec i czy chcemy dodać do pieczenia jakieś inne składniki (np. warzywa), sposób przyrządzania i przyprawiania będzie trochę inny. Bardzo smaczną i efektowną recepturą na kurczaka, niestety nieczęsto wybieraną z uwagi na pracochłonność i dość wysoki stopień trudności, jest kurczak pieczony w całości.

Kurczę pieczone w całości te jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Jest bardzo apetycznym, wykwintnym daniem, które smakuje najlepiej, gdy używamy do niego kurczaków dobrej jakości, zagrodowych. Jak dobrze przyprawić kurczaka pieczonego w całości?

W przypadku tej potrawy najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej, aby smaki ziół i przypraw dokładnie przeniknęły do kurczaka. Marynata składać się powinna z oleju, soli oraz kompozycji ziół i przypraw takich jak: pieprz czarny, papryka słodka i ostra, czosnek, majeranek, cząber, oregano, natka pietruszki.

Cała filozofia kurczaka pieczonego w całości polega na takim jego przyrządzeniu, aby w środku pozostał miękki i soczysty, a na zewnątrz miał mocno zarumienioną, lekko chrupiącą, złoto-brązową skórkę. Efekt ten uzyskamy, dodając do marynaty miód oraz sporą ilość kurkumy, a także podlewając mięso kilka razy w trakcie pieczenia zbierającym się na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanny sosem.

Domowa przyprawa do kurczaka

Pośród dań z kurczaka dużą popularnością cieszą się pikantne pieczone skrzydełka, które najlepiej smakują w dwóch wariantach – w marynacie miodowo-musztardowej (składniki marynaty to: olej, miód, musztarda, czosnek, oregano, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, papryka chili, ketchup) albo w marynacie curry (olej, curry, kurkuma, jogurt naturalny, czosnek, pieprz cayenne, sok z cytryny, sól). W podobny sposób możemy też przyprawić pałki lub udka kurczaka. Efekty kulinarne będą równie znakomite.

Pieczona pierś kurczaka kapitalnie smakuje przyprawiona na sposób orientalny. Wystarczy przygotować gęstą pastę z oleju oraz takich przypraw jak: czosnek, papryka słodka i ostra, kumin, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, imbir, sól, po czym dokładnie natrzeć tą pastą mięso.

Inny sposób na pieczone piersi z kurczaka to nasmarowanie mięsa masłem i czosnkiem, umieszczenie w naczyniu żaroodpornym, obłożenie kompozycją kolorowych warzyw oraz przyprawienie pieprzem, cytryną i miksem świeżych i suszonych ziół (tymiankiem, kolendrą, bazylią, szczypiorem, natką pietruszki, rozmarynem, oregano).

Przyrządzając kurczaka w piekarniku i nie mając zbyt dużo czasu na tworzenie mikstur ziołowych i marynat, możemy też skorzystać z gotowej mieszanki przyprawowej. Najlepsza przyprawa do kurczaka to taka, w której jest jak najwięcej naturalnych składników, a jak najmniej (albo najlepiej w ogóle) soli i polepszaczy smaku.

Polecamy: sprawdź, jak przyprawić żeberka, aby smakowały jak z najlepszej restauracji

Jak przyprawić kurczaka do smażenia?

Podobnie jak kurczak pieczony, kurczak smażony ma wiele wersji. Ekspresowym sposobem na przyprawienie kurczaka smażonego jest natarcie go solą, pieprzem i posypanie gotową przyprawą do kurczaka, jednak jeśli mamy kilka minut w zanadrzu, warto doprawić go samodzielnie za pomocą kilku różnych dodatków przyprawowych.

Stosując gotowe przyprawy zawsze jesteśmy skazani na bardzo konkretny, nieco monotonny smak, a stosując własne kombinacje, zawsze możemy dodać czegoś więcej, czegoś mniej, coś dodać, coś odjąć, uzyskując za każdym razem niebanalne danie. Czym przyprawić kurczaka do smażenia?

  • Jeden z patentów na soczystego, pysznego kurczaka z patelni ma swoje korzenie w kuchni azjatyckiej. Jest bardzo prosty i polega na zamarynowaniu pokrojonego mięsa z piersi w sosie sojowym, soku z cytryny i chili, a potem podsmażeniu go z cebulką i opcjonalnie z grzybami mun czy papryką.
  • Do kurczaka smażonego możemy też wykonać prostą i szybką marynatę ziołową złożoną z oleju, ziół prowansalskich, pieprzu czarnego, soli, czosnku. Entuzjastów włoskiej kuchni zainteresują filety z kurczaka z suszonymi pomidorami w zalewie zrobionej z: oliwy, czosnku, bazylii, rozmarynu, oregano, tymianku. Posiekane suszone pomidory możemy albo umieścić w zalewie, albo nałożyć na wierzch smażących się filetów.
  • Przyrządzając kurczaka z patelni, możemy nie tylko używać różnych kombinacji przypraw, ale też korzystać z rozmaitych sposobów smażenia: standardowo – na oleju, w cieście naleśnikowym, w cieście piwnym, w klasycznej panierce, w sezamie, w płatkach migdałowych, w parmezanie.
  • Aby urozmaicić obiad z kurczakiem smażonym, możemy też usmażone już mięso doprawić śmietaną, jogurtem lub przecierem pomidorowym i ziołami. Wytworzy nam się wówczas aromatyczny sos, którym można polać ryż, makaron, kaszę lub ziemniaki. Inne udane pomysły na smażonego kurczaka to roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i tymiankiem, kurczak z bananami i curry oraz kurczak z siekanymi papryczkami chili i ziołami włoskimi.

Jak przyprawić kurczaka na grilla?

Kurczak z grilla dopiero wtedy jest dopracowany i wyborny, kiedy obfituje w aromatyczne, odpowiednio dobrane dodatki. Najlepiej, jeśli zamarynujemy mięso w przeddzień albo na kilka godzin przed grillowaniem, aby miało szansę dobrze przegryźć się z dodatkami. Jakie przyprawy pasują do kurczaka z grilla?

Do grillowanego kurczaka przede wszystkim sprawdzą się wszelkie pikantne, mocne, wyraziste przyprawy takie jak:

  • czarny pieprz,
  • pieprz cayenne,
  • papryczki piri piri,
  • kmin rzymski,
  • garam masala,
  • papryczki jalapeno,
  • tabasco,
  • chili peperoncini,
  • czosnek,
  • imbir,
  • curry.
Reklama

Dobrym pomysłem na kurczaka z grilla będzie też zamarynowanie go w ziołach: mięcie, bazylii, oregano, estragonie, natce pietruszki, kolendrze, tymianku. Możemy także pokusić się o zrobienie marynaty orientalnej z: kurkumą, curry, cynamonem, imbirem, goździkami, gałką muszkatołową, chili albo błyskawicznej marynaty z musztardy, miodu, sosu sojowego, chili i czosnku.

Reklama
Reklama
Reklama