W tym artykule:

  1. Jakie mięso nadaje się na gulasz?
  2. Co zrobić, żeby mięso na gulasz było miękkie?
  3. Jak długo marynować mięso na gulasz?
  4. Jak długo dusić mięso na gulasz?
Reklama

Każdy przepis na gulasz zaczyna się od odpowiedniego przygotowania mięsa, a to wbrew pozorom wcale nie jest takie proste. Musicie pamiętać o pewnej bardzo ważnej rzeczy, a tylko wtedy mięsna potrawka wyjdzie idealnie. Chodzi tu o pewien mały szczegół, który daje potem dużą różnicę w smaku i konsystencji całej potrawy, więc zdecydowanie warto to robić. Zobaczcie, jak zrobić gulasz, aby rozpływał się w ustach i zachwycał głębokim, wyrazistym smakiem oraz aromatem.

Jakie mięso nadaje się na gulasz?

Zanim jednak przejdziecie do samego przygotowania mięsa do gulaszu, najpierw zajmijcie się samym jego kupnem. Jakie mięso na gulasz wybrać, aby po ugotowaniu zachwycało miękkością i kruchością? Możecie sięgnąć zarówno po wołowinę, jak i wieprzowinę, a najlepsza będzie łopatka, karkówka lub udziec. Ważne jest też, aby mięso na gulasz nie było zbyt chude, bo wtedy istnieje większa szansa, że wyschnie ono podczas obróbki termicznej. Wybierajcie więc właśnie tłuste, przerośnięte kawałki, a taki gulasz będzie najpyszniejszy.

gulasz

Co zrobić, żeby mięso na gulasz było miękkie?

Gdy macie już wybrane odpowiednie mięso, dobrze jest też wcześniej je lekko nakłuć, dzięki czemu zmiękczymy jego strukturę. Oprócz tego zyskamy też drugą korzyść, gdyż nakłuwanie mięsa pomoże przy okazji lepiej chłonąć mu marynatę i wszelkie smaki oraz aromatu z sosu. Potem już tylko pokrójcie mięso, pamiętając o tym, aby kawałki były równe, bo tylko wtedy równomiernie się ugotują.

Pokrojone kawałki mięsa warto jest zamarynować w kwaśnej mieszance z dodatkiem octu lub soku z cytryny, a dzięki temu mięso doskonale skruszeje. Co ciekawe, oprócz octu i cytrynowego soku tak samo działają również inne popularne składniki, takie jak pomidory, nabiał lub sok z kiszonek. Możecie więc zalać mięsne kawałki jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką, czy pomidorami z puszki lub gotową warzywną pulpą czy passatą. Świetnie sprawdzi się tu także sok z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty, który nie tylko zmiękczy mięso, ale doda mu też dodatkowych walorów smakowych.

Przy marynowaniu liczy się jednak 1 bardzo ważna zasada, o której wiele osób wciąż zapomina. Chodzi tu o czas i koniecznie trzeba zwracać na niego uwagę. Zobaczcie więc, ile marynować mięso na gulasz, aby nie popełnić popularnego błędu.

Jak długo marynować mięso na gulasz?

Marynując mięso w marynacie kwasowej musicie jednak pamiętać o 1 bezwzględnej zasadzie, a mianowicie pilnowaniu czasu. Choć mogłoby się wydawać, że im dłużej mięso leży w zalewie, tym lepiej, to jednak nie jest to takie proste. Okazuje się, że marynowanie powinno trwać kilka dobrych godzin, ale zostawianie mięsa w kwaśnej mieszance na całą dobę nie jest dobrym pomysłem. Może to przynieść więcej szkody, niż pożytku, bo kawałki wtedy po prostu staną się suche. Najlepiej więc marynować mięso na gulasz od 2 do 8 godzin, a wtedy uzyskamy idealną konsystencję.

Reklama
jak zagęścić gulasz

Jak długo dusić mięso na gulasz?

Po marynowaniu mięsa przystępujemy do duszenia, choć wcześniej warto też dodatkowo krótki przesmażyć kawałki na rozgrzanej patelni. Takie podsmażone mięso będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej kruche, a gdy już przełożymy je do garnka i zalejemy płynem, powinno ono dusić się na małej mocy palnika przez około 2 godziny. W tym czasie nie możemy jednak o nim zapominać, bo gulasz trzeba regularnie mieszać, aby nic nie przywarło do dna i się nie przypaliło.

gulasz do słoika
Reklama
Reklama
Reklama