Najczęstszy błąd podczas robienia szarlotki. To dlatego kruche ciasto z jabłkami wychodzi miękkie i lepkie

W tym artykule:
- Jak zrobić szarlotkę na kruchym cieście? O tym trzeba pamiętać
- Przepis na szarlotkę - tego błędu nie popełniaj
- Prosta szarlotka na kruchym cieście - przepis
Z utęsknieniem wspominacie, jak smakowała szarlotka u babci, ale nie potraficie odtworzyć takiego efektu we własnej kuchni? Być może popełniacie pewien popularny błąd, przez który ciasto z jabłkami nie wychodzi kruche, tylko miękkie i kleiste. Zobaczcie, czy wy też nie wykładacie się na pewnym szczególe, który potrafi popsuć cały efekt.
Jak zrobić szarlotkę na kruchym cieście? O tym trzeba pamiętać
Zanim jednak przejdziemy do popularnego błędu, najpierw wymieńmy kilka złotych zasad dobrej szarlotki. Bez nich bowiem kruche ciasto z jabłkami nigdy nie wyjdzie tak dobre, jak u naszych mam czy babć:
- jabłka na szarlotkę powinny być twarde i chrupiące, a jednocześnie soczyste. Dodatkowo warto, aby oprócz naturalnej słodyczy miały lekko kwaśną nutę, bo genialnie podbija ona smak gotowego wypieku,
- kruche ciasto należy przygotować z wyprzedzeniem, aby mogło się odpowiednio schłodzić. Jeśli jednak macie mało czasu, zamiast do lodówki, możecie włożyć masę do zamrażarki, a efekt będzie znacznie szybszy,
- kruchy spód do szarlotki warto podpiec przez wyłożeniem na niego jabłkowej masy, bo to właśnie dzięki temu później szarlotka nie zmięknie i będzie przyjemnie chrupiąca.

Przepis na szarlotkę - tego błędu nie popełniaj
Jest jednak jedno częste pytanie, pojawiające się podczas robienia tego ciasta, a mianowicie: czy do szarlotki może być margaryna zamiast masła. Choć mnóstwo osób z pewnie potwierdziłoby to bez większego zastanowienia, to okazuje się, że nie do końca jest w tym prawda. Margaryna zamiast masła wprawdzie jest tańszą opcją, ale niestety nie daj one takiej samej konsystencji ciasta.
Wszystko to dlatego, że podczas pieczenia margaryna tworzy zupełnie inną strukturę ciasta niż masło, a w efekcie spód do szarlotki wychodzi miękki i kleisty, zamiast chrupiący. Jeśli więc zdarzyło wam się, że ciasto kruche miało mało wspólnego z kruchością, to być może właśnie wtedy wybieraliście margarynę i w tym tkwił cały problem.

Prosta szarlotka na kruchym cieście - przepis
Składniki:
na ciasto kruche:
- 200 g zimnego masła,
- 4 żółtka jaj,
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- szczypta soli.
na nadzienie:
- 2,5 kg jabłek,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 czubata łyżeczka cynamonu.
na bezę:
- 4 białka jaj,
- 100 g cukru pudru,
- szczypta soli.
dodatkowo:
- cukier puder po posypania.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania nadzienia, a w tym celu obierzcie jabłka i wykrójcie z nich gniazda nasienne, a potem pokrójcie je w kostkę. Owoce przełóżcie do dużego garnka o grubym dnie i zasypcie je cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Całość gotujcie na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną i lekko się rozpadną. W międzyczasie musicie je regularnie mieszać, aby nie przywarły.
- Gdy jabłka się gotują, weźcie się za przygotowanie ciasta kruchego, czyli pokrójcie masło na małe kawałki i posiekajcie je nożem z żółtkami, cukrem i mąką. Gdy masa wstępnie się wymiesza, szybko wyróbcie ją w dłoniach i podzielcie ciasto kruche na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Obie kulki ciasta przełóżcie do woreczków foliowych i włóżcie do zamrażarki.
- Nadzienie jabłkowe odstawcie go wystudzenia, a na stole przygotujcie sobie blachę i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni. Z zamrażarki wyciągnijcie większą część kruchego ciasta, rozwałkujcie je i wyłóżcie nim spód blachy. Ciasto nakłujcie widelcem na całej powierzchni i włóżcie do piekarnika na 15 minut.
- Po tym czasie wyjmijcie ciasto i odstawcie je do lekkiego wystudzenie. Potem weźcie się za bezę, czyli ubijcie schłodzone białka jaj z odrobiną soli, a gdy zaczną sztywnieć, stopniowo wsypujcie cukier i miksujcie aż powstanie stabilna piana.
- Na ostudzony kruchy spód wyłóżcie wystudzone jabłka, a na tym rozłóżcie pianę z białek. Teraz wyjmijcie schłodzoną mniejszą część ciasta i zetrzyjcie je na tarce wprost na bezę, tworząc drobną kruszonkę. Tak przygotowane ciasto z jabłkami pieczcie przez około 25 minut.
- Gotowa szarlotka na kruchym cieście najlepiej wygląda i smakuje posypana po wierzchu cukrem pudrem.


