Marzą się wam domowe gołąbki jak u babci, ale na samą myśl o staniu nad garnkiem i parzeniu kapusty odechciewa się wam tego przepisu? Wcale nie musicie wietrzyć całego domu po takim procesie. Jak szybko zmiękczyć kapustę na gołąbki bez gotowania i bez smrodu? Wystarczy zastosować sprytny trik z folią. Jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie przetestujcie go w swoich kuchniach, a zapomnicie raz na zawsze o gotowaniu główki w wielkim garze. Można znacznie prościej i szybciej.

Reklama

Jak szybko sparzyć kapustę?

Okazuje się, że wcale nie trzeba jej gotować, bo pomoże nam w tym mikrofalówka. Kapustę trzeba jednak wcześniej odpowiednio przygotować, czyli włożyć kapustę do miski, wyciąć jej głąb i wypełnić miejsce po nim solą, a następnie owinąć naczynie folią spożywczą i podgrzać w mikrofali przez około 12-15 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy folię oraz wyciągamy nasypaną w dziurę sól, a tak przygotowana główka będzie już idealnie miękka i z łatwością odejdą z niej pojedyncze listki. W ten sposób nie tylko zaoszczędzimy sobie pracy i zyskamy więcej czasu, ale przy okazji znacznie ograniczymy wydobywający się z parzonej kapusty zapach.

Reklama
gołąbki Strzelczyka

Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Inne metody

Jeśli nie macie mikrofalówki, nic straconego. Szybkie parzenie kapusty na gołąbki uda się również bez niej. Możecie też wykorzystać do tego piekarnik. Jak to zrobić? Wystarczy włożyć główkę kapusty w rękaw do pieczenia i szczelnie zawinąć go z jednej strony. Z drugiej natomiast wlewamy trochę wody, po czym również go związujemy, tak by nie przeciekał. Teraz trzeba już tylko ułożyć takie wodne zawiniątko w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.

Reklama
Reklama
Reklama