Kawa gości niemal w każdym domu. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i niezależnie od tego czy robicie ją w ekspresie, czy zalewacie wrzątkiem, smakuje doskonale. Dodatkowo zapach, który unosi się w kuchni jest tak wspaniały, że nic innego nie potrzeba, by dobrze rozpocząć dzień. Zdarza się jednak, że wystygnie i wtedy próbujemy ją podgrzać.

Reklama

Każdy, kto ma w domu mikrofalówkę zapewne większość potraw i napoi w niej podgrzewa. O ile zupa, czy kotlet nie tracą za dużo w smaku czy konsystencji, o tyle podgrzewanie kawy w mikrofali nie powinno mieć miejsca. Też tak robicie? Przeczytajcie, dlaczego to błąd.

Dlaczego nie powinno się podgrzewać kawy w mikrofalówce?

Podgrzewanie kawy w mikrofali to najgorsze, co możecie zrobić. Tylko świeżo zaparzona smakuje i pachnie obłędnie. Kiedy włożycie ją do mikrofalówki i ponownie pogrzejecie, straci cały niepowtarzalny smak i aromat. Dzieje się tak, ponieważ przy kolejnym podgrzewaniu z kawy ulatują wszystkie związki lotne, które tworzą magię kultowego napoju. A dodatkowo zrobi się gorzka. Kiedy bowiem podgrzewacie kawę, powoduje to zwiększoną produkcję kwasów chinowego i kawowego, które sprawiają, że kawa staje się bardziej gorzka. Jej picie nie będzie miało już nic wspólnego z wyjątkowym porannym rytuałem. Jedyne co zostanie w kubku, to kofeina, która pobudzi nas na kolejne godziny. A przecież nie o to chodzi w delektowaniu się kawą.

Jest jednak jedno rozwiązanie, które możecie wykorzystać. Jeśli pijecie kawę z mlekiem i nie macie czasu na jego podgrzanie na tradycyjnej kuchence, w minutę podgrzejecie je właśnie w mikrofali. Ciepłe mleko to podstawa, gdy dodajemy je do kawy. Zimne od razu schłodzi kawę, a nie ma nic gorszego, niż chłodna, niesmaczna kawa. Warto też podgrzać sam kubek, w którym pijemy kawę, dzięki temu wlana kawa nie straci od razu swojej wysokiej temperatury. A tylko taka jest doskonała w smaku.

Co zrobić, by kawa nie wystygła zbyt szybko?

Jeśli często zdarza wam się zapomnieć o przygotowanej kawie i stygnie, może warto pomyśleć o kubku termicznym, albo szklance termicznej, które zdecydowanie dłużej utrzymują temperaturę napoju. Dzięki temu nie będziecie musieli zastanawiać się, czy wypić zimną kawę, podgrzać ją czy wylać.

mikrofala
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama