W tym artykule:

  1. Jakie warunki lubi żółty ser?
  2. W czym przechowywać plasterki sera?
  3. Jak długo można przechowywać ser żółty?
  4. Różne gatunki sera, różne wymagania?
Reklama

Powiecie, że to żadna filozofia, że wystarczy wsadzić go do lodówki i nie ma sensu się nad tym dłużej zastanawiać. Jednak, żeby nie zmienił smaku po otwarciu opakowania, trzeba spełnić kilka warunków. To proste zasady, które jednak nie każdy zna. Nie wymaga to też naszego większego zaangażowania. Wyobraźcie sobie taką sytuację. Macie ochotę na kromeczkę chleba z serem żółtym, otwieracie lodówkę, a ser jest tak wysuszony lub pokryty białą lub zieloną pleśnią, że musieliście obejść się smakiem. To jest szczególnie bolesne, kiedy akurat są to droższe sery, importowane, które często kupuje się na wyjątkowe okazje.

Jakie warunki lubi żółty ser?

Nie są to jakieś szczególne zasady, w których trzeba przechowywać ser. Wystarczy spełnić trzy podstawowe warunki na przechowywanie plasterków sera:

  1. Odpowiednia temperatura – taką informację znajdziecie na każdym opakowaniu, chyba, że kupujecie ser na wagę. Najlepszy jest zakres 4-8 stopni Celsjusza. Z tym nie będzie problemu, bo większość lodówek ma taki zakres.
  2. Miejsce w lodówce – wybierzcie środkową półkę, na niej utrzymywana jest w miarę stała temperatura. Unikajcie tylnych przestrzeni, bo tak akurat może być znacznie chłodniej, a już na pewno nie powinien dotykać ścianki. Drzwi lodówki to również nie najlepsze miejsce, w czasie otwierania, temperatura się znacznie podnosi.
  3. Wilgotność również ma znaczenie. Ser lubi średnią wilgotność. Nowsze modele lodówek, potrafią same ją regulować.

W czym przechowywać plasterki sera?

Na pewno nie może to być oryginalne, otwarte opakowanie ze sklepu. Ser jest wystawiony na działanie powietrza, z tego powodu zawartość szybciutko wysycha i zaczyna pleśnieć. Otaczają go inne lodówkowe zapachy, które wpływają na smak. To już nigdy nie jest to samo. Jak w takim razie najlepiej podejść do tego tematu? Można wskazać trzy skuteczne sposoby, które przedłużą świeżość sera:

  1. Pergamin – owińcie nim wszystkie plasterki, jak macie dużo samozaparcia, potraktujcie w ten sposób każdy plasterek z osobna. Papier zapewnia odpowiedni przepływ powietrza i wilgotność.
  2. Hermetyczny pojemnik – koniecznie musi być szczelny, wybierajcie takie z uszczelką i w miarę możliwości szklane.
  3. Folia spożywcza – to popularne rozwiązanie, daje dobry efekt, ale to najmniej pożądana metoda, na krócej zachowuje świeżość.

Najlepszy efekt uzyskacie, łącząc dwie z powyższych metod. A mianowicie najpierw owińcie plasterki pergaminem, a potem wsadźcie je do hermetycznego pojemnika spożywczego. Jeśli ser żółty to istota waszego życia, zainwestujcie w pojemnik, w którym można regulować wilgotność.

Jak długo można przechowywać ser żółty?

Ser serowi nie równy. Dotyczy to również tego, jak długo zachowa świeżość po otwarciu, zakładając, że zostały zachowane odpowiednie warunki przechowywania. I tak kolejno:

  • sery twarde mogą poleżeć nawet kilka tygodni – na bieżąco sprawdzajcie sytuację
  • sery półtwarde – od tygodnia do dwóch tygodni, ale im świeższe, tym lepiej smakują
  • sery miękkie – te najgorzej znoszą przechowywanie, poleżą od kilku dni, do maksymalnie tygodnia – przed jedzeniem zawsze sprawdźcie, czy jeszcze można go jeść
9 rzeczy, których nie powinniście trzymać w lodówce

Różne gatunki sera, różne wymagania?

W zależności od tego, jaki ser kupiliście, musicie zapewnić mu nieco inne warunki:

  1. Cheddar, parmezan i inne sery twarde rzadziej pleśnieją, ale łatwo się wysuszają. Wsadźcie je do folii spożywczej lub owińcie pergaminem, dodatkowo wsadźcie je to szczelnego pojemnika, przeznaczonego do przechowywania żywności. Dotyczy to zarówno serów w kawałku, jak i w plastrach, choć akurat te poleżą krócej.
  2. Brie, camembert i inne sery pleśniowe – zapomnijcie o folii, w tym przypadku sprawdzi się jedynie pergamin, który pozwoli im oddychać, potem wsadźcie go do szczelnego pojemnika.
  3. Gouda, edam, tylżycki, czyli wszystkie sery półtwarde – one dobrze czują się w folii spożywczej lub w woreczkach strunowych, dedykowanych żywności.
garnek z rosołem
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama