W tym artykule:

  1. Dlaczego sernik pęka?
  2. Jak uratować popękany sernik?
  3. Najlepsze przepisy na serniki
Reklama

Zmiksowaliście idealnie gładką masę serową, przelaliście ją do blachy i czekacie, aż ciasto upiecze się na piękny złoty kolor, ale w międzyczasie widzicie przez szybkę piekarnika, że cały wierzch popękał? Niestety taki scenariusz często zdarza się nawet doświadczonym gospodyniom, ale jest na to pewien babciny sposób. Zobaczcie, jak uratować popękany sernik i dowiedzcie się, co powoduje pękanie serników, aby w przyszłości uniknąć takiej wpadki.

Dlaczego sernik pęka?

Pękanie sernika to często zdarzający się problem i zwykle jest to spowodowane kilkoma prostymi błędami. Po pierwsze, wiele osób zapomina o tym, że wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka, twaróg i śmietanę trzeba wyciągnąć w lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Jeśli tego nie zrobicie i miksujecie chłodne produkty wyjęte prosto z lodówki, sernik może popękać podczas pieczenia, więc zdecydowanie nie warto się tu spieszyć i lepiej upiec go nieco później, ale poczekać aż składniki się lekko rozgrzeją.

Drugą przyczyną pękania serników jest zbyt długie mieszanie składników. Nadmierne mieszanie czy miksowanie produktów na masę sernikową sprawia bowiem, że do środka wchodzi dużo powietrza, które podczas pieczenia rozszerzają się i kurczą, a to właśnie sprzyja pęknięciom na wierzchu deseru.

Kolejnym popularnym błędem jest niewłaściwe pieczenie sernika. Ciasto lubi bowiem pękać, gdy temperatura jest zbyt wysoka, bo wtedy wierzch szybko się zapieka i twardnieje, a gdy ciasto potem zaczyna wyrastać, po prostu nie ma już tyle elastyczności i zaczyna się rozrywać. Zdecydowanie lepiej więc dłużej piec sernik w niższej temperaturze, niż spieszyć się i podkręcać grzanie.

Ostatnia wpadka, dotycząca pękania serników dotyczy studzenia gotowego ciasta. Często zdarza się bowiem, że upieczone ciasto wygląda pięknie i ma gładziutki, równy wierzch, ale to właśnie podczas stygnięcia pojawiają się na nim pęknięcia. Wszystko to dzieje się wtedy, gdy od razu wyjmujemy gorący sernik z piekarnika. Wtedy nawet najlepiej wyrośnięte ciasto błyskawicznie opada i pojawiają się na nim pęknięcia, dlatego warto najpierw jedynie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tam sernik na około 40 minut, a dopiero po tym czasie wyjąć go na stół.

sernik

Jak uratować popękany sernik?

Ale co zrobić, gdy sernik już popękał? Okazuje się, że takie ciasto można jeszcze wyrównać, a wystarczy tylko zastosować sprytną metodę babuni. Chodzi o to, aby wymieszać śmietanę 18% z cukrem, a następnie wylać taką mieszankę na wierzch ciasta i zapiec je jeszcze raz w 220 stopniach przez około 12-15 minut. Dzięki tej prostej metodzie, sernik znów pięknie się wygładzi i wyrówna, a wszelkie wgłębienia znikną.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Najlepsze przepisy na serniki

A gdy znacie już wszystkie tajniki pieczenia serników oraz wiecie, jak uratować ciasto nawet po ewentualnej wpadce, to zobaczcie kilka smakowitych inspiracji. Poniższe przepisy pozwolą wam wyczarować kilka bardzo efektownych i przepysznych serowych ciast, które genialnie sprawdzą się na wszystkie okazje. Oto sprawdzone receptury na genialny sernik w kilku wyjątkowych smakach:

Reklama
sernik
Reklama
Reklama
Reklama