Marzą się wam jagodzianki jak z najlepszej cukierni? Zamiast wydawać po kilkanaście złotych za jedną bułeczkę, lepiej zróbcie je samodzielnie. Wbrew pozorom, przepis na drożdżówki z jagodami wcale nie jest trudny i wystarczy trzymać się kilku zasad, a wyjdą perfekcyjnie. Zobaczcie, jak zrobić bułki, które smakują i wyglądają jak z lady drogiej kawiareni.

Reklama

Jak zrobić jagodzianki, żeby nie pękały?

Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z bułek? Po pierwsze należy zadbać o odpowiednie formowanie drożdżówek, bo nawet najlepiej zrobione ciasto drożdżowe i najświeższe jagody nie pomogą, jeśli nie zlepimy wszystkiego wystarczająco starannie. Aby uniknąć pękających w piekarniku bułek i wyciekającego, przypalającego się na blaszce nadzienia, wystarczy najpierw starannie zlepić ciasto z nadzieniem w środku jak pieroga, a dopiero później uformować na kształt bułki. Dzięki temu wszystkie brzegi będą dobrze spojone i nadzienie nie będzie miało którędy wypłynąć. Oprócz tego, warto jednak dodatkowo zabezpieczyć się, odpowiednio zagęszczając jagody, a wtedy będziemy już mieli pewność, że jagodzianki wyjdą perfekcyjnie.

Jak usunąć plamę z owoców?

Czym zagęścić jagody?

Nasze mamy i babcie zwykle zagęszczały owoce go wypieków mąką ziemniaczaną, jednak jeszcze lepiej będzie połączyć świeże jagody z odrobiną budyniu w proszku. Dzięki temu jagodowe nadzienie nie tylko będzie gęste i kremowe, ale dodatkowo nabierze jeszcze przyjemniejszego waniliowego aromatu. Tak przygotowane drożdżówki z jagodami będą wspaniale wyglądały po rozkrojeniu, bo nic nie wypłynie podczas pieczenia.

Reklama

Ważne jednak aby nie przesadzić z ilością budyniu, bo efekt wcale nie będzie lepszy. Zapamiętajcie więc prosty przelicznik - na każdą szklankę świeżych jagód dodajemy 1 łyżeczkę budyniu. To złota proporcja, która zapewni idealną konsystencję nadzienia.

Reklama
Reklama
Reklama