Przypaloną blachę z piekarnika posypuję garścią produktu z kuchni. Po chwili błyszczy jak nowa

Każdy z nas wie, jak trudno doczyścić przypaloną blachę, ale wcale nie znaczy to, że jest ona już do wyrzucenia. Zanim sięgniecie po mocną chemię, skierujcie swoje kroki do kuchni, bo świetny naturalny sposób na takie zabrudzenia znajdziecie w szafce z przyprawami. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie, a być może uratujecie nawet najbardziej zapuszczone blachy.
Jak usunąć przypalenie z blachy?
Zamiast od razu pryskać tłuste, przypalone blachy mocną i duszącą chemią, lepiej zacząć od naturalnego babcinego sposobu. Okazuje się bowiem, że do czyszczenia mocno zużytych blach świetnie sprawdza się zwykła sól kuchenna. Niektórzy mieszają ją z płynem do mycia naczyń, tworząc pewnego rodzaju "peeling", który mechanicznie ściera przypalone resztki, jednak w takim przypadku łatwo o porysowanie powierzchni, a tym samym uszkodzenie specjalnej powłoki nieprzywieralnej. Znacznie lepiej więc użyć soli w nieco inny, równie skuteczny, a znacznie bezpieczniejszy dla blachy sposób. Zobaczcie, co trzeba zrobić.

Jak wyczyścić blachę solą?
Aby usunąć przypalenia z blachy, najlepiej zapiec a niej grubą warstwę soli. Jak to działa? Najprościej mówiąc, sól pochłania tłuszcz, w wyniku działania wysokiej temperatury. Wystarczy więc wysypać sól na blachę i wyrównać jej poziom łyżką lub po prostu potrząsając w różne strony.
Teraz wkładamy blaszkę do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy tak długo, aż sól zbrązowieje. W tym momencie wyłączamy grzanie i zostawiamy blaszkę do ostygnięcia, a następnie ostrożnie ją wyciągamy, wysypujemy całą sól i dokładnie przecieramy powierzchnię szmatką. Na koniec płuczemy całość pod wodą, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i gotowe. Bo zabrudzeniach nie powinno być nawet śladu.

