Robię 1 rzecz z papierem do pieczenia zanim położę na blachę. Bardzo pomocny patent

W tym artykule:
- Papier do pieczenia - o tym trzeba pamiętać
- Którą stroną wkładać papier do pieczenia?
- Jak wykładać naczynia papierem do pieczenia? Prosty patent
Pewnie wiele razy zdarzyło się wam zirytować podczas wykładania blachy papierem do pieczenia. Szczególny problem sprawiają tu okrągłe tortownice lub formy o nieregularnych kształtach, gdzie trudno jest dokładnie dopasować pergamin tak, aby przylegał do wszystkich krawędzi. Okazuje się jednak, że wystarczy zastosować pewien stary babciny trik, a problem znika i wszystko idzie jak po maśle. Zobaczcie, jak wyłożyć blachę papierem, aby pasował do niej jak na wymiar.
Papier do pieczenia - o tym trzeba pamiętać
Zanim przejdziemy do wykładania blaszki papierem, najpierw przypomnijmy absolutną podstawę, czyli to, jak poprawnie używać papieru do pieczenia, aby nie był dla nas toksyczny. Wiele osób nie wie bowiem, że pergamin nadaje się do pieczenia tylko w określonym przedziale temperatur. Taką informację znajdziecie na każdym opakowaniu, jednak mało kto ją czyta. Zapamiętajcie więc, że pergamin można piec w maksymalnie 200-220 stopniach, gdyż w wyższych temperaturach mogą się z niego uwalniać toksyny, które wnikają potem wprost do naszego jedzenia. Chodzi tu o silikon lub quilon, czyli substancje, używane do powlekania papieru.
Drugą niezwykle ważną kwestią, o której często się zapomina, jest to, że jednego arkusza nie powinno używać się więcej niż raz. Wielu z nas robi to z uwagi na oszczędność, jednak taki kilkukrotnie zapiekany pergamin staje się kruchy, a jego powłoka szybko się pali, co jeszcze bardziej sprzyja uwalnianiu się wspomnianych wcześniej toksyn.

Źródło: Getty/iStock
Którą stroną wkładać papier do pieczenia?
Częstą zagwozdką jest też układanie papieru właściwą stroną, bo nie każdy wie, że papier do pieczenia jest powlekany silikonową powłoką tylko jednostronnie. Aby więc spełniał swoją funkcję, należy go kłaść na blaszce powleczoną stroną do góry, gdyż to właśnie do niej będzie dotykało później ciasto drożdżowe, biszkoptowe, czy każdy inny wypiek, wylany później na pergamin. W ten sposób zyskacie aż dwie korzyści, bo ciasta nie tylko nie będą przywierały do spodu, ale też równomiernie się wypieką z każdej strony.

Jak wykładać naczynia papierem do pieczenia? Prosty patent
Zamiast docinać papier do pieczenia nożyczkami, wystarczy zastosować starą babciną metodę, czyli po prostu lekko go wcześniej zwilżyć, skrapiając arkusz odrobiną wody. Ta czynność zajmie wam dosłownie kilka sekund, a znacznie ułatwi dopasowanie pergaminu do kształtu każdej blaszki. Ważne jednak, aby zraszać papier od strony niepowleczonej, czyli tej, która będzie przylegała do blachy. Aby się nie pomylić, można też po prostu skropić wodą dno blaszki, a potem "przykleić" do niej pergamin.
Jeśli jednak nie przekonuje was zwilżanie pergaminu, możecie też skorzystać z innego sprytnego patentu. Przydaje się on do okrągłej tortownicy i polega na tym, aby najpierw złożyć arkusz papieru 2 razy na pół, a potem w kształt trójkąta. Po takim przygotowaniu wystarczy już tylko zwinąć go w rożek i obciąć tak, aby pasował do średnicy naszej tortownicy.

