Robię najbardziej stabilną bitą śmietanę do tortu. Z tym trikiem nie spłynie nawet w upały

W tym artykule:
- Kiedy do bitej śmietany dodać cukier?
- Co zrobić, żeby bita śmietana była sztywna?
- Co można dodać do bitej śmietany?
Jak zrobić bitą śmietanę, żeby była stabilna, sztywna i lśniąca? Wbrew pozorom wcale nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać. Kremówkę bowiem łatwo jest przebić, a wtedy jej konsystencja jest daleka od ideału. Warto więc dorzucić podczas miksowania pewien tani dodatek, dzięki któremu gotowy krem śmietanowy będzie idealnie gęsty i stabilnie utrzyma się na każdym cieście. Zobaczcie, jak zrobić taką "wkładkę" i już za każdym razem dodawajcie ją podczas ubijania.
Kiedy do bitej śmietany dodać cukier?
Zanim przejdziemy do ekstra dodatków, zacznijmy od początku. Nie każdy bowiem wie, że w ubijaniu śmietany bardzo ważny jest odpowiedni moment dodania cukru. Często sypiemy go już na samym początku, a okazuje się, że nie jest to najlepszy pomysł. Aby bita śmietana miała dobrą konsystencję, cukier należy wsypywać znacznie później. Najlepiej zrobić to dopiero pod koniec miksowania, gdy śmietana jest już dość gęsta. Potem mieszamy całość już tylko przez chwilę i gotowe.

Źródło: AdobeStock
Co zrobić, żeby bita śmietana była sztywna?
Mało kto wie, że do ubijania śmietany można dodać prostą mieszankę, dzięki której całość zyska idealnie gęstą konsystencję i świetną stabilność. W tym celu trzeba tylko podgrzać na patelni pół szklanki śmietanki kremówki z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką skrobi ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy silikonową lub drewnianą szpatułką, aż powstanie gęsta masa. Całość odstawiamy do wystudzenia i dodajemy masę do ubijanej śmietanki kremówki. Dzięki tej prostej mieszance bita śmietana będzie mocno trzymała się na takich specjałach jak tort śmietanowy czy kruche babeczki. Dodatkowo tak przygotowana bita śmietana nie spłynie z wypieków, nawet podczas upałów.
Ten prosty patent podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @bakemydaycookingstudio.

Co można dodać do bitej śmietany?
Tak przygotowana bita śmietana sama w sobie jest tak pyszna, że aż trudno powstrzymać się przed wyjadaniem jej prosto z miski. Jeśli jednak chcecie, aby deser był jeszcze pyszniejszy, podajcie ją ze świeżymi owocami lub na ulubionym cieście. Zanim jednak wyłożycie śnieżnobiały krem na dodatkach, możecie go dodatkowo "dosmaczyć" takimi dodatkami jak:
- cukier wanilinowy lub świeże ziarenka z laski wanilii,
- odrobina kakao,
- starta czekolada,
- mielone orzechy włoskie,
- płatki migdałów,
- wiórki kokosowe,
- siekane pistacje,
- mus owocowy.
Źródło: Instagram.com/bakemydaycookingstudio/

