Sitka używam nie tak jak wszyscy. Pomaga mi rozwiązać irytujący problem

Sitko to jeden z podstawowych akcesoriów, jakie niemal każdy z nas ma w swoich kuchniach, ale okazuje się, że mało kto zna wszystkie jego funkcje. Gdy dowiecie się, co potrafi ten przedmiot, oprócz przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao, będziecie mocno zaskoczeni i polubicie go jeszcze bardziej.
Nie tylko do mąki i cukru pudru, czyli ukrywa funkcja sitka
Mało kto wie, że zwykłe metalowe sitko może łatwo rozwiązać pewien częsty kuchenny problem, z jakim męczymy się niemal każdego dnia. Chodzi o rozsmarowywanie masła wyjętego z lodówki. Wszyscy wiemy jak ciężko czasem jest skrobać je nożem, a okazuje się, że sitko świetnie sobie z tym radzi. Wystarczy tylko delikatnie przeciągnąć spodem sitka po zimnej kostce masła, a powstaną małe wiórki, które wygodnie rozsmarowuje się na pieczywie. W ten sposób nawet najtwardsze masło będzie można bez problemu rozprowadzić na kromce bez robienia w niej dziur.
Ten sprytny trik od jakiegoś czasu podbija internet i mogliśmy go już zobaczyć u wielu twórców na Instagramie czy Tiktoku. Jeden z takich krótkich filmów opublikował użytkownik @thefoodguide. Obejrzyjcie wideo poniżej i sami zobaczcie, jakie to proste.

Jak wykorzystać sitko w kuchni? Więcej pomysłów
Wykorzystanie sitka do masła nie jest jednak końcem możliwości tego kuchennego akcesorium. Jeśli nie macie akurat pod ręką tarki, na sitku możecie zetrzeć żółty ser i niektóre warzywa, szczególnie te gotowane o delikatniejszej skórce. Ten trik genialnie sprawdzi się w okresie przedświątecznym, kiedy niemal cała Polska przygotowuje sałatkę jarzynową. Ugotowaną marchew, ziemniaki czy pietruszkę łatwo bowiem obierzecie ze skórki, pocierając po prostu je delikatnie sitkiem.
Źródło: Tiktok.com/@thefoodguide

