Smażone rydze wyjdą złociste i chrupiące. Trzeba tylko pamiętać o 1 prostej zasadzie

W tym artykule:
- Jak przygotować rydze do smażenia?
- Jak najlepiej usmażyć rydze?
- Do czego podawać smażone rydze na maśle?
Jeśli znajdziecie na grzybobraniu rydze, to od razu pakujcie je do koszyków, bo to jedne z najpyszniejszych grzybów jakie możemy zaserwować na stół. Nie potrzebują one żadnych skomplikowanych dodatków i genialnie smakują po prostu podsmażone z odrobiną soli. Ważne jednak, aby nie popełnić pewnego popularnego błędu, bo przez to zamiast rumianych, jędrnym grzybków uzyskamy rozmiękczone, wodniste danie. Zobaczcie, o czym trzeba pamiętać smażąc rydze na maśle, a zachowując tę prostą zasadę, grzyby z patelni zawsze wyjdą wam genialne.
Jak przygotować rydze do smażenia?
Oczywiście najważniejszym etapem jest dokładne oczyszczenie grzybów. Nie poleca się jednak moczenia ich bezpośrednio w wodzie, tylko czyszczenie na sucho za pomocą szczoteczki lub ewentualnie przecieranie wilgotną szmatką. Potem trzeba je też dokładnie osuszyć, a najłatwiej będzie zrobić to za pomocą ręcznika papierowego. Na koniec odcinamy im trzonki i dopiero tak przygotowane rydze możemy poddać obróbce termicznej.
Często pojawia się także pytanie, czy rydze trzeba gotować przed smażeniem? Okazuje się, że wcale nie jest to konieczne. Porządnie wyczyszczone i osuszone grzyby możecie od razu wrzucać na patelnię. Jeśli kapelusze są wyjątkowo okazałe, możecie je tylko wcześniej lekko pokroić na mniejsze kawałki, a potem od razu przystępować do smażenia. Ważne jest jednak sposób, w jaki to zrobicie, a liczy się tutaj 1 ważna zasada. Inaczej rydze podejdą wodą i zamiast pięknie się zarumienić, zamienią się w duszoną potrawkę.

Jak najlepiej usmażyć rydze?
Zacznijmy od tego, na czym smażyć rydze? Zdecydowanie najlepsze do smażenia będzie masło klarowane, bo nie tylko nada wyjątkowy smak i aromat, ale dobrze zachowa się podczas obróbki termicznej. Gdy macie więc taki składnik, możecie już spokojnie brać się do pracy. W tym celu rozgrzejcie odrobinę tłuszczu na patelni i ułóżcie rydze blaszkami do góry. Nie wrzucajcie jednak zbyt dużo grzybów na patelnię i przy większej ilości kapeluszy, po prostu smażcie je w kilku turach. Takie grzyby należy smażyć krótko i na dość mocnym ogniu. Wystarczą dosłownie 4 minuty, a smażone rydze powinny być idealne. Podczas smażenia, pamiętajcie jednak o 1 bardzo ważnej rzeczy.
Chodzi o to, aby nie mieszać ich zbyt często bo właśnie przez to puszczają wodę i zamiast smażenia, zaczyna się proces duszenia. Warto też doprawić je solą dopiero pod koniec smażenia, bo to też pomoże grzybkom zachować lepszą konsystencję. Dodatkowo oprócz soli możecie też dorzucić odrobinę czosnku, zarówno granulowanego, jak i w formie przeciśniętego przez praskę świeżego ząbka.
A jeśli lubicie ziołowe aromaty, możecie sypnąć też nieco świeżego bądź suszonego tymianku, bo genialnie pasuje on do grzybów i świetnie podkreśla ich naturalny aromat. Starajcie się jednak nie przesadzać z ilością wszelkiego rodzaju przypraw, aby nie przykryć naturalnego smaku leśnych skarbów.

Do czego podawać smażone rydze na maśle?
Tak przygotowane rydze z patelni świetnie smakują same w sobie i wystarczy do nich tylko kromka świeżego chleba lub chrupiąca grzanka. Jeśli jednak chcecie wykorzystać rydze na maśle do konkretniejszego dania, możecie podawać je z mięsem lub dorzucić je do kaszotto czy risotto. Dobrym pomysłem będzie też wykorzystanie takiego leśnego dodatku na farsz do kruchej tarty lub nadzienie do naleśników czy pierogów.

