Starte kartofle na placki ziemniaczane już nie ściemnieją. Wystarczy dolać 1 łyżeczkę taniego składnika z kuchni

W tym artykule:
- Jakie ziemniaki na placki?
- Jak usmażyć placki ziemniaczane, które nie ciemnieją?
- Z czym podawać placki ziemniaczane?
- Jakie warzywa pasują do masy ziemniaczanej?
Placki ziemniaczane to jeden z trzonów naszej kuchni, zaraz obok pierogów, schabowych i bigosu. To taki fenomen żywnościowy, ponieważ uwielbiają je dorośli i dzieci. Niestety to potrawa dość kaloryczna, ale nie da się ukryć, że dzięki temu poprawia humor. Tłuszcz zredukujecie, odsączając je na ręczniku papierowym, od razu po usmażeniu. Jeśli to wam nie wystarczy możecie zrobić je w piekarniku. Nie bez znaczenia pozostaje również wybór dodatków.
Jakie ziemniaki na placki?
Najlepsze wychodzą z ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi, czyli typu B i C. Ich mączysta konsystencja sprawia, że placuszki przyjemnie chrupią, ale są równocześnie miękkie w środku. Niestety to właśnie te ciemnieją najszybciej. Ale nie rezygnujcie z nich z tego powodu, bo temu można zaradzić. A z innych placki nie wyjdą takie smaczne. Jakie odmiany wybierać? Kupcie na przykład ziemniaki:
- irys
- jelly
- tajfun
- bryza
- cekin
- jutrzenka
- gracja
- jurata
- finezja

Jak usmażyć placki ziemniaczane, które nie ciemnieją?
Składniki: 1 kg ziemniaków, 12 g mąki pszennej (typ 400-500), 1 cebula, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, a także 10 ml soku z cytryny lub octu jabłkowego i olej do smażenia.
- Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na najmniejszych oczkach. Chodzi o uzyskanie pulpy ziemniaczanej. Przełóżcie je na sitko, ustawcie je na misce, żeby spływał do niej sok. Dodatkowo przeciśnijcie je ręką. Masę ziemniaczaną skropcie sokiem z cytryny i rozprowadźcie go równomiernie. Powinny tak postać około 10 minut – z odsączonego płynu wyodrębni się skrobia ziemniaczana, nie wyrzucajcie jej.
- Posiekajcie cebulkę (można ją też zetrzeć razem z ziemniakami) i dołóżcie ją do masy do masy ziemniaczanej. Wbijcie też 1 jajko, dosypcie mąkę, sól i pieprz do smaku. Połączcie je w jednolitą masę.
- Rozgrzejcie olej na patelni, powinno być go tyle, żeby zakrył całą powierzchnię. Nałóżcie porcje ciasta, rozsmarujcie je, nadając kształt placka. Można przyjąć, że jedna łyżka do zupy lub drewniana, to jeden placek. Zwróćcie uwagę na to, żeby nie były zbyt grube, bo może okazać się, że są surowe w środku.
- Przełóżcie je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odczekajcie chwilę i dopiero po tym czasie, przenieście placki na docelowy.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Ten temat może skłócić całe pokolenia. Z jednej strony są zagorzali zwolennicy podawania ich na słodko, z cukrem lub dodatkowo ze śmietaną (lub z jogurtem naturalnym). Można podać je też z konfiturą z żurawiny lub z jeżyn. W Niemczech nazywają się reibekuchen i serwują je z musem jabłkowym. Z drugiej strony są ci, którzy jedzą je wyłącznie w wersji wytrawnej:
- kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem
- konfiturą z cebuli
- sosem aioli
- sosem czosnkowym
- sosem musztardowym
- sosem pieczarkowym
- lub po prostu z ketchupem i musztardą
Warto też wspomnieć placki po węgiersku wypełnione gulaszem.
Jakie warzywa pasują do masy ziemniaczanej?
Placki ziemniaczane doczekały się również wielu wariacji. Do masy ziemniaczanej dodaje się dodatkowo warzywa, które najczęściej też trzeba odstawić do odcieknięcia. Cały proces przygotowania pozostaje bez zmian. Dodatkowy składniki możecie dołożyć w proporcji 1:1 lub mniejszej, sprawdźcie, co bardziej wam pasuje. Zastanawiacie się jakie wariacje placków ziemniaczanych można zrobić. Poniżej znajdziecie kilka przykładów:
- placki ziemniaczano-cukiniowe – tu wystarczy z klasycznego przepisu podmienić jedynie połowę ziemniaków na cukinię, pozostałe składniki i kroki przygotowania pozostają bez zmian
- placki ziemniaczano-dyniowe ze szczyptą imbiru – najlepsza będzie dynia hokkaido
- placki ziemniaczano-marchewkowe – mają słodkawy posmak i piękny, intensywny kolor
- placki ziemniaczano-szpinakowe ze świeżymi liśćmi, przetestujcie też wersję ze świeżym szczawiem – koniecznie podajcie je z sadzonym jajkiem, posypane szczypiorkiem
- placki ziemniaczano-buraczane dodatkowo z ziołami prowansalskimi
- placki ziemniaczano-kapuściane, ze słodką lub kiszoną kapustą – dobrze komponują się z kminkiem

