Najgorszy błąd przy smażeniu kurek. Będą nie do zjedzenia

W tym artykule:
- Dlaczego kurki są gorzkie?
- Jak usunąć gorzki smak grzybów? Podsmaż je na suchej patelni
- Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie po rozmrożeniu?
Nie ma nic gorszego niż gorzki sos kurkowy. Niestety dość często zdarza się, że grzyby nabierają nieprzyjemnej gorzkawej nuty. Nie należy jednak spisywać ich na straty, gdyż w łatwy sposób można temu zaradzić. Jak uratować gorzkie kurki? Poniżej przedstawiamy banalnie prostą metodę.
Dlaczego kurki są gorzkie?
Co sprawia, że kurki bywają gorzkie? Problem ten występuje najczęściej w przypadku mrożonych grzybów, jednak czasem dotyczy i tych świeżych. Najczęściej dzieje się tak kiedy są zbierane w niewłaściwym czasie i miejscu. Goryczka pojawia się w grzybach zbieranych w porze suchej, podczas dużych upałów. Podobny problem występuje też w kurkach, rosnących w pobliżu ruchliwych dróg czy dużych fabryk, a także w sąsiedztwie drzew iglastych lub w otoczeniu mchu.
Aby uniknąć gorzkiego posmaku, należy więc dobrze wybrać gdzie i kiedy się po nie udamy. Istotny jest również wygląd konkretnego grzyba. Najlepiej wybierać te jak najmniejsze z nieotwartymi kapeluszami.
Jak usunąć gorzki smak grzybów? Podsmaż je na suchej patelni
Podstawowym powodem goryczy w smaku kurek jest ich nieumiejętne przygotowanie. Chodzi o smażenie na patelni. Nigdy nie smażymy ich na oleju ani oliwie. To one sprawiają, że grzyby robią się gorzkie i niesmaczne. Jak zatem się z nimi obchodzić? Najlepiej smażyć je na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Kurki na początku puszczą soki, w takiej cieczy zmiękną, a potem ponownie wchłoną pozostały sos. Dzięki temu nabiorą wspaniałego aromatu. Wszystko zajmie nie więcej niż 15 minut.

Inna metoda na pozbycie się nieprzyjemnej goryczki, to moczenie ich w mleku przed obróbką termiczną. Najpierw trzeba je wyczyścić, a następnie wsypać do miski, zalać mlekiem i pozostawić na 1,5-2 godziny. Po takiej mlecznej kąpieli goryczka zniknie, a kurki będą delikatne i aromatyczne.
Co zrobić, aby kurki nie były gorzkie po rozmrożeniu?
Jeśli zamierzacie zamrozić grzyby, powinniście wcześniej dokładnie je przebrać. Wszelkie zepsute sztuki wyrzucamy, a resztę dokładnie oczyszczamy z piachu i kilkukrotnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie moczymy je przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem soli, a po tym suszymy. Należy też pamiętać, że zamrożone kurki należy spożyć w ciągu trzech miesięcy. Kiedy grzyby dłużej leżą w zamrażarce, rośnie szansa pojawienia się w nich posmaku goryczki.

