W tym artykule:

  1. Pieczenie ciasta drożdżowego - o tym trzeba pamiętać
  2. Jak piec ciasto drożdżowe? Skorzystajcie ze sprytnego triku babuni
  3. Co zrobić z ciasta drożdżowego?
Reklama

Dobry przepis na ciasto drożdżowe to prawdziwy skarb, bo wbrew pozorom nie każda receptura wychodzi idealnie. Jeśli więc macie swój sprawdzony sposób na zagniecenie mięciutkiego i pięknie rosnącego ciasta drożdżowego, to musicie jeszcze dopilnować odpowiedniego pieczenia. Okazuje się bowiem, że warto zrobić 1 dodatkową rzecz, aby ciasto w piekarniku wyrosło znacznie lepiej i było idealnie wilgotne w środku. To stary babciny myk, ale dzisiaj już nie każdy o nim pamięta.

Pieczenie ciasta drożdżowego - o tym trzeba pamiętać

Zanim jednak przejdziemy do patentu na idealnie wypieczone ciasto drożdżowe, zacznijmy od podstaw, czyli najważniejszych zasad takiego wypieku. Po pierwsze, w dobrym cieście drożdżowym zdecydowanie kluczowe jest podwójne wyrastanie. Wiele osób o tym zapomina i najpierw odstawia ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, a potem przekłada je do blachy i od razu umieszcza w rozgrzanym piekarniku. To jednak za mało, aby ciasto pięknie wyrosło i zyskało idealną puszystość, dlatego zawsze trzeba je ponownie przykryć ściereczką i zostawić w cieple, zanim przejdziemy do procesu pieczenia. Drugie wyrastanie nie musi jednak trwać tyle co pierwsze i zamiast godziny, wystarczy poczekać 30 minut.

Drugą ważną kwestią jest to, aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Wiemy, że czasem bardzo korci nas sprawdzenie, jak wygląda ciasto, ale ta ciekawość może się skończyć szybkim opadnięciem naszej wyrośniętej drożdżówki. Wszystko to dlatego, że otwarcie drzwiczek piekarnika nawet na kilka sekund powoduje mocną zmianę temperatur, a ciasto drożdżowe jest na to wyjątkowo czułe.

ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Jak piec ciasto drożdżowe? Skorzystajcie ze sprytnego triku babuni

Pieczenie ciasta drożdżowego nie wydaje się żadną filozofią, bo zwykle po prostu przekładamy masę do formy i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika. Warto jednak zastosować tutaj pewną starą, babciną metodę, a dzięki niej ciasto drożdżowe upiecze się znacznie lepiej i doskonale wyrośnie. Chodzi tu o to, aby przed włożeniem ciasta do piekarnika, ustawić na niższym poziomie dodatkowe naczynie żaroodporne z wodą.

Dzięki tej prostej czynności, podczas pieczenia, w piekarniku wytworzy się mnóstwo pary wodnej, która sprawi, że ciasto drożdżowe idealnie wyrośnie i zyska perfekcyjną strukturę, bo na zewnątrz będzie mięciutkie i rumiane, a w środku puchate i wilgotne.

Pamiętajcie jednak, aby nie nalewać do takiego naczynia zbyt dużo wody, bo wcale nie musi ono być wypełnione po same brzegi. Zbyt dużo wody może wręcz zaszkodzić, bo wytworzy się aż za dużo pary wodnej, a więc q zupełności wystarczy wlać 1 szklankę wody na średniej wielkości naczynie. Oczywiście dokładna ilość płynu zależy od wymiarów naczynia, więc przy większej szklanej formie możecie wykorzystać 2 szklanki wody.

szybkie bułki drożdżowe

Co zrobić z ciasta drożdżowego?

Pieczenie ciasta drożdżowego w jednej dużej blaszce to jednak nie wszystko, bo możecie z takiej masy zrobić mnóstwo innych pyszności. Ciasto drożdżowe świetnie nadaje się do formowania wszelkiego rodzaju małych przekąsek na słodko i słono. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby je nie tylko piec, ale również smażyć. Zaczerpnijcie więc inspiracji z poniższych przepisów i wypróbujcie ciasto drożdżowe w różnych odsłonach:

Reklama
ciasto drożdżowe w worku
Reklama
Reklama
Reklama