W tym artykule:

  1. Jak usunąć przypalenia z patelni i garnków? Sięgnijcie do kuchennej szafki
  2. Jak usunąć spaleniznę z dna garnka i patelni w 20 minut?
  3. Jak dbać o patelnie i garnki?
Reklama

Zanim wybierzecie się do sklepu po specjalne detergenty do czyszczenia przypaleń i tłuszczu, najpierw zajrzyjcie do kuchennych szafek. Okazuje się bowiem, że sporo popularnych składników, które codziennie wykorzystujemy podczas gotowania, świetnie sprawdza się też przy sprzątaniu. Zobaczcie, jak doczyścić patelnie i garnki domową metodą, a będą błyszczały już w 20 minut.

Jak usunąć przypalenia z patelni i garnków? Sięgnijcie do kuchennej szafki

Wśród najskuteczniejszych kuchennych środków do czyszczenia wymienić można takie produkty jak: sól, soda oczyszczona, ocet czy kwasek cytrynowy. Wszystkie te cztery składniki można stosować zarówno solo, jak i w duetach. Doskonałą mieszanką będzie na przykład gęsta pasta z sody oczyszczonej i octu, która doczyści nawet najbardziej zapieczone i zaschnięte naczynia. Jeśli jednak nie chcecie testować różnych połączeń, tylko szukacie sprawdzonego sposobu "na już", sięgnijcie po sprytny patent 4 w 1.

patelnie

Źródło: AdobeStock

Jak usunąć spaleniznę z dna garnka i patelni w 20 minut?

Aby wyczyścić nie tylko brudny środek, ale i zapieczony spód patelni czy garnków, wystarczy posypać dno solą i sodą oczyszczoną, zalać to odrobiną płynu do mycia naczyń i wymieszać całość, delikatnie pocierając gąbką. Następnie trzeba już tylko przykryć całość kawałkiem ręcznika papierowego i polać go po wierzchu octem. Taki zestaw zostawiamy na patelni na około 20 minut, po czym zmywamy wszystko wilgotnym ręcznikiem z góry, a potem dodatkowo dokładnie spłukujemy i wycieramy do sucha.

Zobacz też: Mój przełomowy sposób na przypaloną patelnię. Spryskuję, wkładam do siatki i brud się rozpuszcza

Jak dbać o patelnie i garnki?

Gdy odczyścicie już wszystkie kuchenne akcesoria, zadbajcie o to, aby nie brudziły się tak szybko. W tym celu wystarczy tylko myć je od razu po skończonym gotowaniu (i oczywiście wystudzeniu), aby nie zostawiać brudu do zaschnięcia. Pamiętajmy jednak, aby czyścić powłokę w garnkach i patelniach miękką stroną gąbki i nie szorować zbyt mocno, bo w przeciwnym razie możemy łatwo zarysować takie powierzchnie, a wtedy stracą one swoje właściwości.

Reklama

Drugą niezwykle ważną kwestią, dzięki której wydłużycie życie swoich naczyń, jest odpowiednie przechowywanie. Często układamy swoje garnki i patelnie jeden na drugim, co sprzyja zarysowaniom i uszkodzeniom ich powłok. Pamiętajmy więc, aby w miarę możliwości zachowywać odstępy pomiędzy naczyniami, a jeśli już musicie układać je jedno na drugim, to przełóżcie je kawałkiem papieru do pieczenia lub ręcznika papierowego. Już taka cienka warstwa pozwoli zabezpieczyć dna patelni przed uszkodzeniami.

Reklama
Reklama
Reklama