Na waszych stołach często pojawiają się jajka w różnych wersjach? Musicie poznać ten sprytny patent. Zobaczcie, po co wkładać jajka do piekarnika, a gdy poznacie powód, od razu polubicie ten patent i będziecie go regularnie stosowali, szczególnie w święta. Przeczytajcie tekst poniżej i zobaczcie, na czym polega ta technika oraz jak ułatwia życie.

Reklama

Jajka z piekarnika - prosty sposób na ułatwienie życia

Co się stanie, gdy włożycie jajka do piekarnika? To nic innego jak prosty patent na zrobienie dużej ilości jajek na twardo na raz. Zamiast gotować je na kilka razy lub wlać wodę do wielkiego garnka i czekać w nieskończoność, aż woda się zagotuje, wystarczy tylko ułożyć jajka na ruszcie piekarnika.

Wielu mogłoby powiedzieć, że taka metoda nie przynosi zbyt wielu korzyści, jednak zauważą to dopiero ci, którzy gotują duże ilości jajek. Sposób z piekarnikiem pozwala bowiem na przygotowanie nawet kilkudziesięciu jajek jednocześnie, a w garnku ,musielibyśmy robić to na kilka razy, tracąc o wiele więcej czasu. Warto więc zapamiętać patent na jajka w piekarniku podczas okresu świątecznego, kiedy przygotowujemy jajka faszerowane, pastę jajeczną, czy sałatkę jarzynową w hurtowych ilościach dla całej rodziny.

jajko w chmurce

Jak zrobić jajka z piekarnika?

Wszystko jest dziecinnie proste, o ile zapamiętamy kilka ważnych punktów:

  • po pierwsze, najpierw wyciągamy kratkę i układamy na niej jajka wzdłuż rusztu,
  • po drugie, urządzenie musi być najpierw porządnie rozgrzane, w tym przypadku do 180 stopni. Właśnie dlatego kratkę należy wyjąć wcześniej, bo po rozgrzaniu układanie na niej jajek byłoby ryzykowne,
  • trzecia zasada to czas, bo na gotowe jajka na twardo czekamy dokładnie 13 minut.
Reklama

Trzymając się tych wytycznych, jajka na twardo z piekarnika wyjdą zawsze perfekcyjne. Spróbujcie i przekonajcie się sami.

Reklama
Reklama
Reklama