Włóżcie do piekarnika i poczekajcie 30 minut. Po klejącym brudzie nie będzie śladu

Już na samą myśl o zbliżających się porządkach kuchni czujecie niechęć? Dla wielu z nas najgorszym ze wszystkich kuchennych obowiązków jest czyszczenie piekarnika. Usuwanie tłustego osadu i zapieczonych resztek jedzenia potrafi trwać w nieskończoność, a efekt często i tak pozostawia wiele do życzenia. Zamiast się męczyć, warto więc skorzystać ze sprytnego sposobu. Sprawdźcie, jak to zrobić.
Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania?
Po czyszczeniu piekarnika aż bolą was ręce od drapania? Nikt nie powiedział, że sprzątanie musi tak wyglądać. Istnieje prosty sposób na ułatwienie sobie tej czynności. Wystarczy wycisnąć sok z 2 cytryn do naczynia żaroodpornego i wrzucić tam również resztki owoców. Następnie wkładamy takie naczynie do rozgrzanego piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie brud sam odklei się od ścianek i rusztu, więc będzie go można łatwo wyczyścić, przecierając tylko wilgotną szmatką. Jeśli jednak zanieczyszczenia są wyjątkowo stare i zaschnięte, to czas podgrzewania cytryn warto wydłużyć do 40 minut.
Równie skuteczną, ale nieco inną wersją tej metody jest zalanie wodą plasterków cytryn. Tutaj również umieszczamy wszystko w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy. Ten sposób jest szczególnie popularny na TikToku, gdzie pokazały go już dziesiątki użytkowników, w tym @lizamaya_style.

Łatwe czyszczenie piekarnika. O tym warto pamiętać
Trik z cytrynami to najlepszy przyjaciel każdej pani domu, ale na nim nie kończą się sposoby czyszczenia piekarnika. Brudne i tłuste zakamarki urządzenia można też wymyć, stosując inne kuchenne produkty, takie jak:
- ocet
Spryskujemy nim wnętrze piekarnika, czekamy chwilę, a następnie ścieramy zabrudzenia miękką szmatką. - sól
Przyprawę rozsypujemy w piekarniku i zapiekamy w 100 stopniach, aż zbrązowieje. Wtedy wyłączamy grzanie, czekamy, aż sól ostygnie, a następnie sprzątamy ją ręcznikiem papierowym. - soda
Musimy wymieszać ją z odrobiną wody na gęstą pastę - tabletka do zmywarki
Wystarczy umieścić ją w naczyniu żaroodpornym, zalać wodą do połowy wysokości naczynia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na 2 godziny.

