Wrzućcie na patelnię i zalejcie wodą, a spalenizna zniknie. Ten produkt z warzywniaka działa lepiej niż druciak

Wasze patelnie zarosły już brudem i przypalonymi resztkami tak, że trzeba je skrobać? Aby przywrócić im dawny wygląd wcale nie musicie pędzić do sklepu po drogie środki chemiczne. Wystarczy wybrać się do najbliższego warzywniaka, gdyż okazuje się, że równie skutecznie zadziała pewne znane warzywo.
Jak wyczyścić przypaloną patelnię?
Zwykle szorujemy przypalone dno patelni druciakiem, ale mało kto wie, że doskonałym sposobem na usunięcie spalenizny jest zwykły seler naciowy. Wystarczy pokroić w kostkę 2-3 łodygi selera naciowego, wsypać je na patelnię i zalać połową szklanki wody. Taką mieszankę podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 15 minut, a następnie zdejmujemy patelnię z palnika i odstawiamy do ostygnięcia. Po selerowej kąpieli nawet najbardziej zaschnięty i spalony brud sam odejdzie od dna, więc będziemy mogli wyczyścić patelnię kilkoma pociągnięciami gąbki, bez szorowania i drapania.
Jak to działa? Otóż seler naciowy zawiera enzymy, wspomagające rozpad resztek, które sprawiają, że łatwiej odchodzą one z teflonu i stali nierdzewnej. Ten patent jest nie tylko skuteczny, ale i tani, gdyż za 2 łodyżki selera zapłacimy znacznie mniej niż za różnego rodzaju detergenty, dostępne na sklepowych półkach. Co więcej, nie musimy wykorzystywać jadalnych części warzywa, bo równie dobrze nadają się do tego końcówki selera, które zwykle odcinamy i wyrzucamy do śmietnika. W ten sposób unikamy marnowania i wykorzystujemy cały produkt do końca - łodygi na pyszne danie, a końcówki do czyszczenia patelni.

Czyszczenie patelni - inne domowe sposoby
Jeśli nie macie pod ręką selera naciowego, do wyczyszczenia przypaleń możecie użyć też kilku innych produktów z kuchni. Podobne działanie mają też:
- gęsta pasta z sody oczyszczonej i wody,
- ocet,
- gruboziarnista sól,
- ketchup.

