W tym artykule:

  1. Jak uratować zupę ze zbyt dużą ilością pieprzu?
  2. Metoda 1: Rozrzedzenie zupy wodą lub bulionem
  3. Metoda 2: Dolanie mleka lub produktów mlecznych
  4. Metoda 3: Kilka kropel soku z cytryny
  5. Metoda 4: Osłodzenie zupy cukrem
  6. Metoda 5: Wrzucenie do zupy przekrojonego ziemniaka
  7. Metoda 6: Dodanie do zupy pomidorów
Reklama

Co zrobić, gdy przesadziliśmy z przyprawami i jest za dużo pieprzu w zupie? Czasem chcemy dobrze doprawić jakieś danie i zdarza nam się przedobrzyć, a czasem przez przypadek z pieprzniczki czy saszetki wyleci zbyt dużo pieprzu.

Gdy zdarza nam się wsypać za dużo pieprzu do zupy, nie oznacza to wcale, że trzeba ją spisać na straty. Są pewne metody na złagodzenie jej ostrości. Wiele zależy od rodzaju zupy - warto dostosować metodę do jej smaku, ponieważ nie każdy składnik można do każdego jej rodzaju dodać. Na szczęście podobnych sposobów jest naprawdę sporo i zawsze można próbować jakoś zadziałać, aby naprawić jej smak. Wiele osób ceni sobie dobrze przyprawione jedzenie i jeśli nie mamy problemów zdrowotnych, nie ma przeciwwskazań do jego zjadania. Większość zwolenników takich dań zna jednak granicę między jedzeniem ostrym a zbyt ostrym. Ostre przyprawy mogą przyspieszyć przemianę materii, rozgrzewają i działają bakteriobójczo, jednak mogą podrażnić przełyk i układ pokarmowy. Po ostre dania nie powinny sięgać osoby zmagające się z problemami skórnymi czy z chorobami nerek lub pęcherza.

Jak uratować zupę ze zbyt dużą ilością pieprzu?

Za dużo pieprzu w zupie? Są sposoby na to, aby doprowadzić jej smak do normalności. Całe szczęście można to osiągnąć przy pomocy niezbyt wyszukanych produktów, które zwykle mamy w kuchni. Warto spróbować najpierw zebrać nadmiar pieprzu z powierzchni zupy - w trakcie gotowania nie opada on, lecz zbiera się na wierzchu. Można więc użyć łyżki czy chochli, aby usunąć sporą jego część. Jeśli dosypujemy sobie pieprzu do talerza z zupą i sypniemy trochę za dużo, także możemy zebrać jego nadmiar, który również powinien w dużej mierze zatrzymać się na wierzchu (o ile zupy nie pomieszamy). Jeśli to nie przyniesie odpowiedniego rezultatu, warto zastosować kolejne metody.

Metoda 1: Rozrzedzenie zupy wodą lub bulionem

Dolanie do zupy wody sprawi, że przyprawa rozejdzie się po większej jej ilości i danie przestanie być tak ostre. Najlepiej do gotującej się zupy dolać wrzątku, a całość zamieszać. Jeśli zaś za dużo pieprzu sypnęło się nam do talerza z zupą, najlepiej jest przelać ją do garnka i tam ewentualnie rozcieńczyć. Zamiast wody możemy też użyć bulionu, jeśli zależy nam z kolei by zupa nie straciła na smaku. To zdecydowanie najprostsze sposoby, by pozbyć się nadmiernie ostrego smaku i wiele osób właśnie z tych sposobów korzysta.

Metoda 2: Dolanie mleka lub produktów mlecznych

Warto użyć do złagodzenia jej smaku produktów mlecznych - w tym przede wszystkim mleka. Za ostry smak czerwonej papryki odpowiada kapsaicyna, a za ostrość pieprzu podobna do niej piperyna. Można złagodzić jej smak właśnie produktami mlecznymi, więc to właśnie ich należy użyć w przypadku zbyt ostrego smaku zupy. Możemy skorzystać z mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego. Trzeba to jednak zrobić ostrożnie, aby dodany produkt mleczny się nie zważył. Możemy go rozprowadzić w zupie na przykład gdy ta lekko ostygnie. Najlepiej by mleko było tłuste. Jak dużo trzeba go użyć? Wystarczyć powinna 1 filiżanka. Można też zdecydować się na użycie mleczka kokosowego.

Jak uratować przesoloną zupę

Metoda 3: Kilka kropel soku z cytryny

Sok z cytryny potrafi zneutralizować ostry smak pieprzu w zupie. Jeśli zatem mamy cytrynę w domu, możemy skorzystać właśnie z tej metody. Często wystarczy już kilka kropel soku z tego owocu, by smak dania złagodniał. Kwas cytrynowy skutecznie neutralizuje bowiem smak piperyny, która odpowiada za ostrość pieprzu. Naukowcy są przekonani, że nawet 98% jego ostrego smaku to właśnie zasługa piperyny. Sok z cytryny podobnie działa na kapsaicynę - składnik zawarty w czerwonej papryce, w tym przede wszystkim w papryczce chilli. Zamiast cytryny możemy też użyć limonki.

Metoda 4: Osłodzenie zupy cukrem

Kiedy na skutek dowolnego zbiegu okoliczności do zupy trafi zbyt dużo pieprzu, możemy spróbować ją...posłodzić! To powinno pomóc zneutralizować ostry smak. Ratunkiem może okazać się już 1 łyżka cukru. Do zbyt ostrych dań można też dodać miód, a nawet syrop klonowy. W przypadku zupy najlepiej jednak posłużyć się właśnie cukrem.

Metoda 5: Wrzucenie do zupy przekrojonego ziemniaka

Za dużo pieprzu w zupie? Dobrym rozwiązaniem będzie dodanie do niej obranego, przekrojonego na pół ziemniaka. Warzywo pochłonie część ostrego smaku z potrawy. Podobne właściwości posiada marchewka, zatem można wykorzystać również ją. By tak się stało, świeże warzywa trzeba jednak gotować wraz z zupą na małym ogniu, aby miały czas na wchłonięcie części ostrego smaku. Najlepiej wykorzystać ten sposób, kiedy gotujemy zupę warzywną. Użyte w ten sposób warzywa powinny być duże, by ich z niczym nie pomylić i by po pewnym czasie można je było wyciągnąć z zupy. Wrzucenie surowego ziemniaka do zupy jest też doskonałą metodą na doprowadzenie jej do ładu, gdy ją przypadkiem przesolimy.

Metoda 6: Dodanie do zupy pomidorów

Ostatni sposób na złagodzenie smaku dania, gdy jest zdecydowanie za dużo pieprzu w zupie, to dodanie do niej pomidorów. Jest to jednak metoda, która sprawdzi się wyłącznie wtedy, gdy smak zupy pasuje do smaku pomidorów - a więc nie będzie to dobra propozycja w każdym przypadku. Jeśli jednak smak pomidorów będzie pasował do gotowanego przez nas dania, po ich dodaniu jego przesadna pikantność zniknie.

Reklama

Najlepiej zaś wykorzystać jednocześnie dwie metody - dorzucić do zupy pomidory i dodać jeszcze kilka kropel soku z cytryny lub limonki. Takie działanie powinno przynieść znakomite rezultaty. Jeśli więc zdarzy się, że przez zbieg okoliczności (na przykład z pieprzniczki spadnie zakrętka) do zupy trafi zbyt dużo pieprzu, jest szereg metod, które pozwolą uratować jej smak. Za dużo pieprzu w zupie to nie powód by ją wylewać - wprost przeciwnie, można spokojnie popracować nad jej smakiem, by była wyśmienita!

Reklama
Reklama
Reklama