Zawijam potrawy w folię bez obaw, od kiedy poznałam ten trik. Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam

W tym artykule:
- Która strona folii aluminiowej do czego?
- Jak zawijać folię aluminiową, żeby piec bezpiecznie?
- Podwójne zawijanie papierem i folią - inne zastosowania
- Do czego można użyć folii aluminiowej poza gotowaniem?
Folia aluminiowa to jedno z podstawowych akcesoriów, których używamy codziennie w naszych kuchniach. Owijamy nią zarówno zimne jedzenie, aby przechować je w lodówce czy zabrać ze sobą na wynos, jak i używamy do pieczenia czy grillowania gorących dań. Niektórzy jednak wciąż robią to w nieprawidłowy sposób, a przez to jedzenie traci na wartościach. Sprawdźcie, jak poprawnie korzystać z folii aluminiowej i zadbajcie o najwyższą jakość swoich posiłków.
Która strona folii aluminiowej do czego?
Najważniejszą kwestią jest stosowanie folii właściwą stroną. Nie każdy bowiem wie, że owijając produkty do pieczenia, należy robić to lśniącą stroną folii do wewnątrz. Poza tym jednak wiele mówi się o tym, że folia aluminiowa zawiera związki BPA i cząsteczki glinu. Niektórzy więc nie używają jej w obawie o to, że przez obróbkę termiczną w wysokich temperaturach, substancje te mogłyby przenikać do pieczonego czy grillowanego w niej jedzenia. Okazuje się jednak, że nie trzeba całkowicie rezygnować z tego "sreberka", aby przygotowywać wartościowe i smaczne posiłki. Wystarczy zastosować prosty patent, a żywność pieczona w folii nie straci na jakości.
Jak zawijać folię aluminiową, żeby piec bezpiecznie?
Aby zapiekać ryby, mięso czy warzywa w folii aluminiowej bez strachu o przenikające do żywności związki, wystarczy zastosować banalnie proste rozwiązanie. Chodzi o to, aby najpierw owinąć produkty papierem do pieczenia, a dopiero potem pokryć to folią. Dzięki takiemu trikowi jedzenie upiecze się równomiernie i zachowa wszystkie cenne wartości, a my nie będziemy musieli martwić się, że cokolwiek z aluminiowego sreberka przeniknie do środka potraw.
Podwójne zawijanie papierem i folią - inne zastosowania
Co ciekawe, taki sam patent przyda się nie tylko do pieczonych czy grillowanych dań, ale i tych przechowywanych na zimno. Mało kto bowiem wie, że bezpośrednio w folię aluminiową nie powinno się zawijać produktów kwaśnych, mocno solonych, bardzo tłustych czy tych o dużej zawartości cukru. Wszystkie takie składniki jeszcze bardziej potęgują bowiem reakcje zachodzące z glinem. Zastosujcie więc metodę podwójnego zawijania w papier i folię do takiej żywności jak cytrusy, ogórki i kapusta kiszona, czy wszelkiego rodzaju mięsa w marynatach. Wtedy będziecie spokojni, że podczas przechowywania w lodówce, nic nieodpowiedniego się z nimi nie stanie.

Do czego można użyć folii aluminiowej poza gotowaniem?
Aby maksymalnie wykorzystać potencjał folii aluminiowej, spróbujcie wynieść ją z kuchni do innych pomieszczeń w domu. Okazuje się bowiem, to popularne "sreberko" ma wiele innych cennych zastosowań i świetnie sprawdzi się między innymi do:
- szybszego prasowania - aby rozprostować zagniecione tkaniny 2x szybciej wystarczy położyć folię na desce do prasowania, pod pokrowcem. Ważne jednak, aby zrobić to koniecznie błyszczącą stroną do góry.
- czyszczenia srebrnych sztućców - jeśli wasze sztućce stały się matowe, zagotujcie w garnku pół litra wody z solą lub sodą i wrzućcie do środka kulkę folii. Następnie umieśćcie w tym sztućce i gotujcie całość przez kilka minut, po czym przepłuczcie je i wytrzyjcie do sucha.
- czyszczenia piekarnika - tym triku po prostu pokrywamy dno i ruszt pastą z sody oczyszczonej i octu. Następnie wszystko przykrywamy arkuszem folii i zostawiamy na 2 godziny, a po tym czasie wszelkie tłuste i przypalone resztki odejdą bez szorowania.
- ostrzenia nożyków blendera - gdy blender nie działa już tak dobrze jak kiedyś, zróbcie kilka niewielkich kulek z folii i wrzućcie je do urządzenia, a następnie miksujcie przez minutę. Dzięki temu nożyki znów będą ostre jak nowe.

