W tym artykule:

  1. Jak długo można przechowywać zupę w słoiku?
  2. Jak przechowywać zupę, aby była smaczna nawet po 2 miesiącach?
  3. Jak wekować zupy, aby długo wytrzymały w słoikach?
Reklama

Czwarty dzień jecie tę samą zupę na obiad, bo nagotowaliście taki gar, że końca nie widać? Zwykle w takich sytuacjach albo rozdajemy nadprogramową ilość dania rodzinie, albo mrozimy zapasy. Zostaje też opcja pasteryzacji, ale nie każdy ma czas, aby bawić się w gotowanie czy zapiekanie słoików w piekarniku. Lepiej więc zastosować inny sposób, w którym wszystko pójdzie znacznie sprawniej, a zupy będą pyszne nawet po 2 miesiącach.

Jak długo można przechowywać zupę w słoiku?

Zastanawiacie się, ile może stać zupa w słoiku? Wszystko zależy od tego, z czego składa się nasze danie, gdyż zupy zabielane mają znacznie krótszy termin przydatności do spożycia, niż te bez dodatku jogurtu czy śmietany. Kolejnym ryzykownym dodatkiem dla długo przechowywanych zup są wszelkiego rodzaju mięsne wkładki oraz warzywa, takie jak cebula czy czosnek. Jeśli więc usuniecie z dania takie dodatki i nie będziecie zabielać wywaru, to taką zupę możecie przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. Aby jednak wydłużyć ten czas aż do dwóch miesięcy, warto zrobić 1 rzecz i wcale nie mówimy tu o mrożeniu, ani pasteryzowaniu.

zupa

Źródło: AdobeStock

Jak przechowywać zupę, aby była smaczna nawet po 2 miesiącach?

Zamiast bawić się z pasteryzowaniem słoików czy zajmować całą zamrażarkę ustawionymi słoikami z zupą, lepiej wybrać starą, dobrą metodę naszych babć, czyli wekowanie. Taka technika pozwala wydłużyć trwałość żywności, a jednocześnie jest banalnie prosta, bo słoików nie trzeba gotować ani piec, tylko wypełnić gorącą potrawą, mocno zakręcić i ustawić do góry dnem. Aby wekowanie poszło, jak trzeba, musimy jednak pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach.

mrozona-zupa

Jak wekować zupy, aby długo wytrzymały w słoikach?

Po pierwsze, słoiki muszą być dokładnie wyczyszczone i wysuszone, podobnie jak zakrętki. Dobrą praktyką jest też lekki podgrzanie słoików, na przykład poprzez ich wyparzenie. Dzięki temu, wlewając gorącą zupę do środka naczynia, różnica temperatur nie jest tak duża, co zapobiega pękaniu szkła.

Pamiętajcie też, aby nie wypełniać słoików zbyt obficie i nie wlewać zupy aż do samego wieczka. Najlepiej zalewać słoiki zupą tak, aby zostało około 2 cm wolnej przestrzeni od zakrętki. Gdy wlejecie już gorącą zupę do środka, przetrzyjcie ranty i zakrętki do sucha i dokładnie zakręćcie wieczka słoików.

Następnie postawcie naczynia do góry dnem i zostawcie je tak na całą dobę. Niektórzy mówią, że wystarczy zostawić je do całkowitego ostygnięcia, ale to właśnie pełne 24 godziny stania "do góry nogami" sprawiają, że słoiki są porządnie zawekowane.

Reklama

Tak przygotowane słoiki powinno się trzymać w ciemnym, chłodnym miejscu, a wtedy po otwarciu zupa będzie smaczna nawet przez 1-2 miesiące.

Reklama
Reklama
Reklama