150-letni przepis na makowiec z masą budyniową. Do dziś nikt nie wymyślił lepszego

W tym artykule:
Strucla z makiem i makowiec japoński co roku pojawiają się na waszych świątecznych stołach? Tym razem możecie zaskoczyć rodzinę czymś o wiele smaczniejszym i bardziej efektownym. Wystarczy tylko kilka składników, a w prosty sposób wyczarujecie genialny makowiec z masą budyniową według ponad 150-letniej receptury. Koniecznie spróbujcie, a zapomnicie o wyrabianiu ciasta drożdżowego i zawijaniu go w rulon.
Jak zrobić makowiec z masą budyniową?
Jeśli tradycyjny makowiec zawijany wam się znudził i szukacie dla niego ciekawszej i smaczniejszej alternatywy, wzbogaćcie ciasto kremem budyniowym. Według starej receptury na makowiec z masą budyniową, wystarczy upiec prosty spód oraz zmiksować budyń z masłem i odrobiną śmietany, a całość polać roztopioną czekoladą. W ten prosty sposób powstanie pyszne i przepięknie wyglądające ciasto, które z pewnością zrobi furorę na stole. Ważne jednak, aby trzymać się odpowiednich proporcji, bo inaczej może się nie udać. Zobaczcie więc dokładny przepis i koniecznie wypróbujcie go w tym roku.

Przepis na makowiec z masą budyniową
Składniki:
- 175 g mąki pszennej,
- 150 g mielonego maku,
- 16 g proszku do pieczenia,
- 425 g masła,
- 225 g cukru,
- 75 g budyniu waniliowego w proszku,
- 4 jajka,
- 0,5 l mleka,
- 300 g kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki oleju,
- 150 g ciemnej i 150 g mlecznej czekolady.
Przygotowanie:
W odrobinie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek, a resztę podgrzewamy w rondelku ze 100 g cukru. Gdy mleko się zagotuje, dolewamy rozpuszczony budyń i energicznie wszystko mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotowa masa budyniowa musi całkowicie wystygnąć, najlepiej przykryta folią spożywczą, aby nie stworzył się na niej kożuch.
W tym czasie ucieramy 175 g masła z 125 g cukru, a gdy masa stanie się puszysta, dodajemy jajka i 150 g śmietany. Do wymieszanej masy dosypujemy 175 g mąki, 16 g proszku do pieczenia i 150 g mielonego maku. Wszystko łączymy, a następnie przelewamy masę do blachy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W czasie, gdy spód się piecze, ubijamy 200 g masła, a gdy będzie już puszyste, stopniowo dodajemy do niego wystudzony budyń i miksujemy całość na gładki krem. Na koniec dodajemy 150 g śmietany i jeszcze przez chwilę mieszamy masę.
Na upieczony i wystudzony spód wykładamy krem budyniowy i równo go rozsmarowujemy. Wierzch ciasta pokrywamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i wkładamy makowiec z masą budyniową do lodówki na kilka godzin.
Źródło: Youtube.com/@Einfache-Rezepte

