W tym artykule:

  1. Prosta zapiekanka z 3 składników
  2. Co jeszcze można dodać do prostej zapiekanki?
Reklama

Latem chyba nikt nie ma ochoty na długie ślęczenie w kuchni tylko po to, by przygotować coś na obiad. To właśnie wtedy wyjątkową popularnością cieszą się błyskawiczne i bardzo proste przepisy, które nie wymagają długich przygotowań i skomplikowanej listy składników. Moja rodzina uwielbia zapiekanki, a ja cenię je za prostotę przyrządzania i fakt, że można do nich dołożyć właściwie wszystko, co zalega w lodówce. Ten przepis na pewno skradnie również wasze serca - do tej prostej zapiekanki faktycznie wystarczą tylko 3 składniki, chociaż trzeba też oczywiście okrasić danie odpowiednią ilością przypraw. Tutaj lista jest właściwie dowolna - niektórzy lubią dużą ilość curry, inni wolą dorzucić gotową przyprawę do ziemniaków, a jeszcze inni nie wyobrażają sobie ziemniaczanej zapiekanki bez ziół prowansalskich.

Prosta zapiekanka z 3 składników

Chociaż w tym przepisie pierwsze skrzypce grają swojskie ziemniaczki, prosta zapiekanka na pewno nie udałaby się bez dodatku cebuli i mozzarelli. To właśnie te 3 składniki są podstawą tego dania. Opcjonalnie można mozzarellę podmienić na inny ser według upodobań - może to być feta lub ser pleśniowy. Ja przygotowywałam wariant z mozzarrellą, ale na pewno wypróbuję również wersję z gorgonzolą.

Potrzebna będzie patelnia przeznaczona do zapiekania - można też użyć zwykłej głębokiej patelni i okręcić jej rączkę folią aluminiową przed włożeniem do piekarnika, aby nie uległa zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury pieczenia.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg ziemniaków (dokładna ilość zależna od wielkości patelni do zapiekania)
  • 1-2 cebule (rodzaj według indywidualnych upodobań - szalotki, cukrowe lub czerwone)
  • 200 g mozzarelli lub innego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
  • 1/ 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • odrobina gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na możliwie najcieńsze plasterki. Możecie do tego celu użyć specjalnej szatkownicy, jeśli macie taką w swojej kuchni.
  2. Cebulę obieramy, pozbawiamy niejadalnych części i kroimy w piórka.
  3. W małej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, aby stworzyć jednolitą mieszankę do doprawienia zapiekanki.
  4. Na patelni do zapiekania rozgrzewamy olej lub oliwę.
  5. Wrzucamy plasterki ziemniaków, krótko podsmażamy (wystarczą dosłownie 3-4 minuty, szczególnie w przypadku młodych i cienko pokrojonych ziemniaczków).
  6. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy kolejne 3 minuty.
  7. Posypujemy całość przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw i bardzo dokładnie mieszamy.
  8. Podlewamy wierzch odrobiną wody i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu.
  9. W tym czasie mozzarellę (lub inny ser) drobno siekamy albo ścieramy na tarce.
  10. Posypujemy danie na patelni serem.
  11. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach C przez około 15-20 minut. Jeśli patelnia nie jest przeznaczona do zapiekania w piekarniku, rączkę należy owinąć folią aluminiową, by zabezpieczyć ją przed działaniem wysokiej temperatury.
  12. Gotową zapiekankę można posypać posiekaną natką pietruszki albo np. prażoną cebulką, która dodatkowo wzbogaci jej smak.
zapiekanka proboszcza

Co jeszcze można dodać do prostej zapiekanki?

Nasza wersja to najprostszy wariant, ale jeśli chcecie wykorzystać lepiej zawartość lodówki i kuchennych szafek, możecie wzbogacić prostą zapiekankę jeszcze jakimś składnikiem. To dodatkowo podkręci jej smak, a także pozwoli wam pozbyć się zalegających w kuchni zapasów.

Do tego przepisu idealnie pasują:

  • pieczarki lub boczniaki (w sezonie koniecznie leśne grzyby),
  • szynka, boczek lub inna wędlina
  • kabanosy albo kawałek kiełbasy
  • cukinia, papryka albo bakłażan
  • kapary albo oliwki
  • suszone pomidory
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałki łososia wędzonego
  • czerwona fasola z puszki lub kukurydza
  • pierś z kurczaka.
Reklama

Tak naprawdę nic nie ogranicza was w wyborze składników i przypraw - ziemniaki, cebula i mozzarella to podstawa dania, ale świetnie odnajdą się w nim też inne dodatki.

Reklama
Reklama
Reklama