W tym artykule:

  1. Jak najlepiej wykorzystać mleko skondensowane?
  2. Jak zrobić pudding z mleka skondensowanego?
  3. Prosty przepis na pudding z mleka skondensowanego
Reklama

Macie w kuchni mleko skondensowane w puszce i nie wiecie, jak je wykorzystać? Zamiast godzinami gotować z niego domowy kajmak, dodajcie jajka i jeszcze 1 składnik, a powstanie najpyszniejszy deser, wyglądający jak z dobrej cukierni. Już po pierwszym kęsie pokochacie ten smak i będziecie powtarzali go regularnie.

Jak najlepiej wykorzystać mleko skondensowane?

Ten słodziutki składnik z puszki najczęściej wykorzystuje się do przepisu na domowe krówki, ale to nie wszystko, co można z niego zrobić. Z tego przysmaku powstanie też wiele innych pyszności, takich jak:

Jest jednak jeszcze jeden przepyszny przepis na mleczko skondensowane, o którym mało kto wie. Co więcej, robi się go znacznie prościej niż wszystkie powyższe propozycje, za to wygląda i smakuje absolutnie obłędnie. Chodzi o nic innego jak pudding z mleka skondensowanego, do którego potrzebujecie tylko 2 składników. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Jak zrobić pudding z mleka skondensowanego?

Aby przygotować ten pyszny deser z mleka skondensowanego, wystarczy wymieszać jajka i mleczko z puszki, a następnie rozpuścić na patelni cukier, tworząc prosty domowy karmel. Tak przygotowane składniki musimy już tylko przelać do blaszki na babkę i ugotować w kąpieli wodnej na patelni, a potem porządnie schłodzić. Po przewróceniu blachy do góry nogami otrzymamy pięknie wyglądający i rozpływający się w ustach przysmak.

Prosty przepis na pudding z mleka skondensowanego

Składniki:

  • 2 puszki mleka skondensowanego,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół szklanki wody.

Przygotowanie:

Jajka dokładnie mieszamy, aż staną się jednolitą masą. Następnie dolewamy mleko skondensowane i łączymy wszystko na gładkie ciasto. Na patelni rozpuszczamy cukier na wolnym ogniu i ciągle mieszamy, aż się skarmelizuje i zgęstnieje. Pod koniec dolewamy szklankę wody i jeszcze chwilę wszystko gotujemy na małej mocy palnika.

Tak przygotowany karmel wlewamy na dno foremki na babkę i dokładnie rozsmarowujemy go na jej bokach. Następnie przelewamy do blaszki masę z mleczka i jajek, po czym szczelnie przykrywamy jej wierzch folią aluminiową. Tak przygotowaną formę wkładamy na patelnię, na której dno wlewamy szklankę wody. Wszystko przykrywamy pokrywką i gotujemy na średniej mocy palnika przez 30 minut.

Reklama

Gotowy pudding z mleka skondensowanego studzimy i wkładamy blaszkę do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie przykrywamy foremkę dużym talerzem i ostrożnie przewracamy ją do góry dnem, a deser powinien idealnie odejść od ścianek.

Reklama
Reklama
Reklama