4 jajka i 2 puszki mleka skondensowanego. Tyle dzieli was od najlepszego deseru

W tym artykule:
- Jak najlepiej wykorzystać mleko skondensowane?
- Jak zrobić pudding z mleka skondensowanego?
- Prosty przepis na pudding z mleka skondensowanego
Macie w kuchni mleko skondensowane w puszce i nie wiecie, jak je wykorzystać? Zamiast godzinami gotować z niego domowy kajmak, dodajcie jajka i jeszcze 1 składnik, a powstanie najpyszniejszy deser, wyglądający jak z dobrej cukierni. Już po pierwszym kęsie pokochacie ten smak i będziecie powtarzali go regularnie.
Jak najlepiej wykorzystać mleko skondensowane?
Ten słodziutki składnik z puszki najczęściej wykorzystuje się do przepisu na domowe krówki, ale to nie wszystko, co można z niego zrobić. Z tego przysmaku powstanie też wiele innych pyszności, takich jak:
- wafle z masą krówkową,
- domowe lody karmelowe,
- maślany krem do ciasta,
- sernik na mleku skondensowanym,
- ciasto krówka kajmakowa,
- kruche ciasteczka,
- ciasto piankowe.
Jest jednak jeszcze jeden przepyszny przepis na mleczko skondensowane, o którym mało kto wie. Co więcej, robi się go znacznie prościej niż wszystkie powyższe propozycje, za to wygląda i smakuje absolutnie obłędnie. Chodzi o nic innego jak pudding z mleka skondensowanego, do którego potrzebujecie tylko 2 składników. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.
Jak zrobić pudding z mleka skondensowanego?
Aby przygotować ten pyszny deser z mleka skondensowanego, wystarczy wymieszać jajka i mleczko z puszki, a następnie rozpuścić na patelni cukier, tworząc prosty domowy karmel. Tak przygotowane składniki musimy już tylko przelać do blaszki na babkę i ugotować w kąpieli wodnej na patelni, a potem porządnie schłodzić. Po przewróceniu blachy do góry nogami otrzymamy pięknie wyglądający i rozpływający się w ustach przysmak.

Prosty przepis na pudding z mleka skondensowanego
Składniki:
- 2 puszki mleka skondensowanego,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- pół szklanki wody.
Przygotowanie:
Jajka dokładnie mieszamy, aż staną się jednolitą masą. Następnie dolewamy mleko skondensowane i łączymy wszystko na gładkie ciasto. Na patelni rozpuszczamy cukier na wolnym ogniu i ciągle mieszamy, aż się skarmelizuje i zgęstnieje. Pod koniec dolewamy szklankę wody i jeszcze chwilę wszystko gotujemy na małej mocy palnika.
Tak przygotowany karmel wlewamy na dno foremki na babkę i dokładnie rozsmarowujemy go na jej bokach. Następnie przelewamy do blaszki masę z mleczka i jajek, po czym szczelnie przykrywamy jej wierzch folią aluminiową. Tak przygotowaną formę wkładamy na patelnię, na której dno wlewamy szklankę wody. Wszystko przykrywamy pokrywką i gotujemy na średniej mocy palnika przez 30 minut.
Gotowy pudding z mleka skondensowanego studzimy i wkładamy blaszkę do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie przykrywamy foremkę dużym talerzem i ostrożnie przewracamy ją do góry dnem, a deser powinien idealnie odejść od ścianek.

