W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasto na kluski?
  2. Najprostszy i najlepszy farsz do klusek
  3. Babciny przepis na kluski z mięsem z indyka
Reklama

Jak zrobić dobre kluski ziemniaczane? Te idealne powinny mieć mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach ciasto i mnóstwo wyrazistego farszu w środku. Aby osiągnąć taki efekt, warto wykorzystać sprawdzony przepis, a jak wiadomo najlepsze receptury pochodzą ze starych zeszytów naszych babć. Zobaczcie więc 50-letni przepis na kluski z mięsem, które zachwycą każdego.

Jak zrobić ciasto na kluski?

Kluczem do dobrych klusek jest oczywiście miękkie, elastyczne ciasto, a to zrobimy z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka. Wiele osób wykorzystuje do tego mąkę pszenną, ale to właśnie skrobia pozwoli uzyskać idealną konsystencję masy po ugotowaniu.

Ważne są jednak proporcje każdego z tych 3 składników, dlatego na 800 g gotowanych, tłuczonych kartofli dodajemy dokładnie 350 g mąki ziemniaczanej i 1 jajo. Do tego oczywiście przyda się jeszcze szczypta soli, a potem zostaje już tylko wyrobienie całości na jednolitą, elastyczną masę, z której potem uformujemy zgrabne kluseczki.

Połączyłam kluski śląskie i ruskie pierogi w 1 danie. Wyszła petarda smaku

Najprostszy i najlepszy farsz do klusek

Gdy ciasto jest gotowe, możemy przejść do nadzienia. Farsz do klusek można przygotować zarówno na bazie wieprzowiny, jak i wołowiny, jednak tym razem bierzemy na warsztat kluski z mięsem z indyka. Aby zrobić takie nadzienie, wystarczy podsmażyć mięso mielone z indyka z cebulką i czosnkiem, a następnie zblendować całość na gładką masę, którą wygodnie napakujemy ziemniaczane ciasto po brzegi.

A gdy mamy już zarówno ciasto, jak i farsz, pozostaje już tylko aromatyczny sos, którym polejemy całe danie. Najprostszy przygotujecie z usmażonych pieczarek z cebulką, które wystarczy zalać na patelni śmietaną kremówką, doprawić do smaku i gotować, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

Cały przepis wypatrzyliśmy na kluski z mięsem i sosem pieczarkowym TikToku @nathallae, który prowadzi Natalia Maszkowska, uczestniczka jednej z edycji MasterChefa. Jak mówi sama kulinarna influencerka, ta receptura ma już 50 lat i pochodzi od babci, więc możemy mieć pewność, że jak wszystkie babcine przysmaki, ten też wyjdzie perfekcyjnie. Zobaczcie, jak zrobić ten przepis krok po kroku. Dokładne proporcje i krótkie wideo z całą recepturą znajdziecie poniżej.

nadziewane kluski

Babciny przepis na kluski z mięsem z indyka

Składniki:

na ciasto:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 350 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól.

na farsz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 duże cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta słodkiej mielonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

na sos:

  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła,
  • pół pęczka koperku,
  • pół łyżki cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania farszu, czyli drobno posiekajcie cebulę i czosnek, a następnie podsmażcie całość na maśle. Po usmażonych warzyw dorzućcie mięso mielone z indyka i doprawcie całość do smaku mieloną papryką, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Tak przygotowane smażone mięso zblendujcie na gładki farsz.
  2. Teraz przejdźcie do sosu, czyli drobno posiekajcie cebulkę i czosnek, a pieczarki pokrójcie w cienkie plasterki. Cebulkę skarmelizujcie na patelni z odrobiną cukru, a następnie dodajcie pieczarki i po chwili zalejcie całość śmietanką. Na koniec doprawcie wszystko solą i pieprzem i gotujcie jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
  3. Ugotowane tłuczone ziemniaki wymieszajcie z mąką ziemniaczaną, jajkiem i solą na gładkie ciasto. Następnie zróbcie z niego kulki, a każdą z nich spłaszczcie w dłoniach, wypełnijcie dużą ilością nadzienia i szczelnie sklejcie.
  4. Gotowe kluski z mięsem gotujcie w osolonym wrzątku do wypłynięcia, a potem delikatnie wyjmijcie z wody i podawajcie z sosem pieczarkowym.
Reklama

Źródło: Tiktok.com/@nathallae

Reklama
Reklama
Reklama